Още снимки:
test

Милионерите бягат от Хонконг

22.08.2019 19.21

Милионерите от Хонконг напускат страната, пише Reuters. Богатите търсят спасителен поян на фона на политическите сътресения в управляваната от Китай територия.

Къде отиват милионерите?

Юристи коментират пред изданието, че се наблюдава интересна тенденция - милионерите имали засилен интерес към Австралия.

Отделът по миграция на щата Южен Уелс "забеляза значително увеличение на заявленията" от Хонконг през последните месеци, съобщават от управата на административната единица.

Интересът съвпада с "началото на настоящите вълнения в Хонконг", заяви ведомството, като се позовава на програмата за инвестиционни визи за инвеститори (SIV) на стойност 5 милиона долара, която предоставя пряко пребиваване на кандидатите.

Бил Фугъл, партньор в адвокатска кантора в Сидни, коментира, че има увеличение на кандидатите за програмата SIV. "Това, което чувам от клиентите си, е, че определено се е увеличил броят на заявките за SIV от Хонконг. Всеки, който има алтернативен план, се опитва да го осъществи", обяснява юристът.

Протестите в бившата британска колония избухнаха в началото на юни заради вече спрян законопроект, който би позволил на заподозрени и обвиняеми да бъдат екстрадирани в континентален Китай.

Безредиците са породени от по-големи притеснения за това, което мнозина определят като ерозия на свободите, гарантирана по формулата "една държава, две системи", въведена, когато Хонконг се завърна в Китай през 1997 г.

Министерството на финансите на щата Южен Уелс потвърждава, че писмото на имиграционния екип е изпратено до служителите по миграция, но отказва да предостави допълнителни подробности, заявявайки само, че увеличението е на малка база.

В писмото ведомството уверява служителите, че е поело ангажимент да предоставя "подходяща поддръжка", за да им помогне да обсъдят възможностите за миграция със своите клиенти.

Програмата SIV преди време бе изключително популярна сред хората от Китай, въпреки че последните строги инвестиционни изисквания донякъде замъглиха нейната привлекателност.

Сега SIV изисква най-малко 40% от 5 милиона долара да бъдат инвестирани във фондове с малък капитал и рисков капитал, докато преките инвестиции в недвижими имоти са забранени.

"Парите също излизат, но Австралия вероятно не е първият избор за съхранение на богатство ... това е висока данъчна юрисдикция. Подозирам, че тук ще получим повече хора, отколкото пари", допълва Фугъл.

Данни за получени заявления или издадени визи през последните месеци не са налични, тъй като Австралия публикува тези данни само годишно.

Според най-новите данни Китай представлява 87% от 2 022 визи за SIV, предоставени между ноември 2012 г. и юни 2018 г., докато Хонконг е далеч с едва 3,2%.

Един от най-големите сайтове за международни новини в Китай, видя "известно увеличение" на търсенето на имоти в Сидни от купувачи от Хонконг от началото на вълненията, пишат още авторите на Reuters. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
19:48
Чудесни условия за ски в Пампорово-Мечи чал въпреки сухата зима
19:26
Ще обявят ли САЩ търговска война и на Чехия заради дигиталния данък?
19:12
Една трета от бюджета на Украйна отива за плащане на държавния дълг
19:01
"Главболгарстрой": Никога не са начислявани лихви по задължението на "Левски"
17:16
Напук на САЩ в Обединеното кралство предлагат ограничена роля на Huawei в 5G мрежата
16:40
Най-скъпите марки в света. За първи път бранд надхвърли $200 милиарда
16:30
БНБ посочи трите основни риска пред банковата система
15:47
Осъдиха Фолксваген на глоба от 196,5 млн долара
13:49
Шанхай ускорява превръщането си в център за иновации
13:34
Заетостта сред хората между 55 и 64 години се увеличава
13:01
Интернет компаниите в борба за потребители с промоции на „червени пликове"
11:45
Йената печели от страховете на валутния пазар
10:25
Цената на "черното злато" се срина под $63 за барел
09:40
Huawei трупа запаси в очакване на нови, още по-тежки санкции от САЩ
09:37
Акциите, които преди време скочиха с 8500%, сега изтриха 93% от стойността си за часове
08:41
Канада глоби VW със $150 милиона
08:38
Гърция готви емисия от 15-годишни облигации
22 януари 2020 г.
18:40
Продажбите на Hyundai по-добри от очакваното през четвъртото тримесечие
18:36
Xerox ще номинира 11 директори в борда на HP
18:33
Daimler очаква 50% по-ниска печалба за 2019 година
17:11
Сушата става заплаха за пшеницата
16:15
Най-голямата вятърна ферма в света ще е по-голяма от площта на Малта. И скоро ще е готова
16:11
Дейвид Соломон: Провалът на WeWork е доказателство, че пазарът работи
15:18
Държавата изкупува частни гори за втори път
15:03
Сърбия иска да строи “Турски поток” в България

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора