Още снимки:
test

Откриха опасни капачки за буркани на пазара

12.09.2019 13.48

Открити са били опасни капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории са установили, че в тях има вещества в опасни количества. В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект, съобщава Нова тв.

Лабораторните тестове са направени на 7 вида капачки, които са на различни производители, закупени от пазарите в София. Изпитванията показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества от капачките към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки.

Изпитванията установяват, че веществата, които преминават от капачката към съдържанието в буркана, надвишават позволените от Брюксел нива.

„Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, до които сме се добрали, пазарувайки от пазарите”, заяви пред Нова тв инж. Майя Стойчева – автор на изследването.

Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. вещества – пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.

„По време на варенето самото съдържание влиза в контакт с вътрешната част на капачката. Това позволява, когато се използват некачествени лакови покрития и пластификатори, по време на тази обработка да преминат токсичните вещества в съдържанието“, заявява проф. д-р Йордан Гогов – консултант на Съюз по хранителна промишленост.

Строго се следи какви и в какво количество пластификатори се влагат в производството на уплътнителите. Голяма част от пластификаторите са позволени за употреба в определени количества. Производителите ги използват за подобряване качеството на пластмасите. Разрешени от Брюксел са 21 пластификатора, които производителите могат да влагат в опаковките, които влизат в контакт с храни. И тук обаче има ограничения, защото общото им количество, което преминава към храната, не трябва да надвишава – 60 мг за килограм.

„Те могат да мигрират от съдържанието на пластификатора към консервното съдържание и да застрашат здравето на потребителя“, предупреждава проф. д-р Йордан Гогов.

Резултатите и при седемте проби показват многократно по-големи стойности от разрешените.

„Нито една от капачките не е годна за контакт с храни. Резултатите са 59, 100, 76, 24, 31 мг. на кв.дм при норматив 10“, заявява инж. Стойчева.

В една от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, които са забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.

„Десетилетия наред се работеше само с фталати в целия свят. Това бяха най-евтините пластификатори. Те се влагат къде ли не“, отбелязва инж. Стойчева.

„Фталатите предизвикват най-различни алергични реакции в организма. Влияят и върху някои процеси като репродукция и работа на основни органи“, предупреди химикът Иван Гивечев.

„При положение, че ние консумираме цяла зима от тези консерви e възможно тези токсични субстанции да се натрупат в организма и да предизвикат различни заболявания“, посочва проф. Гогов.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
12:58
Две нови проби от Стара Загора се изследват за коронавирус
11:16
МОН: Всички ученици, които се връщат от чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи
10:19
Личните лекари: Не можем да издаваме болнични за доброволна карантина
09:32
Съдът гледа делото за „Царските конюшни“
09:16
150 години от учредяването на Българската екзархия
08:34
10 българи, италианец, японец, португалец и египтянин са приети във ВМА
08:21
Жълт код за бурен вятър в цялата страна
08:03
СУ отне почетни звания на четирима за нацистки възгледи
08:00
Учениците ни, прибрани от Италия, остават под карантина у нас
26 февруари 2020 г.
19:32
Мъж от Велинград е със съмнения за коронавирус
18:36
РИОСВ - Пловдив все пак има нов шеф
18:18
3-ма от нападателите от автобус 404 - под надзор на Детска педагогическа стая
17:54
Всички проби от днес у нас за COVID-19 са отрицателни
16:40
Учениците в Созопол отново в грипна ваканция
16:15
4-ма души в Петрич са под наблюдение за коронавирус - върнали се от Италия
16:08
ВСС не избра районен прокурор
15:35
Кораб с китайски моряци акостира в Бургас
15:05
Текат ремонти на основни булеварди в София
14:19
Изследват трима в Шумен, върнали се от Италия, за коронавирус
11:54
Проучване: През 2019 г. най-доволни сме били от работата си
11:43
Идва втора грипна вълна, предупреждава проф. Кантарджиев
11:40
АПИ отрича срив в системата за е-винетки на ГКПП "Кулата"
10:48
В Пловдив изследват дете на година за новия коронавирус
10:36
Мерят температурата на влизащите на ГКПП "Кулата" заради коронавируса
10:25
Проблем с мрежовата система на МВР затрудни административните услуги

Най-четени от Общество

Избор на редактора