Още снимки:
test

10 финансови грешки, които почти всеки бъдещ пенсионер прави

24.08.2019 18.59

Докато не се пенсионираме, всички сме бъдещи пенсионери. Така че тази статия определено е за Вас, освен ако не попадате в групата на получаващи вече пенсия.

Както вече не веднъж съм писал, пестенето за пенсиониране е критично, за подсигуряване на спокойни старини. И понеже едва ли можем да разчитаме, че родната пенсионна система ще ни подсигури нормално съществуване, принципът, който трябва да следвате е следния - погрижете се за бъдещото си "Аз", защото не може да разчитате друг да направи това.

И сега към най-често срещаните грешки, които почти всички спестители за пенсионна възраст правят, събрани от финансовото издание MarketWatch.

Ако сте на 10 години или дори на пет от пенсионна възраст, все още разполагате с време да направите някои корекции на курса, по който вървите и които ще имат значение. Важното е да започнете максимално бързо.

1. Хората подхождат към пенсиониране без ясен план.

Ако всичко, което имате са - някои неясни идеи относно бъдещия си пенсионен живот и средствата, които ще получавате, вие на практика правите живота си по-труден.

Като минимум, трябва да знаете колко ще ви трябват, за да покриете разходите си за живот и какви ще са вашите надеждни източници на доходи, когато сте пенсионирани. Вероятно ще има празнина между тези числа и трябва да имате план как да я преодолеете.

В процеса на създаване на добър план, непременно е добре да избягвате повечето грешки в този списък.

2. Залъгвате се, че успявате да предвидите всички променливи

Освен, ако не работите в сферата на финансите, или не сте финансов консултант, едва ли ще можете да предвидите и прогнозирате всички променливи свързани с вашето бъдещо пенсиониране. От нивото на инфлация - до потенциалната годишна възвръщаемост за вашите спестявания.

Планирането, ако се извърши правилно, най-вероятно ще включва твърде много "подвижни части", за да сте сигурни, че сте ги предвидили правилно. Пенсионирането е (обикновено) събитие веднъж в живота и имате един шанс да го направите по правилния начин. Едва ли това, което сте заложили ще се изпълни на практика.

Ако нямате финансов съветник, то добре би било да потърсите и да се консултирате с такъв. Дори и да имате изградена стратегия и план, най-малкото ще си "сверите часовника" и ще получите независимо мнение до колко са реалистични и изпълними.

3. Нямате ясна представа дали сте натрупали "достатъчно" за преждевременно пенсиониране

Много хора имат следния проблем - не знаят с колко точно разполагат за своето пенсиониране, или пък мислят, че изостават съществено зад пенсионните си цели. По този начин, те често са склонни да поемат по-големи рискове от това, което срокът до пенсиониране им позволява.

Например - ако спестявате от 20 години и ви предстоят 5 години до пенсиониране, то определено рисковете, които можете да си позволите да поемате на финансовите пазари (и в момент, когато много експерти говорят за предстояща рецесия), са много по-малки. Защото, при негативен развой на събитията, няма да разполагате с лукса да чакате примерно 5, или 10 години за възстановяване на пазарите до нивата, откъдето са стартирали със спада си.

4. Факт е, че идва момент, когато защитата на това, което имате става по-важно, от това да се опитвате да получите допълнителен доход

Някои хора се пенсионират на 65, или друга предварително определена възраст, въпреки че биха могли щастливо да продължат да работят - и по този начин потенциално да увеличат доходите си за пенсиониране.

Ако сте в добро здраве и се чувствате пълноценен, когато работите, то няма нищо лошо да отложите пенсионирането си с примерно с 5 години. Така ще имате шанс да увеличите спестяванията с които разполагате.

5. Хората се придържат към предишни инвестиции, които някога са изглеждали, като добри идеи

Светът на инвестициите е изключително динамичен и променлив. Това, което някога е изглеждало, като добра идея и бизнес, сега може да е в застой, или да запада. Или просто можете да имате нереалистични очаквания. Всички сме склонни да правим грешки от време на време. Но някои хора се задържат над грешките си твърде дълго, а това може да им струва много скъпо. Това, което е работило в миналото може и да не работи в бъдеще.

В допълнение, задържайки се в лоши инвестиции, може да изпускате други добри инвестиционни алтернативи. Често това, че правите нещо означава, че не можете да правите нещо друго.

