22 септември 2019 г. 03:18 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 21.9.2019 г. 19:54:13 ч.
Още снимки:
test

Страната на „свинския капитализъм“ Сърбия е заплашена от ликвидиране на свиневъдството

21.08.2019 13.37

Сърбия, която се появи на картата на Балканите, благодарение на свинете е изправена пред огромна драма – Африканската чума може да отнеме живота на половин милион прасета, предаде репортер на БГНЕС.

Опасната болест, която вече върлува в България и Румъния и причини огромни щети на отрасъла, е открита и при нашите западни съседи. Африканската чума е регистрирана в три села около Младеновац миналата седмица. Това обаче няма да забави премахването на ваксината срещу свинската треска, което се планира за 1 октомври, съобщи земеделският министър на западнобалканската държава Бранислав Недимович.

„Премахването се планира за 1 октомври и само текущият мониторинг може да го забави с няколко дни. Няма да има ваксина срещу свинска треска през 2020 г., освен в защитени зони“, каза Недимович пред вестник „Данас“.

За отмяна на ваксината се говори от години. Това е едно от основните условия на Европейския съюз към Сърбия, за да започне тя износ на свинско месо, което е термично обработено, за общността.

Ваксината, която се планира да бъде премахната тази есен обаче, се отнася до класическата чума по свинете, но не и до Африканската чума, която се появи в селата Рабровац, Велика Кришна и Кусатак през последните дни и за която няма лечение. Въпреки че премахването на ваксината срещу чумата по свинете е добра новина, появата на Африканска чума може да наруши плановете на сръбските производители на месо и износителите, тъй като забраната на ЕС може да я удължи допълнително.

Експертите по животновъдството предупредиха, че мащабът на тази зараза може да бъде много по-голям, отколкото изглежда сега, и че понастоящем е по-малко важно дали ваксината ще бъде премахната на 1 октомври.

Специалистът по агрономия Милан Простран казва, че Сърбия се готви за премахването на ваксината срещу класическата чума по свинете от 2010 г. и че това трябва да се направи, ако Белград иска да изнася месо в ЕС. „Това е необходимо, но трябва да се има предвид и не мисля, че това е ясно казано, че дори когато ваксината бъде премахната, има период от три години, през който все още няма да можем да изнасяме прясно свинско месо в ЕС и през това време се извършва строг мониторинг“, уточни той.

Ученият отбелязва, че сега, когато се е появила Африканската чума по свинете, може да не е подходящият момент да се премахне ваксината, защото сред хората има страх от тези заболявания.

По данни от 2017 г. в Сърбия е имало около 2,9 милиона прасета.

Историци: В Сърбия прасетата са повече от сърбите

Репортерът на БГНЕС припомня, че развитието на свиневъдството е изиграло изключително важна роля за създаването на модерната сръбска държава в началото на 19 век. Благодарение на огромното количество жълъди сръбските селяни започват да отглеждат свине, които от Белградския санджак и Шумадия се изнасят за Австрийската империя. Така се появява богата класа от местни първенци, сред тях са свинарите Караджорджевичи и Обреновичи. Тези два свинарски рода по-късно ще излъчат кралете на Сърбия.

Авторитетни историци днес са единодушни, че в първото сръбско автономно княжество прасетата са били повече от самите сърби, малко над 400 000.

Прасетата и по-късно ще изиграят важна роля в сръбската история. Става дума за митническата война през 1907 г., когато Австро-Унгария забранява вноса на този най-важен продукт на нейното стопанство, за да я постави на колене. Тогава с помощта на Русия, както винаги, Сърбия ще получи огромния за времето си кредит от 450 милиона златни франка от Франция. Благодарение на тях ще се създаде съвременна свиневъдна индустрия, която ще позволи преориентацията на сръбската икономика към съюзниците от Съглашението. Това е още една стъпка от дългата поредица от кризи, белязала края на 19 и началото на 20 век, които са трасирали пътя към Първата световна война /1914-1918 г./, повод за която пак станаха действията на сръбските националисти – убийството на ерцхерцог Франц-Фердинанд в Сараево на 28 юни 1914 г. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
18:33
Пламен Димитров: Кинжален удар с дронове в най-уязвимото място на Саудитска Арабия
17:58
Проф. Нидал Шабан: В България със сигурност има ГМО-царевица
10:35
Кои са най-добрите държави за пенсиониране през 2019-а?
19 септември 2019 г.
17:54
ОИСР: Броят на бежанците в света намалява, трудовите мигранти растат
16:48
От кого да защитим нашия "европейски начин на живот" - от мигрантите или от популистите?
16:36
На испанците до гуша им е дошло от нови и нови избори
16:28
Въпреки че Тръмп говори за военната мощ на САЩ, стои настрана от международни конфликти
13:48
ОИСР прогнозира най-слабия ръст на световната икономика от финансовата криза
11:16
Депонирането на отпадъци не е най - доброто решение, смятат еколози
18 септември 2019 г.
14:47
България сред топ 10 на държавите с най-много студенти в британските университети
17 септември 2019 г.
19:28
Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?
10:56
Бени или Бенямин – решаващ вот в Израел
16 септември 2019 г.
19:46
След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?
17:25
Институт за сигурност: Москва подкрепя национализма на Балканите, за да запази статуквото
14 септември 2019 г.
15:57
САЩ губи 5G съревнованието с Китай
13:42
Иван Николов: Добросъседството. Кой пречи?
13 септември 2019 г.
16:15
Януш Бугайски: Конфликтът Русия-Китай е изгоден на Запада
16:06
Енергийната индустрия в Абу Даби: “Демонът-петрол“ и изменението на климата
10:44
България и Македония най-свободни икономически на Балканите
10:40
По 60 аборта се извършват всеки ден в България
12 септември 2019 г.
17:29
Проучване: Скок на психичните разстройства заради мръсния въздух и температурните колебания
14:42
Тротинетките!, или как държавата генерално се размина с хората
14:16
Тероризмът се загнезди в Централна Азия
11 септември 2019 г.
14:56
Ще се откаже ли Меркел от емблематичната си позиция за нулев дефицит?
13:44
Днешната демонстрация в Барселона - тест за каталунските сепаратисти

Най-четени от Анализ

Избор на редактора