Още снимки:
test

Съдебна процедура бави ремонтните дейности в НУ „Васил Левски“ във Варна

07.08.2019 17.17

Съдебна процедура бави ремонтните дейности на НУ „Васил Левски“ във Варна, предаде репортер на Днес +. Това стана ясно на брифинг, организиран от администрацията на район Аспарухово. Причината е ново дело за обезпечаване на доказателствата за състоянието на обекта, заведено от фирмата изпълнител на строежа на сградата „Стоянстрой“ ЕООД в Районен съд Варна на 13/12/2018г.

„Доказателствата бяха поискани от фирмата, въпреки че само месец по-рано приключи аналогично дело, образувано по молба на Община Варна, по което Общината поиска обезпечаване на доказателствата за състоянието на обекта, с цел да гарантира, че средствата, които ще вложи за основен ремонт на сградата, ще бъдат възстановени.“ Това заяви кметът на района. „В момента вече ремонтът е започнал. Работи се усилено на обекта, осигурени са необходимите средства от бюджета на Община Варна, така че да може да се извърши качествен ремонт. Фирмата, която е ангажирана с ремонтите е „ БГ Ленд“. През учебната 2019-2020 година децата ще бъдат настанени в СУ „Любен Кравелов“, допълни кметът.

Повече яснота относно процеса на течащите съдебни действия даде главният юрист на Община Варна Стоян Ненчев. От изявлението му стана ясно хронолигично какви съдебни действия са предприети към момента.

„Въз основа на това производство Община Варна заведе съдебен иск срещу „Стоянстрой“ за 1 200 940 лв., като първото заседание е насрочено за 17/10/2019 г. в Окръжен съд – Пловдив“, заяви експертът. „Междувременно по делото в Районен съд Варна, заведено от „Стоянстрой“, бе допуснато извършване на съдебно-техническа експертиза от вещи лица. Те трябваше да дадат заключение, дали конструкциите на сградата са изпълнени съгласно проекта или са в отклонение от него. След експертизата, която изготви инж. Героги Кондов, стана ясно, че има несъответствия между строителните доклади на фирмата изпълнител, което неминуемо се тълкува като неправомерно издаден акт 15“, коментира още главният юрист на Общината.

На брифинга присъства и представител на фирмата – изпълнител на ремонтните дейности по сградата на училището – координатор – проекти към фирма „ Бг Ленд“, който не се ангажира със срокове, в които да се изпълни проекта.

„Учениците от НУ “Васил Левски“ ще започнат учебната година в сградата на СУ „Любен Каравелов“, заяви началникът на Отдел „Образование“ към Дирекцията „Образование“ към Община Варна Елена Кенарова. Тя допълни, че тъй като предстоят реновативни дейности по ОП „Региони в растеж“ в Морската гимназия, където до момента се помещаваха децата от НУ „Васил Левски“, децата ще бъдат преместени в другото по големина и капацитет на сградата училище - „СУ „Любен Каравелов“

„Броят на учениците, които няма да прекрачат прага на училището си и ще бъдат преместени, е около 300. Тази бройка ще се промени, тъй като и в момента има текучество на ученици. Когато се преместихме в Морската гимназия, децата бяха 385, а сега са едва 300“, заяви директорът на НУ “Васил Левски“ Стела Петрова.

Припомняме, че сградата на началното училище беше затворена и обявена за опасна, след множество проблеми, установявани с констативни протоколи за периода от 2012-2018 година. Някои от тях са били отстранявани частично и временно от фирмата, изпълнител на сградата „Стоянстрой“. Предвид невъзможността за качествено отстраняване на проблемите, Община Варна възложи конструктивно и техническо обследване, което наложи сградата да бъде обявена за опасна.

Геновева Михайлова

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
15:31
Назначават над 70 нови матроси във ВМС във Варна
15:29
Новият варненски бул. "Васил Левски" получи Акт 16
15:16
Започнаха ремонтни дейности в още две варненски гимназии
14:36
Археолози откриха останки от късноантична баня във Варна
12:38
Продължава изграждането на паркоместа в междублоковите пространства във Варна (снимки)
12:35
Седмокласник спука главата на свой съученик във варненско училище
12:15
Над 100 варненски обекти в списъка на НАП за запечатване
12:07
Ден на отворените врати ще се проведе утре в Административен съд- Варна
12:05
Варненски ученици зарадваха с картички възрастни хора в старчески дом
11:25
Волейбол: Дунав и Черно море играят в понеделник
11:13
Оккриват изложба Международен салон за дигитална и принт арт фотография Варна 2019
11:10
Без вода днес във Варна ще са...
11:08
Уволниха пияния шофьор, превозвал деца край Варна
11:05
41 години от откриването на фериботната връзка Варна-Иличовск
10:22
Д-р Стойчева, ендокринолог: 85 деца във Варна имат диабет
09:43
Днес във Варна започва фестивалът "Киномания"
09:40
Концерт в подкрепа на 14-годишния Ванко събира малки и големи във Варна
09:37
Измерват нивото на радон в училищата и детските градини във Варна
09:33
Без ток днес във Варна ще са...
08:33
Преглед на печата
13 ноември 2019 г.
17:50
Варна ще се бори в 5 категории в конкурса "Сграда на годината 2019"
17:46
Неправоспособен моторист е в болница след каскада в центъра на Варна
17:43
Звездите на новия български филм, "Диви и щастливи", със среща с варненска публика
14:15
Пресконференция по случай международния ден на логопедията
09:54
Без ток днес във Варна ще са...

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора