Още снимки:
test

Бъдещето на най-големия газов хъб в Европа е под въпрос

24.08.2019 14.46

Решението на правителството на Холандия да отреже напълно добива на природния газ шокира бизнеса в страната. И не само там. Най-шокиран изглежда обаче е дистрибуторът на горивото от най-голямото европейско находище - това в Гронинген.

"Това беше първият път, в който чухме някой да говори за нула", разказа в интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор на GasTerra Ани Крист. "Нулата наистина означава край на газа. При това става въпрос за страна, която е зависима от горивото", допълни тя.

GasTerra - дружество на Royal Dutch Shell, Exxon Mobil и Холандия, което допреди пет години все още обработваха повече от една пета от целия произведен газ в Европа - трябваше да се адаптира към ограниченията на производството на находището в Гронинген, след като леки трусове, породени от газодобива, повредиха сгради, намиращи се наблизо.

Но спирането е по-нататъшна стъпка - повдигат се въпроси относно зависимост от внос и ролята на ключовия за ЕС холандски газов пазар (Dutch TTF) като най-голям хъб за търговия на гориво извън САЩ.

"Холандия има много ликвиден и атрактивен хъб за търговия с природен газ. TTF расте толкова добре, че хората сякаш забравят колко път изминахме, за да стигнем дотук. Ако не можем да разчитаме на потоците от Гронинген, какво ще правим? Държавите, които са свикнали да са зависими от вноса, имат други пазарни механизми (които в Холандия обаче липсват - бел. ред.)", тълкува Крист, която оглавява GasTerra от 2017 година.

Огромното находище в Гронинген подхранва енергийните нужди на Европа, както и холандския бюджет, разбира се, от 1963 година. Неговото значение, съчетано с развитието на инфраструктурата за транспортиране и търговия на газ, помага на TTF да бъде първенец на най-големия пазар в Европа, измествайки великобританската NBP (National Balancing Point) през 2016 година.

Проблемът е там, че интензивният добив на газ генерира поредица от земетресения, които притесняват жителите в региона и увреждат като цяло имиджа на газта като предпочитан енергиен източник. Несигурността принуди правителството да ограничи производството значително.

Миналата година Министерството на икономиката в кралството обеща, че находището ще бъде затворено до 2030 година. След последните трусове, предизвикани от производството, продукцията е крайно несигурна, а върховният съд на страната поиска от икономическото ведомство да обясни по-добре как съпоставя безопасността на хората в региона със сигурността на доставките.

Не само нивата на производство обаче са неясни. Ролята на TTF също е под въпрос, тъй като страната ще трябва да претърпи трансформацията от износител към "нормална европейска държава вносител", както се изрази Крист.

"Ще бъде интересно да видим какъв баланс ще се постигне по отношение на физическите потоци и как ще се развие ликвидността в хъба, когато затворим Гронинген. Дали големите играчи все още ще ни възприемат за интересни и атрактивни, и това предстои да разберем", каза още специалистът.

По данни на националната статистика на Холандия през 2018 година вносът на газ в страната за първи път надвиши износа. По-голяма част от доставките идват от Норвегия. Според Международната агенция по енергетика заради промяната в стратегията Холандия ще отчете над 60% спад на доставките в региона от 2018 до 2024 година.

Според Гергели Молнар, анализатор на Международната агенция по енергетика за Европа, основният въпрос е колко бързо Холандия ще успее да се адаптира в новата ситуация като вносител на газ. "Играчите на пазара се доверяват на хъба, когато той винаги е в състояние да доставя физическите обеми. Затова холандската газова инфраструктура трябва да се адаптира към променящия се търговски баланс", казва той. По думите му сега страната трябва да си създаде повече възможности за внос, да изгради съоръжения за преобразуване, както и да запази капацитета си за сезонно съхранение на газ.

Досега намалението на производството на Гронинген не е повлияло на ликвидността на TTF. "Историята не показва строга връзка между намаляването на производството на газ и ликвидността на хъба", обясни Молнар. "TTF стана толкова важен поради редица фактори извън производството, включително инфраструктура, правна рамка и готовността на частния сектор да инвестира в създалите се възможности за търговия с газ", допълни той.

Компенсиране

Тъй като Гронинген спира да доставя, Холандия все повече започва да разчита на по-малките си находища, така че да изпълнява доставките.

"На фона на ограниченията, ние трябва да решаваме всеки ден колко газ трябва да добавим от други източници, за да гарантираме сигурността на доставките. Трябва да осигурим правилния баланс, което е много по-трудно, отколкото преди", каза още Кръст.

Без газа от Гронинген много от компаниите поставят под въпрос собственото си бъдеще. Акционерите на GasTerra вече обсъждат въпроса.

Междувременно правителството на страната започна да проучва за газ в Северно море, за да се опита да запази газовия си експорт. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
18:33
5,6 по Рихтер разлюля Албания
18:14
“Нова Македония“: Ангела Меркел търси алтернатива на Александър Вучич
18:07
Иран отрече да е имало кибератака срещу петролните му инсталации
18:00
Гърция арестува заподозрян за отвличане на самолет и хора през 1985 година
17:02
Най-малко 57 арестувани при антиправителствени протести в Казахстан
16:36
Ердоган: Завършихме подготовката по нашата граница за операция в Сирия
16:17
Джип гази наред в любимия мол на българите в Чикаго
16:10
Тежко болен българин пътува от Милано, за да умре в родината си
15:30
Протестиращи в Хонконг изгориха китайското знаме
15:24
Иран ще се стреми към "унищожаване на всеки агресор"
15:10
Сирия хвана дрон с касетъчни бомби край границата с Израел
14:55
Голям пожар в Южна Италия, затвориха училища
14:40
Планираният щурм на "Зона 51" не се осъществи
14:35
Паника в Карлскрон след убийството на българския студент, убиецът още на свобода
14:27
6-ти трус в Босна и Херцеговина от 30 август насам
14:14
Най-малко 90 задържани в Париж на протестите на жълтите жилетки
14:07
Протестиращи в Египет настояват за оставката на президента Абдел Фатах ас Сиси
13:52
Един загина, а трима са ранени при самолетна катастрофа в Италия
13:30
Задържаха заподозрян за бомбения атентат в Ирак
13:07
Зариф осъди подновените американски санкции срещу централната банка
12:40
Иран: Новите американски санкции са опит да се лишат иранците от достъп до храна и лекарства
12:34
Обвиниха бившия румънски президент Траян Бъсеску в сътрудничество със "Секуритате"
12:20
Воислав Кощуница: Имах решение за Косово - по модела на Хонконг
12:00
САЩ изпраща войски за отбрана на Саудитска Арабия
11:47
Автобус пълен с китайски туристи катастрофира в Юта

Най-четени от Свят

Избор на редактора