Още снимки:
test

Защо германците харчат без притеснения?

12.08.2019 17.11

Поредица икономически данни, публикувани през седмицата засилиха опасенията за световната икономика на фона на изострящия се търговски конфликт между САЩ и Китай, който засегна производството. Защо тогава германските потребители харчат без притеснения?

Досега германските потребители пренебрегваха неособено розовата перспектива пред световната икономика, тъй като стабилният пазар на труда, рекордно ниските лихви, по-големите заплати и ниската инфлация насърчават германците да отворят портмонетата си и да харчат.

Чух от познати, че имат усещането, че разполагат с повече пари сега и като цяло харчат повече, каза Александър Козлик, мениджър по въпросите на здравето и безопасността в берлинска компания.

"Харесва им да се наслаждават на живота и да харчат повече пари, правейки го", каза Козлик, който е баща в младо семейство и подобно на много берлинчани е на мнение, че пазаруването може да бъде част от това да се възползваш максимално от живота в германската столица.

Десетилетия износът и производството са стожерите на най-голямата европейска икономика, помагайки й да излезе от унижението и катастрофата на Втората световна война и поставяйки основите на икономическото чудо, започнало да се оформя през 50-те години на миналия век.

Неотдавна обаче новото усещане за икономическо доверие помогна това да се промени.

Германската икономика отчете девет поредни години на растеж, а заплатите миналата година нараснаха с най-бързото си темпо от 2011 година.

Тъй като лихвите са изключително ниски, няма стимул парите да се трупат в банките и много германци изоставиха отколешната германска традиция да спестяват, а вместо това изтеглят парите си, за да отидат да пазаруват в магазините или онлайн.

Германските потребители са изхарчили над 438,3 милиарда евро (492 милиарда долара) през първата половина на годината.

Мисля, че хората спестяват по-малко от преди, каза Козлик.
Въпросът сега обаче е колко дълго частното потребление може да остане извън надвисналите над производството облаци на фона на международното напрежение, включително американско-китайския търговски конфликт и риска от Брекзит без споразумение.

Германската промишленост е в криза, каза Улрих Щефан, главен инвестиционен стратег в Deutsche Bank.

Германската икономика се представя добре досега, защото потребителите и секторът на услугите са оптимистично настроени, допълни той.

Данните могат да сочат, че промишленият сектор по света отчита голям спад, включително в САЩ, Китай и Германия, но цифрите за германското частно потребление очертават една оптимистична картина.

Германската безработица се е задържала на равнище 5% за трети пореден месец през юли, а продажбите на дребно са се увеличили през юни с най-бързия си темп от 12 години, скачайки с 3,5% спрямо май и с 2,2 % за първото полугодие, подпомогнати от значителното пазаруване онлайн.

"Хората харчат за удоволствия и за децата, семейството си и ако е възможно за себе си", каза Козлик.

"Хубавото в Берлин е, че предлага толкова много неща и имаш чувството, че трябва да опиташ всичко, включително пътувания извън града", допълва той.

Оптимизмът сред германските потребители обаче подчертава разминаването между настроението сред над 20-те милиона германски домакинства и ръководствата на германските компании.

Следеният отблизо индекс на бизнес доверието на мюнхенския институт Ifo се е понижил до шестгодишен минимум миналия месец. Ifo отбеляза, че настроението сред производителите е в състояние на "свободно падане".

Публикуваните тази седмица германски данни също така повишиха притесненията, че германската индустрия изпитва затруднения заради напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай, разтърсили световните финансови пазари, а сега заплашва да прерасне в пълномащабна валутна война.

Заводските поръчки за второто тримесечие са се свили с 1% след спад с 4,2 % през първите три месеца на годината, а промишленото производство през второто тримесечие е спаднало с 1,9 % спрямо 0,3% спад през първото тримесечие.

Същевременно търговията през юни се е свила, като износът е намалял с 8% спрямо същия месец миналата година, а вносът е спаднал с 4,4 % на годишна основа.

В резултат на всичко това все повече анализатори очакват данните, които ще бъдат публикувани следващата седмица, да покажат, че германската икономика се е свила или е била в стагнация през второто тримесечие.

Има също така признаци, че опасенията за световната икономика застигат германските потребители.

Нюрнбергският институт за проучвания GfK съобщи миналата седмица, че предварителният му индекс за потребителското доверие за август отчита понижение, тъй като икономическите очакванията на домакинствата са спаднали, въпреки че са нараснали очакванията на потребителите за доходите им, а желанието им да купуват се запазило на добро равнище.

"Очевидно е, че глобалното икономическо забавяне, търговският конфликт и дискусиите около Брекзит имат все по-голямо влияние върху потребителското доверие", предупреди GfK. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
18:51
Кои дестинации избират милиардерите за летните си почивки през 2019 година?
14:52
Розовите слушалки на раздора
10:10
Защо Гренландия е толкова ценна за Доналд Тръмп?
24 август 2019 г.
20:09
Ще взриви ли Тръмп срещата на Г7 във Франция?
23 август 2019 г.
14:08
Индия може да преразгледа ядрената си доктрина. Каква е заплахата за света?
22 август 2019 г.
16:53
Тръмп на срещата Г-7 след миналогодишните сътресения
15:21
Джордж Фридман: 1989-1992 – глобален поврат
21 август 2019 г.
19:42
Ще помогне ли химическата кастрация срещу сексуалните престъпления?
16:48
717 нарушения на скоростта са установени при операция в Монтана
13:37
Страната на „свинския капитализъм“ Сърбия е заплашена от ликвидиране на свиневъдството
10:06
Не трябва да сваляме гарда пред диктаторите
20 август 2019 г.
15:59
Около 200 пожара избухват на ден в страната
12:54
Няколко финансови балона, които се надуват в момента
12:44
Нелепо кудкудякане срещу велик тенор
19 август 2019 г.
14:58
Проф. Христина Вучева: Непрекъснато се търсят измислени недостатъци на еврото
13:23
Меркел и Орбан: Заедно за годишнината от падането на Желязната завеса
10:50
"Барометър": Слави Трифонов е новият Бареков
10:40
Експерт: За да има добри шофьори, трябва индивидуален подход в обучението
18 август 2019 г.
13:46
Какво искат медицинските сестри?
13:14
Шпигел: Никога оста Берлин – Вашингтон не е била толкова крехка
17 август 2019 г.
15:55
Народната музика е най-слушаният стил в България, според изследване
14:28
10-те най-замърсяващи атмосферата икономики в света
13:05
Проучване: Почти половината от българите харесват попфолк
11:51
Един хвърлен фас, а толкова много проблеми
11:37
Евростат: Средно по 2 случая на смърт от удавяне на 100 000 души у нас

Най-четени от Анализ

Избор на редактора