Плодолед и смокиново кафе – атракцията на фермерския пазар в София
Любопитно 26.08.2019 09:55
Плодоледът и смокиновото кафе се превърнаха в истинска атракция на фермерския пазар в София. Той се намира на ул. „Оборище“, зад храм „Св. Александър Невски“ и от началото на годината се провежда всяка последна неделя от месеца, предаде репортер на БГНЕС.
„Това е последният фермерски пазар от сезон лято. Повечето ни фермери са на полето и затова днес изложителите са по-малко, но въпреки това са 67. По-голямата част от изложителите са фермери, но има и занаятчии“, каза за БГНЕС Николай Генов, който е председател на кооперация „Хранкооп“ и организатор на фермерските пазари в града.
На пазара изобилства от плодове и зеленчуци – дини, пъпеши, грозде, домати, краставици. Посетителите могат да си купят млечни продукти – различни видове сирена, кашкавали, както и телешко месо, яйца, сладка, гъби „Шийтаке“, черешово и малиново вино.
„Имаме производител, който предлага плодолед – сладолед само от плодове, както и смокиново кафе“, посочва най-интересното на пазара Генов.
На всеки фермерски пазар традиционно има и арт работилници.
„Едната е детска и в нея се правят различни видове ръчно изработени бижута, а другата е за рисуване на къна. Днес няма да имаме участия на танцови състави, но през следващите четири ще има концерти и хора“, добавя още той.
Специално за БГНЕС Николай Генов обяви, че от края на септември, всеки петък ще се провежда фермерски пазар в Централните хали. Началото ще бъде поставено на 27 септември.
„Той ще бъде част от кампанията ни Good Food, Good Farming. Идеята е пазарът да започва от ул. „Пиротска“, т.е. ще има част отвън, но и вътре в халите“, уточни още той и добави, че намеренията на управата на халите е да върнат българските продукти от производители. /БГНЕС
„Това е последният фермерски пазар от сезон лято. Повечето ни фермери са на полето и затова днес изложителите са по-малко, но въпреки това са 67. По-голямата част от изложителите са фермери, но има и занаятчии“, каза за БГНЕС Николай Генов, който е председател на кооперация „Хранкооп“ и организатор на фермерските пазари в града.
На пазара изобилства от плодове и зеленчуци – дини, пъпеши, грозде, домати, краставици. Посетителите могат да си купят млечни продукти – различни видове сирена, кашкавали, както и телешко месо, яйца, сладка, гъби „Шийтаке“, черешово и малиново вино.
„Имаме производител, който предлага плодолед – сладолед само от плодове, както и смокиново кафе“, посочва най-интересното на пазара Генов.
На всеки фермерски пазар традиционно има и арт работилници.
„Едната е детска и в нея се правят различни видове ръчно изработени бижута, а другата е за рисуване на къна. Днес няма да имаме участия на танцови състави, но през следващите четири ще има концерти и хора“, добавя още той.
Специално за БГНЕС Николай Генов обяви, че от края на септември, всеки петък ще се провежда фермерски пазар в Централните хали. Началото ще бъде поставено на 27 септември.
„Той ще бъде част от кампанията ни Good Food, Good Farming. Идеята е пазарът да започва от ул. „Пиротска“, т.е. ще има част отвън, но и вътре в халите“, уточни още той и добави, че намеренията на управата на халите е да върнат българските продукти от производители. /БГНЕС
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 21:15 Хороскоп за понеделник, 6 май 2024 г.
- 19:36 "Няма да се извиня на някого, който си измисля": Нова атака срещу Кевин Спейси
- 19:27 Инциденти с пиротехника белязаха Великден в Гърция
- 19:15 Италианското правителство "оковава" изкуствения интелект в законови рамки
- 19:02 "Уолстрийт джърнъл": Кредиторите на Украйна губят търпение и искат Киев да си плати лихвите по дълга
- 18:49 Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok
- 18:36 Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи, обявиха местните власти
- 18:25 "Ал Джазира" ще трябва да прекрати работа в Израел