Черен сладолед в черна фунийка на фестивал в София
Любопитно 24.08.2019 19:54
Опашки за сладолед се извиха в градината, разположена зад Националната библиотека. Повод за това стана провеждащият се фестивал на сладоледа, който в унисон с жегите е най-добрият вариант да избягаме, макар и за малко от тях, предаде репортер на БГНЕС.
„В последните пет години се зароди една нова тенденция у хората, а именно те вече търсят възможност да разширят своите вкусови познания и повече обръщат внимание на това какъв сладолед ядат. Вкусът и качеството има много голямо значение за тях. Той за тях не е просто една замразена вода. Повечето потребители се интересуват какво ядът, как е произведено, в каква опаковка е – биоразградима или не, дали има захар, дали има оцветители“, обяснява Лияна Петкова, която е част от организаторите на сладоледения фестивал.
По думите й хората се обръщат към натуралните продукти, откъдето е и продиктувано желанието им да чакат по над 30 мин. докато се сдобият с натурален сладолед.
Попитана каква е разликата между този, който се продава в магазина и този тук, Петкова отговаря, че тези сладоледи не може да се срещнат в търговските вериги, те не разполагат с големи цехове и най-често в производството им участват не повече от 50 души. Сред изложителите са малки семейни компании или представители подобни фирми от чужбина.
„Тази година имаме сладолед от сусам и бургундска ванилия. Сладоледът е черен. Имаме производители, които на място си пекат фунийките. Имаме сладолед от ферментирала соя. Той има вкус на лешници и е подходящ за вегани, защото няма захар“, разкрива най-интересното Петкова и добавя, че на фестивала се продават сорбета и сладоледи с кауза като част от приходите, производителите даряват за различни благотворителни кампании.
„Машината която използваме прилича на гофретник, но е плоска. Цветът на фунийките е от активен въглен като предлагаме и черен сладолед от черен сусам. Заради сметаната той става малко по-светъл и затова добавяме и активен въглен, и така той става напълно черен“, споделя рецептата Ели Спасова и добавя, че червената фунийка става с помощта на червено цвекло на прах.
Посетителите могат да опитат и сладоледът им с биволска рикота, сладолед с „Матча“ – японски зелен чай, някое от сорбетата им с босилек, смокиня, горска боровинка, която е събрана от биологично чисти райони на Стара планина.
Младото момиче подчертава, че сладоледът им е изцяло натурален и съставките се произвеждат във фермата им в село Розино, където отглеждат биволи, крави, птици и сърнички. /БГНЕС
„В последните пет години се зароди една нова тенденция у хората, а именно те вече търсят възможност да разширят своите вкусови познания и повече обръщат внимание на това какъв сладолед ядат. Вкусът и качеството има много голямо значение за тях. Той за тях не е просто една замразена вода. Повечето потребители се интересуват какво ядът, как е произведено, в каква опаковка е – биоразградима или не, дали има захар, дали има оцветители“, обяснява Лияна Петкова, която е част от организаторите на сладоледения фестивал.
По думите й хората се обръщат към натуралните продукти, откъдето е и продиктувано желанието им да чакат по над 30 мин. докато се сдобият с натурален сладолед.
Попитана каква е разликата между този, който се продава в магазина и този тук, Петкова отговаря, че тези сладоледи не може да се срещнат в търговските вериги, те не разполагат с големи цехове и най-често в производството им участват не повече от 50 души. Сред изложителите са малки семейни компании или представители подобни фирми от чужбина.
„Тази година имаме сладолед от сусам и бургундска ванилия. Сладоледът е черен. Имаме производители, които на място си пекат фунийките. Имаме сладолед от ферментирала соя. Той има вкус на лешници и е подходящ за вегани, защото няма захар“, разкрива най-интересното Петкова и добавя, че на фестивала се продават сорбета и сладоледи с кауза като част от приходите, производителите даряват за различни благотворителни кампании.
„Машината която използваме прилича на гофретник, но е плоска. Цветът на фунийките е от активен въглен като предлагаме и черен сладолед от черен сусам. Заради сметаната той става малко по-светъл и затова добавяме и активен въглен, и така той става напълно черен“, споделя рецептата Ели Спасова и добавя, че червената фунийка става с помощта на червено цвекло на прах.
Посетителите могат да опитат и сладоледът им с биволска рикота, сладолед с „Матча“ – японски зелен чай, някое от сорбетата им с босилек, смокиня, горска боровинка, която е събрана от биологично чисти райони на Стара планина.
Младото момиче подчертава, че сладоледът им е изцяло натурален и съставките се произвеждат във фермата им в село Розино, където отглеждат биволи, крави, птици и сърнички. /БГНЕС
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 14:14 Енергиен експерт категоричен: Пари от втория транш по ПВУ няма да получим
- 14:01 Ирански медии: Край Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака
- 13:50 Принц Хари официално потвърди, че вече е жител на САЩ
- 13:39 Турция има нова цел: 60 млрд. долара приходи от туризъм и 60 млн. туристи
- 13:34 Оставиха в ареста наркодилър от Варна
- 13:33 Балабанов се закани: Няма да им се размине! Нито на Бойко Рашков, нито на Асен Василев
- 13:31 Либерализацията на тока се отлага с година
- 13:27 Юношата, намушкал епископ в Сидни, е обвинен в тероризъм