16 септември 2019 г. 09:50 ч.
:: Бизнес и Икономика
последна актуализация: 16.9.2019 г. 09:43:33 ч.
Още снимки:
test

Глобална криптовалута ще има, дори и това да не е Libra

23.08.2019 09.57

Плановете за пускане на глобална криптовалута, от страна на най-голямата в света социална мрежа - Facebook, не се харесаха на регулаторите и срещу нея скочиха всички - от щатския президент Доналд Тръмп, до ръководителите на централни банки.

Каква е причината за масовото неодобрението?

Най-общо казано, причината за това всички да скочат срещу проекта на Facebook е - страх за световния финансов ред и доминацията на централните банки. Ако хората разполагат с алтернатива на "традиционните пари", която е независима и не се влияе от намесата на правителства и централизирани финансови институции, то това може да обърне финансовия свят "надолу с главата" (поне според правителствата).

А доверието на хората по света към централните банки и възможността им да се справят адекватно с нарастващите финансови заплахи намалява непрестанно. И до голяма степен причината за това е именно Доналд Тръмп и провежданата от него "нетрадиционна политика".

Свободната търговия в световен мащаб е на път да "умре", а заплахата от валутни войни и колапс на финансовата система е по-голяма от всякога - от финансовата криза от 2008-ма година насам.

Интересен е фактът, че световните криптовалути, както и първата сред тях - биткойнът, се родиха именно следствие на световната финансова криза и последствията от нея. И сега - идеята за нова глобална криптовалута, която да не носи белезите и недостатъците на традиционните дигитални валути (която бе в основата на Libra) е по-силна от когато и да било.

А въпросът - дали такава валута ще се роди и ще добие голяма популярност при нова финансова криза и невъзможност на централните банки и правителствата да се справят адекватно с нея - предстои да срещне своя отговор, може би през следващите няколко години.

Признаците за разгар на нова дългова и финансова криза, вече са налице. И те варират от - обръщане на лихвената крива в САЩ, предвестник на всяка от последните по-значителни кризи, до - потенциално начало на нова валутна война, след решението на Фед да намали лихвите в среда на рекордна заетост в САЩ и относително добър ръст на щатската икономика (нетипичен момент за намаляване на лихвите с цел стимулиране на икономиката и борба с криза).

Всъщност, именно "изстреляните патрони" (ниски лихви в САЩ и отрицателни лихви в Европа и Япония) от централните банки, най-вероятно ще ограничат възможностите на този род финансови институции да се борят със следващата потенциална криза. И това може да доведе до "идеалната среда" за появата и налагането на нова, обезпечена от реални активи, криптовалута, която да се използва за масови разплащания и да се превърне в предпочитана форма за съхранение на стойност (дори и ако това не е Libra, на Facebook).

Казаното до тук, до голяма степен се потвърждава от новата информация, че един от най-големите оператори за парични разплащания (считан, като част от поддръжниците на Libra) - MasterCard, подготвя собствена глобална дигитална валута.

А в това има голяма логика. Популярността и масовото възприятие на MasterCard при разплащанията, както и доказаните предимства на "блокчейн технологията" за ефективност на разплащанията, правят напълно логични потенциалните усилия на картовия оператор, да създаде своя собствена криптовалута.

От една страна компаниите за разплащане са изправени пред революционен натиск от развитието на цифровите пари. Те са длъжни да се развиват, ако не искат бизнеса им да бъде "изяден" от новите технологии.

Mastercard, който си партнира с Facebook, във връзка с проекта Libra, обявена през юни, че съставя собствен екип за криптовалути.

"Имате ли желание да работите в авангардната пресечна точка на плащанията и криптовалутите?", пита Mastercard в обява за набиране на персонал. Наетите ще "наблюдават тенденциите в екосистемата на криптовалутите" и "разработват нови продукти и решения".

"Mastercard прави това, защото иска да бъде известен като нещо повече от компания за картови разплащани - тя иска да бъде технологична компания ", казва Тед Росман, анализатор на CreditCards.com.

Бил Хардекопф, изпълнителен директор на LowCards.com, смята, че Mastercard "вижда, че в тази област има много активност. Дори и да не предлага собствена криптовалута, те знаят, че е важно да има хора, които разбират темата."

Много други големи компании също участват в Libra на Facebook. Сред тях са PayPal, Uber, Coinbase, Lyft, Vodafone, eBay и Spotify. Конкурентът на Mastercard - Visa също участва в проектът.

Libra възнамерява да създадe "глобална, резервна криптовалута, изградена на основата на блокчейн технологията". Напълно е възможно част от поддръжниците на Libra да се отцепят, ако стане ясно, че проектът няма да получи регулаторно одобрение и да започнат да разработват свои собствени криптовалути. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
09:20
Петролът поскъпна
15 септември 2019 г.
17:17
Титаничен сблъсък на "Зеления ад": Porsche срещу Tesla
15:00
8 начина, по които Интернет на нещата ще направи офиса ви по-продуктивен
12:20
Отличителните черти на някои от най-известните и успешни инвеститори милиардери
11:20
Вежди Рашидов: Бих подкрепил увеличение на бюджета на БНТ
10:14
САЩ готови да деблокират част от своя стратегически петролен резерв
10:00
IDC: Китайският сектор на големите данни ще продължи устойчивия си ръст
09:47
Борсовият регулатор одобри листването на две компании
14 септември 2019 г.
19:03
Няколко неща, от които да се откажете, ако искате да сте успешни
16:32
Държавите с най-младо население в света
16:23
Bild: Граф Драгила изсмуква немските спестявания
15:49
Последната калаена мина на Острова може да отвори отново
11:22
Китай приветства положителните контакти и създаването на приятелска атмосфера със САЩ
10:06
Доставките на смартфони в Китай със спад от 2,8% през август
08:43
Ще има ли революция при банковите карти, или ерата им вече отминава
13 септември 2019 г.
19:42
Само в Румъния заплатите растат по-бързо, отколкото в България
19:36
Борсовите индекси по света и доходността по ДЦК се покачват в петък заради политиката на ЕЦБ
19:31
Пускат монета за 150-тата годишнина на БАН
17:58
Deutsche Bahn се нуждае от €3 милиарда
17:38
Лондонската фондова борса категорично отказва да бъде купена от Хонконг
17:30
ГИТ засилва проверките си за ученици, които работят на полето
17:06
ЕЦБ легитимира финансовия нихилизъм и бюджетната разюзданост
16:31
Започва ли нов цикъл на покачване на цената на среброто?
16:25
IKEA купува дял от 80% в седем румънски вятърни централи
15:48
Собственикът на “Лидъл” е най-богатият германец

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора