Още снимки:
test

Животински хитрости: Как дивите животни използват човека в своя полза

15.08.2019 11.26

Някои животни и птици са се научили да печелят от съжителството с хората. Едни се обръщат към нас за защита и храна, други неусетно крадат или дори участват в откровен грабеж. За най-находчивите и нахални наши по-малки братя пише РИА Новости.

Хранене за чужда сметка

Морските лъвове, тюлени и пеликани на Галапагоските острови всяка сутрин очакват отварянето на рибен пазар в малкото градче Пуерто Айора на остров Санта Крус. Според законите на Еквадор, собственик на островите и резервата, разположен върху тях, животните дори не могат да бъдат пипани – в противен случай има голяма глоба.

Затова животните и птиците свободно се разхождат между сергиите с риба и, ако продавачът се разсее, със сигурност ще откраднат нещо. Пеликаните са особено пъргави, въпреки че дори гущерите понякога не остават без плячка.

Вярно е, че тази адаптация има и друга страна. Според проучване на британски биолози, при морските лъвове в Галапагос, поради постоянния контакт с човека, или по-скоро поради неговите микроби, имунитетът им е отслабнал. Слоят подкожна мастна тъкан при морските бозайници, които не се страхуват от хората, е много по-тънък от този на по-дивите им събратя. Това означава, че имунната система трябва да се справя с непознати патогени, основният източник на които са хората и домашните любимци. Допълнителна тежест за имунитета би намалила драстично броя им в гладни времена. Но рибният пазар на остров Санта Круз ги спасява от глад.

В условия на див капитализъм

Дългоопашатите макаци (Macaca fascicularis), живеещи в Бали в близост до индуисткия храм Улувату, не чакат на милостта на човека, а действат. Те ограбват туристите, които идват да видят храма, а след това разменят откраднатите неща за бисквитки и плодове.

Най-често макаците крадат очила (55 процента от случаите), шапки и обувки (около 24%). По правило в действие влизат възрастните и подрастващите екземпляри. Въпреки че понякога в кражбите се включват и женските. Обикновено, крадейки чужда вещ, маймуните седят наблизо и чакат някой да им предложи в замяна лакомство. Неядливите артикули не се приемат за размяна.

Според зоолозите, от четирите групи маймуни, живеещи в околностите на Улувату, най-бандитски са две общности, живеещи в непосредствена близост до хората. Тези макаци ограбват по-често и има повече участници в набезите.

Грижа за мечките

Поради непосредствената близост до хората, при кафявите мечки (Ursus arctos) се наблюдава повишено раждане на потомство. Скандинавските зоолози са забелязали, че през последните десетилетия мечките, заедно с малките, винаги се намират близо до населени места. Както се оказва, те защитават малките от нападения от самци.

При кафявите мечки бащите не участват в отглеждането на потомство. Освен това, често по време на размножителния период мечоците убиват малките, за да се чифтосват с майка им. Това е често срещана практика сред дивите животни. Но фактът, че мечките се заселват близо до човешки жилища – средно на разстояние 783 метра, понякога по-близо – е много необичаен. След сезона на чифтосване майките заедно с малките отново се опитват да стоят далеч от хората.

Така от 2005 до 2012 г. в Швеция са снабдени с GPS нашийници 19 диви женски Ursus arctos. Всички те успешно са отгледали потомство. При 11 женски мечки, живеещи по старомоден начин и заобикаляйки човешките селища, малките са загинали.

Рационални щъркели

Белите щъркели (Ciconia ciconia), които винаги са предпочитали да зимуват близо до човека, скъсяват миграционния маршрут или дори отказват да летят. Причината е проста: животът в близост до хората спестява енергията им и повишава оцеляването им.

Международен екип от учени изследва миграцията на 62 птици от осем популации, живеещи в Армения, Гърция, Полша, Русия, Испания, Германия, Тунис и Узбекистан. Анализ на данните показва, че птиците, които са родени в Полша, Русия и Гърция, са летели най-далеч – към Южна Африка. Гнездящи в Армения щъркели са стигнали до Арабския полуостров, а техните роднини от Испания, Тунис и Германия – до Сахара.

В същото време някои от птиците не са достигнали пустинята, считана за традиционно място за зимуване, предпочитайки да се заселят в Северно Мароко, в кофи за боклук в близост до градове. При тях се наблюдава намалена ежедневна активност, което означава, че изразходват по-малко енергия от останалите.

Но щъркелите, които се заселват в Узбекистан, изобщо не напускат гнездата си или се отдалечават на максимум 130 километра от тях. Те се хранят от близките рибни ферми. При тази популация има най-висок процент на оцеляване. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
09:21
Опит за рекорден брой близнаци се провали
08:26
Хороскоп за 21 януари
20 януари 2020 г.
19:06
Принц Хари връща пари и титли заради отказа от привилегии
19:00
Актьорската гилдия връчи наградите си за филмови и ТВ постижения
18:29
Бриджит Бардо до Макрон: Стига дрън-дрън! Време е да действате!
17:32
Бил Гейтс, милиардите му и за какво ги харчи
17:20
Кафе с масло и защо е толкова добра идея
17:00
Витамин С, грижата за кожата и как да я поддържаме по-млада и красива
15:06
Момиче от Индия запази рекорда си за най-дълга коса - 190 см
13:59
Кучетата инстинктивно изпълняват човешки команди
13:00
Принц Хари, емоционалното му признание и какво се е объркало в плана им с Меган
12:23
Дуейн Джонсън, Роки Джонсън, емоционалното му обръщение и как Скалата почете баща си
11:53
Актьорската гилдия връчи наградите си за филмови и ТВ постижения
11:48
Риана, Хасан Джамил и разделени ли са двамата
11:08
Флорънс Пю, брат й Тоби Себастиан Пю, ролята му в Game Of Thrones и защо да му обърнем внимание
10:20
Мартин Лутър Кинг, денят в негова чест и как почитат нобеловия лауреат
10:18
Чарлийз Терон, Джими Кимъл и признанието на актрисата пред водещия за най-лошата ? среща
10:15
Карли Клос, Джошуа Къшнър, Доналд Тръмп и за кого ще гласува моделът на президентските избори в САЩ
10:13
Желязото, телесното тегло и медицинските причини да ни е винаги студено
08:50
Хороскоп за 20 януари
19 януари 2020 г.
19:32
Вижте как лекуват коалите на остров Кенгуру
19:05
Над 2 милиона руснаци се включиха в традиционните ледени къпания
18:28
Доброволки събират пари за бедстващите животни в Австралия
18:06
Елизабет II: Решението за Хари и Меган е взето след много месеци разговори
17:20
Лекари в Индия опитаха да заменят липсващата лапа на тигър с протеза

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора