Още снимки:
test

11 шантави идеи, които са направили създателите си богати

25.08.2019 10.17

Много хора имат идеи за милиони долари, но рядко ги осъществяват. Допускането на грешки понякога също може да донесе печалба, ако се уцели правилният момент.

За предприемачите една добра идея може да се окаже изключително ползотворна, дори на пръв поглед да е глупава. Пример за това е Snuggie - одеялото с ръкави. Идеята за наподобяващата спирала цветна играчка Slinky, например, се ражда след грешка на морски инженер, а междувременно прословутото шантаво животинче Furby се появява след като създателят му опознава популярните тамагочита.

Business Insider представя и някои от другите странни идеи, от които създателите им са забогатели.

1. Играчките Beanie Babies

Малките плюшени играчки напълнени с боб - beanie babies, са създадени от Тай Уорнър през 1993 г. Компанията му е направила 700 млн. долара за една година, продавайки ги за 5 долара бройката. До 1999 г. продажбите са за над 1 млрд. долара. Днес Уорнър притежава над 2,6 млрд. долара.

2. Уебстраницата The Million Dollar Homepage

Алекс Тю е имал идеята за ексцентричната началната страница за 1 млн. долара (The Million Dollar Homepage), когато е бил на 21 г. Той е искал да продаде 1 милион пиксела за 1 долар всеки в рекламното пространство. След като сайтът започва да привлича медийното внимание и цялото рекламно пространство е изкупено, приключва с него и започва кариерата си на сериен предприемач.

3. Snuggie - одеялото, което можеш да облечеш

Какво щеше да е, ако можеше да облечете одеялото си? Скот Бойлен, президент на Allstar Products, е имал такава идея, която е довела до създаването на Snuggie. От 2008 г. досега са продадени над 30 милиона oт него, равняващи се на 500 млн. долара.

4. Спираловидната играчка Slinky

Играчката Slinky, създаден случайно от неволна грешка на Ричард Джеймс, вече е в Залата на славата на играчките, като са продадени над 350 милиона броя от нея и печалбите достигат 3 млрд. долара. Интересен факт е, че според The New York Times броят на продадените Slinkys може да обиколи света над 150 пъти.

5. Шеговитият продукт The Pet Rock

Гери Дал е рекламен директор, запомнен с шеговития успешен продукт, който изобретява. След като слуша как приятелите му обсъждат опасностите, които крие пренасянето на домашните им любимци, той създава Pet Rock през 1975 г., от което печели близо 6 млн. долара.

Той продава малки камъни в картонена кутия с идеята, че те са "безпроблемни" домашни любимци, в комплект с ръководство за обучението им. Комплектът се оказва тотален хит.

6. Популярната говореща играчка Furby

Furby - електронната говореща играчка, приличаща на нещо средно между хамстер и бухал, беше хит през 90-те години на миналия век, но след това популярността ? бързо намаля. Въпреки това, тя беше харесвана достатъчно дълго, за да достигне 500 млн. долара годишно в пика си.

Интересен факт е, че Агенцията за национална сигурност в САЩ я забранява в офисите си през 1999 г., твърдейки, че детската играчка е "шпионин от китайски произход" и може да подслушва.

7. Гумената топка Koosh ball

През 80-те години Скот Стилингер измисля топката Koosh - гумена топка с цветни влакна навсякъде по нея. Hasbro я купува за 100 млн. долара през 1997 г. Списание Time я определя като една от най-великите играчки на всички времена.

8. Слузестата играчка Wacky Wall Walker

Кен Хакута става милионер през 1985 г., благодарение на неговото Wacky Wall Walker - слузеста играчка с 8 пипала, наподобяваща октопод, която се хвърля и залепва плътно на стената и от която са продадени милиони.

9. Mагическата топка 8

Вълшебната топка 8 (The Magic 8 Ball) е изключително популярна играчка за гадания от десетилетия. Първоначалната идея на Алберт Картър през 40-те години на миналия век е била да е с формата на тръба, базирайки се на един от инструментите на майка си за предсказване на бъдещето. Днес наподобяващата билярдна топка е собственост на Mattel като се продават милиони от нея всяка година.

10. Глинените фигури Chia Pet

Chia Pet са глинени фигури, наподобяващи домашен любимец, пълни с вода и покрити със семена, от които покълва зеленина. Може да си купите такива във формата на куче, котка, заек или дори президента. Компанията продава 500 000 броя през всеки празничен сезон . При 16 долара за брой, това им носи милиони долари всяка година.

11. Усмихнатото жълто лице

През 1963 г. Харви Бол рисува популярното усмихнато лице, очертано с кръг и запълнено с жълто, за 45 долара, за да освежи дизайна на различни значки и бутони. За съжаление той не патентова идеята си. Днес SmileyWorld притежава дизайна и прави над 250 млн. долара годишно от него.
/money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
19:41
Масово затварят пекарни в Благоевград
17:23
"Уолстрийт" започна новото тримесечие дълбоко на червено
17:05
Половината компании в САЩ планират освобождаване на служители до три месеца
16:59
Как Русия, Саудитска Арабия и коронавирусът застрашава лидерската позиция на САЩ като производител н
16:42
Енергийният регулатор намали цената на природния газ с 42.78% от 1 април
14:56
НАП: Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
13:00
Строителите искат условия да продължат да работят
12:50
"Ламборгини" произвежда маски и предпазни медицински шлемове
11:28
Консумацията на горива спадна с над 40% в големите градове
10:57
Предвирусна инфекция на банковите печалби
10:55
И без коронавирус у нас икономиката щяла да спре според Караниколов
10:45
20 000 нови безработни от началото на извънредното положение
10:12
Apple купи приложението за прогнози за времето Dark Sky
10:06
Емил Караниколов: Важно е да запазим производството в кондиция
09:44
Задължават магазините да зареждат само български продукти
09:29
КЕВР обявява новите, по-ниски цени на тока и парното
31 март 2020 г.
17:45
В Канада петролът падна до почти 5 долара за барел
17:39
Петър Андронов: Немалко клиенти ще бъдат затруднени да погасяват кредитите си
17:04
От днес приемат заявления за помощ за бизнеса
16:48
ВАП възложи на Емил Димитров да направи проверка на ТЕЦ „Бобов дол“
16:23
Прогноза: Германия с над 60% дълг заради кризата от пандемията
14:27
Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса
14:23
Huawei, САЩ и новият удар срещу китайската компания
13:56
КЕВР решава за цените на газа и парното на 1 април
13:40
Близо 80% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора