16 септември 2019 г. 09:33 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 16.9.2019 г. 09:30:51 ч.
Още снимки:
test

Анализ на възможните коалиции преди изборите в Косово

16.08.2019 14.02

След като стана известна датата, на която ще се гласува за разпускане на косовския парламент /22 август/, питахме познавачи на политическата ситуация в Косово има ли възможност за създаване на предизборни коалиции и какви биха могли да бъдат приоритетите на новото правителство.

Повечето смятат, че на Косово му е необходимо ново правителство, за да посвети повече внимание на външнополитическите въпроси, предава Радио и телевизия Косово 2.

Политическите партии най-вероятно ще участват самостоятелно в изборите, смята политологът Любомир Станойкович, който очаква създаването на коалиции след изборите.

Станойкович е на мнение, че след предстоящите парламентарни избори ще има нов премиер, който ще поведе Косово в друга посока, най-вече по пътя на евроатлантическите интеграции.

"Например имаме 100-процентни мита, въведени от правителството на Косово, а това директно противоречи на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, което Косово постигна с ЕС, а те не го спазват. Ако не се спазва, а те искат да вървят към ЕС, мисля, че това е голяма крачка назад, защото такива решения не водят напред Косово. След това имаме отказ от признаване на независимостта на Косово от страна на някои незначителни държа

ви, имаме ситуация Косово да влиза по-бавно в някои много съществени международни организации и всичко това са показатели, че международната общност постепенно обръща внимание на това, че Косово не играе по правилата, определени от международната общност", заключава Станойкович.

Директорът на Фонда за етнически отношения Душан Янич изтъква, че това, че има възможност изборите да се състоят едва в началото на октомври, няма голямо значение, но както каза, най-важно е да се стигне до по-стабилно разделяне на властта, преди всичко вътре в косовските политически партии, докато според него Белград ще влияе на това дали Сръбска листа ще участва като една единица или като две единици в изборите, което ще определи по-нататъшния ход на диалога.

"С такива взаимоотношения и недоверие е трудно. Естествено, трябва да очакваме след изборите да се постави въпросът за премиера и евентуалната му смяна може да има индиректно влияние върху диалога, но това е въпрос за парламента. Така че реално трябваше да очакваме диалогът да се възобнови преди края на годината, а и заради изборите в Сърбия се поставя въпросът ще се постигне ли нещо сериозно до следващата година. Това, което може да се постигне сега, а това може да го направи и служебно правителство, е замразяване на митата и начало на създаване на атмосфера за диалог, което е много по-важно, отколкото да се бърза. Следователно е много по-важно да се избегнат нови провокации за сигурността и конфликти, да се формира утвърдено от народа ново управление, да се решат взаимоотношенията в управляващата коалиция, след това и в Сърбия, и тогава да се отиде на избори", оценява Янич.

Анализаторът Мазлюм Баралиу обаче смята, че има шанс за създаване на предизборни коалиции на предстоящите избори и следващата власт би трябвало по-сериозно и по-подготвено да подходи към преговорите със Сърбия.

"Диалогът е необходим, но зависи от онези, които ще дойдат на власт. Очевидно е че тази коалиция, това правителство нямаше нито стратегия, нито добра воля да поеме държавническа отговорност и да води този диалог съгласно конституцията и законите, а го остави на някого другиго, поради което имаше последици и застой. Мисля, че едно отговорно правителство, което ще бъде формирано след изборите, ще трябва първо да съгласува програми, тоест да направи единна стратегия, която да бъде приложена и на практика, а не само да се води на хартия", смята Баралиу.

Лидерът на Демократичнкия съюз на Косово /ДСК/ вече съобщи, че неговата партия най-вероятно ще участва самвостоятелно в изборите. Той потвърди също, че ДСК няма да предложи кандидат за премиер, макар медиите да спекулират, че това би могла да бъде депутатката Вьоса Османи. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
15:57
САЩ губи 5G съревнованието с Китай
13:42
Иван Николов: Добросъседството. Кой пречи?
13 септември 2019 г.
16:15
Януш Бугайски: Конфликтът Русия-Китай е изгоден на Запада
16:06
Енергийната индустрия в Абу Даби: “Демонът-петрол“ и изменението на климата
10:44
България и Македония най-свободни икономически на Балканите
10:40
По 60 аборта се извършват всеки ден в България
12 септември 2019 г.
17:29
Проучване: Скок на психичните разстройства заради мръсния въздух и температурните колебания
14:42
Тротинетките!, или как държавата генерално се размина с хората
14:16
Тероризмът се загнезди в Централна Азия
11 септември 2019 г.
14:56
Ще се откаже ли Меркел от емблематичната си позиция за нулев дефицит?
13:44
Днешната демонстрация в Барселона - тест за каталунските сепаратисти
10 септември 2019 г.
13:50
„Военное обозрение“: Официална безпаметност. Защо България предава Русия
13:44
Русия: Победа без избори
13:16
Колко пари струва подготовката на един първокласник във Варна?
09 септември 2019 г.
13:25
Меденият месец между Италия и ЕС току-що започна, но трябва и да продължи
11:58
Как китайският контрол на раждаемостта удари пенсионната система
08 септември 2019 г.
09:55
ГКПП „Станке Лисичково“: Позор и престъпление
08:15
Размяната на затворници - ще може ли Украйна да понесе високата цена?
08:14
И семейството на Борис Джонсън е разделено за Брекзит
07 септември 2019 г.
09:49
С колко се повишиха офертните цени на имотите в София за 5 години?
06 септември 2019 г.
19:05
ЕК: 41% от ромите в България вярват в полицията
14:52
Държавите, в които хората харчат най-много пари за хазарт
05 септември 2019 г.
17:29
Джордж Фридман: Геополитическата логика на търговската война между САЩ и Китай
10:08
Защо расте цената на златото?
04 септември 2019 г.
18:49
Могат ли съдебните заседатели да се опълчат на съдията

Най-четени от Анализ

Избор на редактора