Още снимки:
test

Хонконгски милионери бягат в Австралия

22.08.2019 12.02

В Австралия се наблюдава засилен интерес от богати жители на Хонконг към визовата програма за милионери, които търсят спасителен пояс на фона на политически сътресения на управляваната от Китай територия, коментират за "Ройтерс" юристи.

Отделът по миграция на щата в Южен Уелс "забеляза значително увеличение на заявленията" от Хонконг през последните месеци, се казва в писмо.

Интересът съвпадна с "началото на настоящите вълнения в Хонконг", заяви ведомството, като се позовава на програмата за инвестиционни визи за инвеститори (SIV) на стойност 5 милиона долара, която предоставя пряко пребиваване на кандидатите.

Бил Фугъл, партньор в адвокатска кантора в Сидни коментира, че има увеличение на кандидатите за програмата SIV на стойност 5 милиона долара. "Това, което чувам от клиентите си, е, че определено се е увеличил броя на заявките за SIV от Хонконг. Всеки, който има алтернативен план, се опитва да го направи."

Протестите в бившата британска колония избухнаха в началото на юни заради вече спрян законопроект, който би позволил на заподозрени да бъдат екстрадирани в континентален Китай.

Безредиците са породени от по-големи притеснения за това, което мнозина определят като ерозия на свободите, гарантирана по формулата "една държава, две системи", въведена, когато Хонконг се завърна в Китай през 1997 г.

Министерството на финансите на Нов Южен Уелс потвърждава, че писмото на имиграционния екип е изпратено до агентите по миграция, но отказва да предостави допълнителни подробности, заявявайки само, че увеличението е на малка база.

В писмото, ведомството уверява агентите, че е поела ангажимент да предоставя "подходяща поддръжка", за да им помогне да обсъдят възможностите за миграция със своите клиенти.

Програмата SIV преди време бе изключително популярна сред хората от Китай, въпреки че последните строги инвестиционни изисквания донякъде замъглиха нейната привлекателност.

Сега SIV изисква най-малко 40% от 5 милиона долара да бъдат инвестирани във фондове с малък капитал и рисков капитал, докато преките инвестиции в недвижими имоти са забранени.

"Парите също зилизат, но Австралия вероятно не е първият избор за съхранение на богатство ... това е висока данъчна юрисдикция. Подозирам, че тук ще получим повече хора, отколкото пари", допълва Фугъл.

Данни за получени заявления или издадени визи през последните месеци не са налични, тъй като Австралия публикува тези данни само годишно.

Според най-новите данни, Китай представлява 87% от 2 022 визи за SIV, предоставени между ноември 2012 г. и юни 2018 г., докато Хонконг бе далеч с едва 3,2%.

Един от най-големите международни уебсайта в Китай, видя "известно увеличение" на търсенето на имоти в Сидни от купувачи от Хонконг от началото на вълненията", обяснява изпълнителният директор на компанията Георг Чмиел.

"Закупуването на недвижими имоти не е първата стъпка към идването в тази страна. По-важно е да получим законно местожителство", допълва той.

"През следващите две до пет години би могло да има значително въздействие върху пазара на имоти, тъй като тези лица гледат да се установят и купуват, но засега е рано за това." /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
20:27
Премиерът на Армения уволни шефа на разузнаването
20:16
Борис Джонсън унижен от лидера на най-малката страна в ЕС
20:11
Тайван осъди "доларовата дипломация" на Китай със Соломоновите острови
20:01
Трима починали, стотици болни от листериоза в Испания
19:56
Зеленски посочи основните си задачи – мир в Донбас и връщане на Крим
19:10
Макрон и йорданският крал обезпокоени от идеята на Нетаняху да анексира еврейски селища
18:52
Арестуваха 185 заподозрени за горските пожари в Индонезия
18:18
Иран е задържал в Персийския залив кораб с 250 000 литра контрабандно дизелово гориво
17:35
Гърция подкрепя съседите за ЕС, ако изпълняват критериите
17:11
Мигрантите в Гърция са нараснали с 1/3 от началото на 2019 г.
16:56
Тръмп обеща помощ за съюзниците на САЩ в Близкия изток
16:44
Масово отравяне на кучета край северногръцкия град Флорина
16:28
Започва Европейската седмица на мобилността 2019
16:22
Косово е изпълнило всички условия за премахване на визите за пътуване в ЕС
16:17
Преговорите между Великобритания и ЕС ще се засилят
15:50
Свещенството на Гръцката Църква публикува обръщение по "украинския въпрос"
15:45
Северна Македония: Ще започнем преговори за ЕС по време на хърватското председателство
15:18
САЩ обвиниха Иран в нападение срещу целия свят, ЕС призова към сдържаност
13:23
Белград: Решение на въпроса за Косово е възможно само по пътя на компромиса
12:48
Анексирам всички селища на Западния бряг, обеща Нетаняху на националистите
12:20
Фон дер Лайен за „европейския начин на живот”: Не можем да позволим да ни отнемат езика
11:52
Тропическата буря “Умберто” прерасна в ураган от първа категория
11:20
Русия започва серийно производство на С-500 до една година
11:16
Преди 1989 г. в НАТО обмисляли да ловят съветските подводници с магнити
11:00
Хусите се заканиха да продължат да удрят саудитските рафинерии

Най-четени от Свят

Избор на редактора