Още снимки:
test

Глобална криптовалута ще има, дори и това да не е Libra

23.08.2019 09.57

Плановете за пускане на глобална криптовалута, от страна на най-голямата в света социална мрежа - Facebook, не се харесаха на регулаторите и срещу нея скочиха всички - от щатския президент Доналд Тръмп, до ръководителите на централни банки.

Каква е причината за масовото неодобрението?

Най-общо казано, причината за това всички да скочат срещу проекта на Facebook е - страх за световния финансов ред и доминацията на централните банки. Ако хората разполагат с алтернатива на "традиционните пари", която е независима и не се влияе от намесата на правителства и централизирани финансови институции, то това може да обърне финансовия свят "надолу с главата" (поне според правителствата).

А доверието на хората по света към централните банки и възможността им да се справят адекватно с нарастващите финансови заплахи намалява непрестанно. И до голяма степен причината за това е именно Доналд Тръмп и провежданата от него "нетрадиционна политика".

Свободната търговия в световен мащаб е на път да "умре", а заплахата от валутни войни и колапс на финансовата система е по-голяма от всякога - от финансовата криза от 2008-ма година насам.

Интересен е фактът, че световните криптовалути, както и първата сред тях - биткойнът, се родиха именно следствие на световната финансова криза и последствията от нея. И сега - идеята за нова глобална криптовалута, която да не носи белезите и недостатъците на традиционните дигитални валути (която бе в основата на Libra) е по-силна от когато и да било.

А въпросът - дали такава валута ще се роди и ще добие голяма популярност при нова финансова криза и невъзможност на централните банки и правителствата да се справят адекватно с нея - предстои да срещне своя отговор, може би през следващите няколко години.

Признаците за разгар на нова дългова и финансова криза, вече са налице. И те варират от - обръщане на лихвената крива в САЩ, предвестник на всяка от последните по-значителни кризи, до - потенциално начало на нова валутна война, след решението на Фед да намали лихвите в среда на рекордна заетост в САЩ и относително добър ръст на щатската икономика (нетипичен момент за намаляване на лихвите с цел стимулиране на икономиката и борба с криза).

Всъщност, именно "изстреляните патрони" (ниски лихви в САЩ и отрицателни лихви в Европа и Япония) от централните банки, най-вероятно ще ограничат възможностите на този род финансови институции да се борят със следващата потенциална криза. И това може да доведе до "идеалната среда" за появата и налагането на нова, обезпечена от реални активи, криптовалута, която да се използва за масови разплащания и да се превърне в предпочитана форма за съхранение на стойност (дори и ако това не е Libra, на Facebook).

Казаното до тук, до голяма степен се потвърждава от новата информация, че един от най-големите оператори за парични разплащания (считан, като част от поддръжниците на Libra) - MasterCard, подготвя собствена глобална дигитална валута.

А в това има голяма логика. Популярността и масовото възприятие на MasterCard при разплащанията, както и доказаните предимства на "блокчейн технологията" за ефективност на разплащанията, правят напълно логични потенциалните усилия на картовия оператор, да създаде своя собствена криптовалута.

От една страна компаниите за разплащане са изправени пред революционен натиск от развитието на цифровите пари. Те са длъжни да се развиват, ако не искат бизнеса им да бъде "изяден" от новите технологии.

Mastercard, който си партнира с Facebook, във връзка с проекта Libra, обявена през юни, че съставя собствен екип за криптовалути.

"Имате ли желание да работите в авангардната пресечна точка на плащанията и криптовалутите?", пита Mastercard в обява за набиране на персонал. Наетите ще "наблюдават тенденциите в екосистемата на криптовалутите" и "разработват нови продукти и решения".

"Mastercard прави това, защото иска да бъде известен като нещо повече от компания за картови разплащани - тя иска да бъде технологична компания ", казва Тед Росман, анализатор на CreditCards.com.

Бил Хардекопф, изпълнителен директор на LowCards.com, смята, че Mastercard "вижда, че в тази област има много активност. Дори и да не предлага собствена криптовалута, те знаят, че е важно да има хора, които разбират темата."

Много други големи компании също участват в Libra на Facebook. Сред тях са PayPal, Uber, Coinbase, Lyft, Vodafone, eBay и Spotify. Конкурентът на Mastercard - Visa също участва в проектът.

Libra възнамерява да създадe "глобална, резервна криптовалута, изградена на основата на блокчейн технологията". Напълно е възможно част от поддръжниците на Libra да се отцепят, ако стане ясно, че проектът няма да получи регулаторно одобрение и да започнат да разработват свои собствени криптовалути. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
12:02
Вучич: Сърбия е добре представена в Давос, ще поканим инвеститори
09:23
Запорираха всички сметки на община Чепеларе
08:35
Беларус започва внос на нефт от Норвегия
20 януари 2020 г.
19:50
Хиляди фирми от ЕС ще отворят офиси във Великобритания след Brexit?
19:31
Шефът на "Гугъл" смята, че изкуственият интелект се нуждае от регулация
18:34
“Топлина” с най-висока доходност сред универсалните пенсионни фондове
18:10
Скопие изхвърли шефа на депото за отпадъци Горан Ангелов
17:45
ЕС няма да препоръчва изключване на Huawei от 5G, а Меркел иска да изчака за Германия
17:38
"България Ер" пусна нова директна линия между София и Санкт Петербург
17:26
МВФ прогнозира умерено възстановяване на икономиката през 2020
17:06
1,5 млрд. туристи по света през 2019 г.
16:53
Най-ужасната грешка на Уорън Бъфет, която му коства $8,7 милиарда
16:49
Wizz Air ще лети от София до Санкт Петербург
16:38
Нов проблем може да забави пускането на 737 Max
16:34
117 млн. лв. дължи промишлеността за вода
15:13
6 500 души във ВиК сектора работят на минималната заплата
13:30
КНСБ: Електронна платформа ще оправи проблемите с лекарствата
12:05
Китайски компании искат да произвеждат електрически автобуси в България с инвестиция за €25 милиона
11:05
Паундът става все по-евтин спрямо основните световни валути
11:02
След $500 милиона инвестиция Русия има ново най-голямо летище
10:45
Петролът поскъпва, доставките от Либия и Ирак пред срив
19 януари 2020 г.
20:02
Полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол
16:59
Фонд "Земеделие" увеличи безвъзмездната помощ за промоции на вино в трети страни
14:49
АИКБ против намесата на ЕК в определянето на минималните заплати в ЕС
11:40
5-те най-добри града в света за работа за ИТ специалисти

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора