22 ноември 2019 г. 15:57 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 22.11.2019 г. 15:46:26 ч.
Още снимки:
test

Защо германците харчат без притеснения?

12.08.2019 17.11

Поредица икономически данни, публикувани през седмицата засилиха опасенията за световната икономика на фона на изострящия се търговски конфликт между САЩ и Китай, който засегна производството. Защо тогава германските потребители харчат без притеснения?

Досега германските потребители пренебрегваха неособено розовата перспектива пред световната икономика, тъй като стабилният пазар на труда, рекордно ниските лихви, по-големите заплати и ниската инфлация насърчават германците да отворят портмонетата си и да харчат.

Чух от познати, че имат усещането, че разполагат с повече пари сега и като цяло харчат повече, каза Александър Козлик, мениджър по въпросите на здравето и безопасността в берлинска компания.

"Харесва им да се наслаждават на живота и да харчат повече пари, правейки го", каза Козлик, който е баща в младо семейство и подобно на много берлинчани е на мнение, че пазаруването може да бъде част от това да се възползваш максимално от живота в германската столица.

Десетилетия износът и производството са стожерите на най-голямата европейска икономика, помагайки й да излезе от унижението и катастрофата на Втората световна война и поставяйки основите на икономическото чудо, започнало да се оформя през 50-те години на миналия век.

Неотдавна обаче новото усещане за икономическо доверие помогна това да се промени.

Германската икономика отчете девет поредни години на растеж, а заплатите миналата година нараснаха с най-бързото си темпо от 2011 година.

Тъй като лихвите са изключително ниски, няма стимул парите да се трупат в банките и много германци изоставиха отколешната германска традиция да спестяват, а вместо това изтеглят парите си, за да отидат да пазаруват в магазините или онлайн.

Германските потребители са изхарчили над 438,3 милиарда евро (492 милиарда долара) през първата половина на годината.

Мисля, че хората спестяват по-малко от преди, каза Козлик.
Въпросът сега обаче е колко дълго частното потребление може да остане извън надвисналите над производството облаци на фона на международното напрежение, включително американско-китайския търговски конфликт и риска от Брекзит без споразумение.

Германската промишленост е в криза, каза Улрих Щефан, главен инвестиционен стратег в Deutsche Bank.

Германската икономика се представя добре досега, защото потребителите и секторът на услугите са оптимистично настроени, допълни той.

Данните могат да сочат, че промишленият сектор по света отчита голям спад, включително в САЩ, Китай и Германия, но цифрите за германското частно потребление очертават една оптимистична картина.

Германската безработица се е задържала на равнище 5% за трети пореден месец през юли, а продажбите на дребно са се увеличили през юни с най-бързия си темп от 12 години, скачайки с 3,5% спрямо май и с 2,2 % за първото полугодие, подпомогнати от значителното пазаруване онлайн.

"Хората харчат за удоволствия и за децата, семейството си и ако е възможно за себе си", каза Козлик.

"Хубавото в Берлин е, че предлага толкова много неща и имаш чувството, че трябва да опиташ всичко, включително пътувания извън града", допълва той.

Оптимизмът сред германските потребители обаче подчертава разминаването между настроението сред над 20-те милиона германски домакинства и ръководствата на германските компании.

Следеният отблизо индекс на бизнес доверието на мюнхенския институт Ifo се е понижил до шестгодишен минимум миналия месец. Ifo отбеляза, че настроението сред производителите е в състояние на "свободно падане".

Публикуваните тази седмица германски данни също така повишиха притесненията, че германската индустрия изпитва затруднения заради напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай, разтърсили световните финансови пазари, а сега заплашва да прерасне в пълномащабна валутна война.

Заводските поръчки за второто тримесечие са се свили с 1% след спад с 4,2 % през първите три месеца на годината, а промишленото производство през второто тримесечие е спаднало с 1,9 % спрямо 0,3% спад през първото тримесечие.

Същевременно търговията през юни се е свила, като износът е намалял с 8% спрямо същия месец миналата година, а вносът е спаднал с 4,4 % на годишна основа.

В резултат на всичко това все повече анализатори очакват данните, които ще бъдат публикувани следващата седмица, да покажат, че германската икономика се е свила или е била в стагнация през второто тримесечие.

Има също така признаци, че опасенията за световната икономика застигат германските потребители.

Нюрнбергският институт за проучвания GfK съобщи миналата седмица, че предварителният му индекс за потребителското доверие за август отчита понижение, тъй като икономическите очакванията на домакинствата са спаднали, въпреки че са нараснали очакванията на потребителите за доходите им, а желанието им да купуват се запазило на добро равнище.

"Очевидно е, че глобалното икономическо забавяне, търговският конфликт и дискусиите около Брекзит имат все по-голямо влияние върху потребителското доверие", предупреди GfK. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
13:55
Защо електромобилите ще поевтиняват по-бавно от очакваното
10:58
Анализаторът Александър Немец: Разпадът на Русия вече е в ход
21 ноември 2019 г.
13:00
Как е решен въпросът с болничните другаде в Европа?
12:45
НСИ: Пътуваме по-малко през третото тримесечие на 2019 г. в сравнение с 2018 г.
12:38
Към 2017 г. разпространението на тютюнопушенето сред българите е най-високо в ЕС
10:50
Не е време за тротинетки
10:48
"Най-сладкото" - 30 години след падането на Берлинската стена
20 ноември 2019 г.
17:04
Светът се приближава към нова катастрофа: пълното финансиране на дълговете от централните банки
13:30
Помага или пречи новият светофар на Ректората?
19 ноември 2019 г.
12:53
Област Добрич е на 15-о място в страната по средна заплата
18 ноември 2019 г.
17:11
Казват, че при Живков беше по-добре. Да видим!
10:08
Около 25% от хората са боледували поне веднъж от депресия
17 ноември 2019 г.
20:12
Не е до едното левче, въпросът е принципен
17:56
ЕИБ слага край на кредитирането на изкопаеми горива, може да има глобално въздействие
09:22
Мехмед Юмер: Отношенията Турция-САЩ остават в застой
15 ноември 2019 г.
16:49
Ердоган и Европа - опасни връзки
14:04
Защо не е сензация визитата на Лукашенко във Виена?
13:46
Тръмп заобиколи споровете с Турция, наблегна на приятелството с Ердоган
14 ноември 2019 г.
16:56
Руските акции станаха най-добрите в света. Защо?
14:12
Климатичните промени и корупцията потопиха Венеция
12:28
НСИ отчита повече заетост за третото тримесечие на 2019 в сравнение с 2018 г.
11:45
"Съсипаха я тази държава" - любимата фраза на българите
13 ноември 2019 г.
18:36
Най-голям е недостигът на учители по математика, физика, химия, английски език и ИТ
09:10
Макрон – безчувствен, ненадежден и обсебващ
12 ноември 2019 г.
15:20
Средната заплата през третото тримесечие спада с 1% - до 1 249 лева

Най-четени от Анализ

Избор на редактора