Още снимки:
test

Хонконгски милионери бягат в Австралия

22.08.2019 12.02

В Австралия се наблюдава засилен интерес от богати жители на Хонконг към визовата програма за милионери, които търсят спасителен пояс на фона на политически сътресения на управляваната от Китай територия, коментират за "Ройтерс" юристи.

Отделът по миграция на щата в Южен Уелс "забеляза значително увеличение на заявленията" от Хонконг през последните месеци, се казва в писмо.

Интересът съвпадна с "началото на настоящите вълнения в Хонконг", заяви ведомството, като се позовава на програмата за инвестиционни визи за инвеститори (SIV) на стойност 5 милиона долара, която предоставя пряко пребиваване на кандидатите.

Бил Фугъл, партньор в адвокатска кантора в Сидни коментира, че има увеличение на кандидатите за програмата SIV на стойност 5 милиона долара. "Това, което чувам от клиентите си, е, че определено се е увеличил броя на заявките за SIV от Хонконг. Всеки, който има алтернативен план, се опитва да го направи."

Протестите в бившата британска колония избухнаха в началото на юни заради вече спрян законопроект, който би позволил на заподозрени да бъдат екстрадирани в континентален Китай.

Безредиците са породени от по-големи притеснения за това, което мнозина определят като ерозия на свободите, гарантирана по формулата "една държава, две системи", въведена, когато Хонконг се завърна в Китай през 1997 г.

Министерството на финансите на Нов Южен Уелс потвърждава, че писмото на имиграционния екип е изпратено до агентите по миграция, но отказва да предостави допълнителни подробности, заявявайки само, че увеличението е на малка база.

В писмото, ведомството уверява агентите, че е поела ангажимент да предоставя "подходяща поддръжка", за да им помогне да обсъдят възможностите за миграция със своите клиенти.

Програмата SIV преди време бе изключително популярна сред хората от Китай, въпреки че последните строги инвестиционни изисквания донякъде замъглиха нейната привлекателност.

Сега SIV изисква най-малко 40% от 5 милиона долара да бъдат инвестирани във фондове с малък капитал и рисков капитал, докато преките инвестиции в недвижими имоти са забранени.

"Парите също зилизат, но Австралия вероятно не е първият избор за съхранение на богатство ... това е висока данъчна юрисдикция. Подозирам, че тук ще получим повече хора, отколкото пари", допълва Фугъл.

Данни за получени заявления или издадени визи през последните месеци не са налични, тъй като Австралия публикува тези данни само годишно.

Според най-новите данни, Китай представлява 87% от 2 022 визи за SIV, предоставени между ноември 2012 г. и юни 2018 г., докато Хонконг бе далеч с едва 3,2%.

Един от най-големите международни уебсайта в Китай, видя "известно увеличение" на търсенето на имоти в Сидни от купувачи от Хонконг от началото на вълненията", обяснява изпълнителният директор на компанията Георг Чмиел.

"Закупуването на недвижими имоти не е първата стъпка към идването в тази страна. По-важно е да получим законно местожителство", допълва той.

"През следващите две до пет години би могло да има значително въздействие върху пазара на имоти, тъй като тези лица гледат да се установят и купуват, но засега е рано за това." /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
12:07
Ердоган напуснал рано, за да не бъде на една маса с Ас Сиси и Хафтар
11:34
Чавушоглу на среща с Борисов за Либия: Трябва да се остави оръжието настрана
11:14
Бившият шеф на Интерпол осъден на 13,6 г. затвор за корупция в Китай
09:45
Льо Дриан: Европа отново владее ситуацията
09:17
Започна делото срещу директорката на Хуауей в Канада
08:36
Камарата на лордовете с поправки в закона за Брекзит, забавя приемането му
08:10
Китай потвърди, че новият вирус се предава от човек на човек
08:09
Зимна буря взе четири жертви в Испания
08:03
Адвокатите на Тръмп: За злоупотреба с власт и възпрепятстване не се предвижда импийчмънт
08:01
Иран призна официално: Украинският боинг е свален с две ракети Tor-M1
20 януари 2020 г.
20:07
Помпео призова света да сложи край на тиранията на Мадуро
20:02
111 души са загинали при ракетна атака на хусите в Йемен
19:37
65 тона отпадъци са били събрани в горичка край курорта Бодрум
19:25
ЕС ще разшири наблюдението на оръжейното ембарго срещу Либия
18:54
Евакуация в Рим заради пропадане на почвата в близост до Колизеума
18:16
Македония ще разследва скандалния вносител на отпадъци
18:04
Иран плаши да напусне световния договор за неразпространение на ядрено оръжие
17:58
Протест срещу мръсния въздух в Сараево
17:52
Путин внесе поправките в конституцията, един човек няма да е повече от два мандата президент
17:15
ЕС потвърди, че преговорите с Великобритания започват най-рано в края на февруари
16:30
Си Дзинпин поиска решителни действия за спиране на коронавируса
16:13
Тръмп излъгал или подвел 16 241 пъти за 3 г.
15:51
ООН: Бежанците заради климата не могат да бъдат връщани в родните им страни
15:40
Шиндзо Абе: Ново военно подразделение ще защитава Япония от заплахи от Космоса
15:36
Путин отстрани главния прокурор на Русия

Най-четени от Свят

Избор на редактора