Още снимки:
test

Европарламентът атакува отношението на Великобритания към гражданите на ЕС

12.09.2019 12.40

Европейският парламент (ЕП) се готви да разкритикува отношението на британското правителство към гражданите на Европейския съюз, живеещи във Великобритания, и настоява, че ще откаже да ратифицира споразумение между ЕС и Обединеното кралство, което не включва предпазния механизъм за ирландската граница или разпоредби, които обвързват Великобритания със стандартите на ЕС след Брекзит, пише "Гардиън".

Изтекло копие от решение на Европарламента, което трябва да бъде гласувано през следващата седмица, излага редица опасения относно поведението на правителството на Борис Джонсън. Европарламентът има право на вето върху всяко договорено споразумение между Брюксел и Лондон.

Решението, изготвено от основните политически партии в Европарламента, отново повтаря оплакването на ЕС, че британското правителство "настоява, че предпазният механизъм трябва да бъде премахнат от споразумението за излизане, но досега не е предложило законосъобразни предложения, които биха могли да го заменят".

Европарламентът изразява "готовността на ЕС да се върне към предпазен механизъм само за Северна Ирландия", първоначалното предложение на Общността, отхвърлено от бившия британски премиер Тереза Мей като представляващо заплаха за конституционната цялост на Обединеното кралство. Решението обаче подчертава, че "няма да даде съгласие за споразумение за излизане без предпазен механизъм".

ЕС настоява, че всяка сделка трябва да включва споразумение в краен случай, за да се избегне твърда граница на остров Ирландия и да се защити икономиката на цяла Ирландия при всякакви обстоятелства.

В светлината на заявената от британското правителство политика за стремеж към регулаторно отклонение от ЕС, за да се постигне конкурентно предимство, Европарламентът освен това "поставя под въпрос колко близки могат да бъдат бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания".

Изисквайки разпоредби във всяко бъдещо споразумение, които да гарантират, че Обединеното кралство се придържа към "високи нива на защита на околната среда, заетостта и потребителите", решението на ЕП предупреждава, че "всяко споразумение за свободна търговия, което не спазва такива нива на защита, не би било ратифицирано от Европейския парламент". Пратеникът на Борис Джонсън в Брюксел Дейвид Фрост през последните дни разговаря с представители на Европейската комисия за намерението на Обединеното кралство да се отклони от стандартите на ЕС.

Ала най-тежката критика към подхода на Джонсън е запазена за отношението на премиера към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания.

Рязкото нарастване на дела на гражданите на ЕС, които не се смятат за отговарящи на условията на т. нар. статут за уседналост, предизвика опасения сред активисти и евродепутати през последните седмици.

Делът на хората, на които вместо да им бъде предоставен статут "предварително уседналост" - и следователно се оказват без гарантирано постоянно право да останат - се е увеличил от 32% по време на фазата на тестване до 34% през месеца след националния старт през март и след това до 42% през юли. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
19:03
Льо Дриан: Светът след пандемията ще е голямо завръщане на Европа
18:24
Парадът на победата ще се състои на 24 юни
17:40
Само 6 месеца имунитет срещу коронавируса
17:18
Путин: Русия премина пика на разпространяването на COVID-19
14:47
Над 46 000 починали от коронавирус на Острова
14:33
Повече от 5,5 млн. заразени с коронавирус по света
13:56
ООН: Престрелката между КНДР и Република Корея е в нарушение на примирието
12:51
Гърците ще празнуват Великден тази вечер
12:11
В Мексико Сити има хиляди жертви повече от обичайното, крият жертви на COVID-19
10:44
Китай направи над 6 500 000 теста за COVID-19 в Ухан
10:39
COVID-19 може да е влошил зрението на Борис Джонсън
10:33
Два дни без смъртни случаи от COVID-19 в Македония
10:04
СЗО ще проучи произхода на коронавируса в Китай
09:56
Няма да има универсална ваксина за COVID-19
09:09
Браян Мей е прекарал инфаркт
09:07
СЗО: Може да има внезапен втори пик на COVID-19 при рязко отслабване на мерките
08:02
Саудитска Арабия вдига полицейския час в цялата страна
25 май 2020 г.
19:58
Китай призна, че има живи проби от коронавирус в лаборатория в Ухан
19:44
Руският премиер към сънародниците си: Не пътувайте в чужбина това лято
19:37
Починалите от COVID-19 в Швеция са над 4000
19:15
Анкета: Почти 50% от Северна Македония смята, че има корупция в страната
19:00
Босна и Херцеговина отчете най-малко новозаразени за последните 2 месеца
18:44
165 новозаразени с коронавирус в Португалия и 14 починали
18:38
Самолет от Германия се върна обратно, защото летището в Сардиния е затворено
18:22
Чехия отмени последните ограничения заради коронавируса

Най-четени от Свят

Избор на редактора