6. Много хора правят погрешни имотни инвестиции

Друга често срещана грешка на бъдещи пенсионери е да инвестират една значителна сума от своите спестявания в имот, като например селска къща, или вила, в която планират да живеят след пенсия.

Истината обаче е, че след настъпването на пенсионна възраст, много от тях просто загърбват тези си намерения, защото плановете им се променят. А тази инвестиция и средства, които са "наляли", често са много трудни за "осребряване".

7. Много хора се страхуват да поемат дори малки количества инвестиционни рискове

Колкото по-далеч сте от пенсионирането си, толкова по-голям дял от инвестиционния ви портфейл трябва да е насочен към фондовите пазари. Защото акциите са доказали, поне в исторически план, че са най-доброто средство за защита от инфлация и капиталов прираст.

За период от 50 години, инвестициите в акции са били най-добрата възможност за спестителите, като са носели средна годишна доходност от над три пъти нивото на инфлация.

Истината е, че много по-голям риск за спестяванията си поемате, ако не инвестирате на финансовите пазари (дори и част от спестовния си портфейл), отколкото ако инвестирате.

Насочване на 10-20% от вашите спестявания към финансовите пазари, няма да доведе до драстично повишение на рисковете за портфейла ви.

8. Много хора, наближаващи пенсиониране, поемат твърде голям риск, като не добавят облигационни инвестиции към своите портфейли

Това е вариант на по-горе споменатата точка. Добре е винаги да има баланс между риск и възвръщаемост, като везната трябва да накланя към избягване на риска, колкото повече се доближавате до пенсионирането си.

9. Много хора, доближавайки пенсиониране, осъзнават, че спестяванията им вероятно са недостатъчни, но въпреки това продължават да харчат повече, отколкото трябва

Ако се притеснявате дали ще можете да си позволите да се пенсионирате след пет години, то моментът да си купите нова кола, най-вероятно е неподходящ. Време е да загърбите личните си прищявки, за да подсигурите спокойните си старини.

10. Прекалено много пенсионери планират да постигнат бъдеща възвръщаемост на инвестициите си поне толкова, колкото в миналото

Пазарите са циклични и след добри периоди за борсата, следват лоши. И това трябва да се разбере от всички, които ще се пенсионират, или вече са се пенсионирали. Ако сте изкарвали над средната възвръщаемост за пазара през последното десетилетие, не бива да екстраполирате това и за следващите десет години. Това е рецепта за големи неприятности, защото винаги е възможен продължителен период на възвръщаемост под средната в исторически план. /money.bg

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
13:42
London Stock Exchange придобива Refinitiv за $27 милиарда
13:16
„Фолксваген“ има споразумение по „Дизелгейт“ във ФРГ
12:52
Рублата пак се запъти към дъното
11:42
Цената на петрола се срина под $51 за барел
11:27
Hyundai затвори завод заради служител, болен от коронавирус
11:25
Търговците на злато прибират печалбите, цената спада
11:21
Nestle, UniCredit и още европейски гиганти забраняват на служителите си да пътуват
11:19
Турската лира падна до 17-месечно дъно
09:05
"Дау Джоунс" пада с 1,191 пункта за ден
08:28
Експерт: Еврозоната има огромни предимства, левът няма да се обезцени
27 февруари 2020 г.
19:49
„Български пощи“ поемат разпространението на вестници и списания у нас
19:40
Huawei ще изгради завод във Франция
19:30
Предстои закупуването на 14 000 броя противоградови ракети
18:56
Толсистемата тръгва от 1 март с 3 алтернативни начина за плащане от превозвачите
18:22
Dow Jones изтри още 900 пункта
18:02
Забрана за камиони над 3,5 тона гласува Общинския съвет в Силистра
16:38
Всички на свободния пазар на тока до 2025 г.
16:30
Посещенията на чужденци са се увеличили с 9.1% през януари
16:13
Lurssen Werft строи два патрулни кораба на ВМС за 984 000 000 лева
16:00
Wizz Air намалява полетите си до Италия с 60% до 2 април
15:16
Фирмите да не искат поскъпване на лекарствата без рецепта, предлагат от МС
14:45
Цената на златото може да скочи до 7-годишен връх, но няма да спре дотук
14:41
AB InBev прогнозира 10% спад в печалбата си за началото на 2020-а
14:16
Доларът губи предимство. Стигна ли пандемията и до САЩ?
12:08
Сенатор от САЩ иска спиране на сделката за "Би Ти Ви"

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора