Още снимки:
test

Съдебна процедура бави ремонтните дейности в НУ „Васил Левски“ във Варна

07.08.2019 17.17

Съдебна процедура бави ремонтните дейности на НУ „Васил Левски“ във Варна, предаде репортер на Днес +. Това стана ясно на брифинг, организиран от администрацията на район Аспарухово. Причината е ново дело за обезпечаване на доказателствата за състоянието на обекта, заведено от фирмата изпълнител на строежа на сградата „Стоянстрой“ ЕООД в Районен съд Варна на 13/12/2018г.

„Доказателствата бяха поискани от фирмата, въпреки че само месец по-рано приключи аналогично дело, образувано по молба на Община Варна, по което Общината поиска обезпечаване на доказателствата за състоянието на обекта, с цел да гарантира, че средствата, които ще вложи за основен ремонт на сградата, ще бъдат възстановени.“ Това заяви кметът на района. „В момента вече ремонтът е започнал. Работи се усилено на обекта, осигурени са необходимите средства от бюджета на Община Варна, така че да може да се извърши качествен ремонт. Фирмата, която е ангажирана с ремонтите е „ БГ Ленд“. През учебната 2019-2020 година децата ще бъдат настанени в СУ „Любен Кравелов“, допълни кметът.

Повече яснота относно процеса на течащите съдебни действия даде главният юрист на Община Варна Стоян Ненчев. От изявлението му стана ясно хронолигично какви съдебни действия са предприети към момента.

„Въз основа на това производство Община Варна заведе съдебен иск срещу „Стоянстрой“ за 1 200 940 лв., като първото заседание е насрочено за 17/10/2019 г. в Окръжен съд – Пловдив“, заяви експертът. „Междувременно по делото в Районен съд Варна, заведено от „Стоянстрой“, бе допуснато извършване на съдебно-техническа експертиза от вещи лица. Те трябваше да дадат заключение, дали конструкциите на сградата са изпълнени съгласно проекта или са в отклонение от него. След експертизата, която изготви инж. Героги Кондов, стана ясно, че има несъответствия между строителните доклади на фирмата изпълнител, което неминуемо се тълкува като неправомерно издаден акт 15“, коментира още главният юрист на Общината.

На брифинга присъства и представител на фирмата – изпълнител на ремонтните дейности по сградата на училището – координатор – проекти към фирма „ Бг Ленд“, който не се ангажира със срокове, в които да се изпълни проекта.

„Учениците от НУ “Васил Левски“ ще започнат учебната година в сградата на СУ „Любен Каравелов“, заяви началникът на Отдел „Образование“ към Дирекцията „Образование“ към Община Варна Елена Кенарова. Тя допълни, че тъй като предстоят реновативни дейности по ОП „Региони в растеж“ в Морската гимназия, където до момента се помещаваха децата от НУ „Васил Левски“, децата ще бъдат преместени в другото по големина и капацитет на сградата училище - „СУ „Любен Каравелов“

„Броят на учениците, които няма да прекрачат прага на училището си и ще бъдат преместени, е около 300. Тази бройка ще се промени, тъй като и в момента има текучество на ученици. Когато се преместихме в Морската гимназия, децата бяха 385, а сега са едва 300“, заяви директорът на НУ “Васил Левски“ Стела Петрова.

Припомняме, че сградата на началното училище беше затворена и обявена за опасна, след множество проблеми, установявани с констативни протоколи за периода от 2012-2018 година. Някои от тях са били отстранявани частично и временно от фирмата, изпълнител на сградата „Стоянстрой“. Предвид невъзможността за качествено отстраняване на проблемите, Община Варна възложи конструктивно и техническо обследване, което наложи сградата да бъде обявена за опасна.

Геновева Михайлова

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
16:38
Търсят "Мини Мис и Мини Мистър Варна 2019"
16:31
15 медала завоюваха малките плувци на варненския "Астери"
14:05
Водата от две обществени чешми във Варненско е негодна за пиене
11:17
Филм за генерал Владимир Вазов на "Любовта е лудост" днес във Варна
11:10
Гледаме Радио управляеми самолети и хеликоптери на събора на авиомоделисти край Варна
11:02
Случай на Марсилска треска е регистриран през седмицата във Варна
10:55
Един район без вода във Варна
08:20
Преглед на печата
24 август 2019 г.
17:41
Само материални щети нанесе пожарът, горял до хипермаркет във Варна
15:54
Десетина екоактивисти поискаха закриване на делфинариума във Варна
15:03
Голям пожар в сухи треви горя във Варна
10:31
Отчетоха наднормени нива на шум на детска площадка във Варна
10:25
Един район във Варна е без вода в събота
10:17
Авиомоделен събор ще се проведе днес край Варна
09:29
Втори случай на морбили във Варненско
09:02
Мъж преби приятелката си във Варна
08:28
Преглед на печата
08:24
Слънчево, горещо, с превалявания на места
23 август 2019 г.
14:14
Огнище на чума по свинете и във Варненско
14:02
Обновяват пешеходната маркировка във Варна
13:30
Деца оцветиха бетонни раници около Шишкова градинка във Варна
13:23
Кметът Иван Портних откри Международния фестивал по дигитално изкуство Futuro
12:59
40-годишен мъж преби приятелката си във Варна, жената е с множество увреждания
11:53
Технически проблем в детска кухня бави доставката на храна в няколко пункта във Варна
11:30
Варненски експерт: Скумрията и есетровите рязко са намалели в Черно море

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора