Още снимки:
test

Европарламентът атакува отношението на Великобритания към гражданите на ЕС

12.09.2019 12.40

Европейският парламент (ЕП) се готви да разкритикува отношението на британското правителство към гражданите на Европейския съюз, живеещи във Великобритания, и настоява, че ще откаже да ратифицира споразумение между ЕС и Обединеното кралство, което не включва предпазния механизъм за ирландската граница или разпоредби, които обвързват Великобритания със стандартите на ЕС след Брекзит, пише "Гардиън".

Изтекло копие от решение на Европарламента, което трябва да бъде гласувано през следващата седмица, излага редица опасения относно поведението на правителството на Борис Джонсън. Европарламентът има право на вето върху всяко договорено споразумение между Брюксел и Лондон.

Решението, изготвено от основните политически партии в Европарламента, отново повтаря оплакването на ЕС, че британското правителство "настоява, че предпазният механизъм трябва да бъде премахнат от споразумението за излизане, но досега не е предложило законосъобразни предложения, които биха могли да го заменят".

Европарламентът изразява "готовността на ЕС да се върне към предпазен механизъм само за Северна Ирландия", първоначалното предложение на Общността, отхвърлено от бившия британски премиер Тереза Мей като представляващо заплаха за конституционната цялост на Обединеното кралство. Решението обаче подчертава, че "няма да даде съгласие за споразумение за излизане без предпазен механизъм".

ЕС настоява, че всяка сделка трябва да включва споразумение в краен случай, за да се избегне твърда граница на остров Ирландия и да се защити икономиката на цяла Ирландия при всякакви обстоятелства.

В светлината на заявената от британското правителство политика за стремеж към регулаторно отклонение от ЕС, за да се постигне конкурентно предимство, Европарламентът освен това "поставя под въпрос колко близки могат да бъдат бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания".

Изисквайки разпоредби във всяко бъдещо споразумение, които да гарантират, че Обединеното кралство се придържа към "високи нива на защита на околната среда, заетостта и потребителите", решението на ЕП предупреждава, че "всяко споразумение за свободна търговия, което не спазва такива нива на защита, не би било ратифицирано от Европейския парламент". Пратеникът на Борис Джонсън в Брюксел Дейвид Фрост през последните дни разговаря с представители на Европейската комисия за намерението на Обединеното кралство да се отклони от стандартите на ЕС.

Ала най-тежката критика към подхода на Джонсън е запазена за отношението на премиера към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания.

Рязкото нарастване на дела на гражданите на ЕС, които не се смятат за отговарящи на условията на т. нар. статут за уседналост, предизвика опасения сред активисти и евродепутати през последните седмици.

Делът на хората, на които вместо да им бъде предоставен статут "предварително уседналост" - и следователно се оказват без гарантирано постоянно право да останат - се е увеличил от 32% по време на фазата на тестване до 34% през месеца след националния старт през март и след това до 42% през юли. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
16:48
"Амнести" обвини Турция във "военни престъпления" в Сирия
15:21
Пендаровски: Европа е нашето бъдеще, оставаме приятели с България
14:42
Самолет падна на магистрала в Аляска, на метри от океана
14:41
С авиошоу китайските ВВС маркират 70-годишнината си
14:23
Помпейо се срещна в Израел с Нетаняху за изтеглянето на американските сили от Сирия
13:23
„Моето споразумение или без сделка” – печатът на Острова за сделката на Джонсън
12:33
Тръмп позволил на Турция и кюрдите да се посбият "като две хлапета", имали нужда
12:05
Япония прaща войски в Ормуз, сама, не с коалицията на САЩ
11:38
Спорадични сблъсъци в Сирия въпреки споразумението между САЩ и Турция
11:30
В Калифорния вече има система за ранно предупреждение за земетресение
11:26
От 1 януари 2020 г. в Сърбия няма да се плаща данък за хибридните автомобили
11:15
Дънчила: Предложеният за премиер не може да взема решения за европейския комисар на Румъния
11:01
DUP пришпорва британските депутати да гласуват против сделката за Брекзит
10:45
Зоран Заев: Правим реформи и сме по-силни и по-опитни
10:35
Членове на наркокартел освободиха от затвора син на Ел Чапо
09:21
Арестуваха французин, планирал атака като на 11 септември 2001 г.
09:18
Ако се стигне до твърд Брекзит ще пострадат и двете икономики, прогнозират експерти
08:40
Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит
08:10
Десетки ранени след последните протести в Барселона
08:04
Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания
08:01
2 души загинаха при пожар в Ливан
17 октомври 2019 г.
20:01
Четирите основни елемента от Брекзит сделката за Северна Ирландия
19:55
Путин ръководи учения с крилати и балистични ракети
19:43
Добро споразумение за Ирландия, защитава единния пазар, доволен премиерът Варадкар
19:32
Асад коментира Турция: Дамаск ще устои на агресията

Най-четени от Свят

Избор на редактора