Още снимки:
test

Черен сладолед в черна фунийка на фестивал в София

24.08.2019 19.54

Опашки за сладолед се извиха в градината, разположена зад Националната библиотека. Повод за това стана провеждащият се фестивал на сладоледа, който в унисон с жегите е най-добрият вариант да избягаме, макар и за малко от тях, предаде репортер на БГНЕС.

„В последните пет години се зароди една нова тенденция у хората, а именно те вече търсят възможност да разширят своите вкусови познания и повече обръщат внимание на това какъв сладолед ядат. Вкусът и качеството има много голямо значение за тях. Той за тях не е просто една замразена вода. Повечето потребители се интересуват какво ядът, как е произведено, в каква опаковка е – биоразградима или не, дали има захар, дали има оцветители“, обяснява Лияна Петкова, която е част от организаторите на сладоледения фестивал.

По думите й хората се обръщат към натуралните продукти, откъдето е и продиктувано желанието им да чакат по над 30 мин. докато се сдобият с натурален сладолед.

Попитана каква е разликата между този, който се продава в магазина и този тук, Петкова отговаря, че тези сладоледи не може да се срещнат в търговските вериги, те не разполагат с големи цехове и най-често в производството им участват не повече от 50 души. Сред изложителите са малки семейни компании или представители подобни фирми от чужбина.

„Тази година имаме сладолед от сусам и бургундска ванилия. Сладоледът е черен. Имаме производители, които на място си пекат фунийките. Имаме сладолед от ферментирала соя. Той има вкус на лешници и е подходящ за вегани, защото няма захар“, разкрива най-интересното Петкова и добавя, че на фестивала се продават сорбета и сладоледи с кауза като част от приходите, производителите даряват за различни благотворителни кампании.

„Машината която използваме прилича на гофретник, но е плоска. Цветът на фунийките е от активен въглен като предлагаме и черен сладолед от черен сусам. Заради сметаната той става малко по-светъл и затова добавяме и активен въглен, и така той става напълно черен“, споделя рецептата Ели Спасова и добавя, че червената фунийка става с помощта на червено цвекло на прах.

Посетителите могат да опитат и сладоледът им с биволска рикота, сладолед с „Матча“ – японски зелен чай, някое от сорбетата им с босилек, смокиня, горска боровинка, която е събрана от биологично чисти райони на Стара планина.

Младото момиче подчертава, че сладоледът им е изцяло натурален и съставките се произвеждат във фермата им в село Розино, където отглеждат биволи, крави, птици и сърнички. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
18:43
Роб Грийнфийлд - човекът, който не дава пари за храна и притежава само 44 вещи
17:48
Европейския съюз и новият закон за сменяеми батерии
16:43
Илон Мъск, половинката му Grimes и как мислят да отглеждат бъдещото си дете
15:32
Airbnb и новото предложение за следене на наемателите на квартири
15:22
Apple, iPhone, Уорън Бъфет и защо милиардерът чак сега се сдоби със смартфон
15:15
Дъфи и признанието на певицата за това, че е била изнасилена
15:11
Jurassic World: Dominion, Колин Тревъроу и заглавието на следващия филм за "Джурасик свят"
15:08
Никол Шерцингер, Pussycat Dolls, Камила Кабейо и гостуването им в Saturday Night Takeaway
14:03
26 -ти февруари – Ден на розовата фланелка. „Не на тормоза в училище“
13:05
Колко пари искат потребителите от „Фейсбук” за споделяне на лична информация?
12:05
Отслабването, наднорменото тегло, билковите препарати и ефективни ли са тези хранителни добавки
11:47
Пенелопе Крус стана кръстница на италиански круизен кораб
09:59
Шотландия прави дамските превръзки безплатни
09:46
Закуската сутрин – фактор за дълголетие
09:20
Люксембург: Първата държава в света с безплатен обществен транспорт от март
09:16
Ново разкритие: Едгар Алън По не се е самоубил
08:27
Хороскоп за 26 февруари
25 февруари 2020 г.
19:56
Ана де Армас, "Смъртта може да почака" и корицата на списание Porter
19:22
Sony Playstation 5 и какво знаем за биометричните сензори в джойстика
19:16
Майк Тайсън, Тайсън Фюри и какво празнува легендата на бокса
16:51
Бела Хадид, Седмицата на модата в Милано и защо моделът позира без горнище
16:46
Миризливите обувки и един трик, който ще ни помогне да го предотвратим
16:07
Да ядеш спагети с ножица – нова мода в храненето
14:52
Хари и Меган „на нож“ с Елизабет II
12:39
Роди се най-намръщеното бебе

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора