Още снимки:
test

Откриха опасни капачки за буркани на пазара

12.09.2019 13.48

Открити са били опасни капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории са установили, че в тях има вещества в опасни количества. В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект, съобщава Нова тв.

Лабораторните тестове са направени на 7 вида капачки, които са на различни производители, закупени от пазарите в София. Изпитванията показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества от капачките към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки.

Изпитванията установяват, че веществата, които преминават от капачката към съдържанието в буркана, надвишават позволените от Брюксел нива.

„Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, до които сме се добрали, пазарувайки от пазарите”, заяви пред Нова тв инж. Майя Стойчева – автор на изследването.

Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. вещества – пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.

„По време на варенето самото съдържание влиза в контакт с вътрешната част на капачката. Това позволява, когато се използват некачествени лакови покрития и пластификатори, по време на тази обработка да преминат токсичните вещества в съдържанието“, заявява проф. д-р Йордан Гогов – консултант на Съюз по хранителна промишленост.

Строго се следи какви и в какво количество пластификатори се влагат в производството на уплътнителите. Голяма част от пластификаторите са позволени за употреба в определени количества. Производителите ги използват за подобряване качеството на пластмасите. Разрешени от Брюксел са 21 пластификатора, които производителите могат да влагат в опаковките, които влизат в контакт с храни. И тук обаче има ограничения, защото общото им количество, което преминава към храната, не трябва да надвишава – 60 мг за килограм.

„Те могат да мигрират от съдържанието на пластификатора към консервното съдържание и да застрашат здравето на потребителя“, предупреждава проф. д-р Йордан Гогов.

Резултатите и при седемте проби показват многократно по-големи стойности от разрешените.

„Нито една от капачките не е годна за контакт с храни. Резултатите са 59, 100, 76, 24, 31 мг. на кв.дм при норматив 10“, заявява инж. Стойчева.

В една от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, които са забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.

„Десетилетия наред се работеше само с фталати в целия свят. Това бяха най-евтините пластификатори. Те се влагат къде ли не“, отбелязва инж. Стойчева.

„Фталатите предизвикват най-различни алергични реакции в организма. Влияят и върху някои процеси като репродукция и работа на основни органи“, предупреди химикът Иван Гивечев.

„При положение, че ние консумираме цяла зима от тези консерви e възможно тези токсични субстанции да се натрупат в организма и да предизвикат различни заболявания“, посочва проф. Гогов.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
20:16
Няма засегнати българи от проливните дъждове в Северна Гърция
19:59
Екипи дежурят за палене на стърнища в страната
18:22
Сигнал за 3 деца, отглеждани в лоши условия в бивш хранителен магазин в София
18:13
Шефът на "Подкрепа": Двойни надници за първите 3 дни болнични!
16:19
Земеделското министерство: Не е ясно кога ще стартира груповият лов на дива свиня
12:12
ТВ предаване замърси два защитени плажа
11:02
По-добре подготвени учители трябват на МОН
10:55
МОН подписва стратегия за доставките на мляко и плод за училищата
09:28
Дъждовна нощ, слънце през деня
09:04
Три созополски села излизат на общ протест в Черноморец
09:00
Слабо земетресение е усетено в Пловдивско
08:10
Засилени проверки и натоварен трафик по пътищата в страната
08:04
Голямото пътуване за празниците започва
19 септември 2019 г.
19:35
Напрежение сред животновъдите в Свиленградско
19:00
Нов случай на африканска чума в промишлен свинекомплекс
18:14
Водата на Перник е гарантирана до края на 2019 г.
16:13
Битката срещу фалшивите болнични продължава
16:02
СЕМ сезира прокуратурата за случая със Силвия Великова, глоби БНР за спирането на сигнала
15:28
Димитър Георгиев: ДАНС приключи работата по казуса с БНР
14:59
Ремонти ще бавят преминаването през границите за празниците
13:52
Полицията с мерки за трафика през празничните дни
13:20
БДЖ пуска парния локомотив в Деня на Независимостта
13:13
Град Пещера остана без вода заради авария
13:10
В с. Синитово ще има референдум за добив на мрамор
13:00
С нова методика ще оценяват тежките катастрофи

Най-четени от Общество

Избор на редактора