Още снимки:
test

Кметове посягат към 7-и мандат през октомври

07.08.2019 16.08

Селски управници държат рекорда с по 3-4 десетилетия на поста, тази есен обаче се пенсионират

Колко мандата са необходими, за да може един кмет да свърши всичко, което е обещал на съгражданите си и което е планирал с екипа си?

Някои анализатори казват, че трябва да има лимит, за да не се превръщат управниците в местни феодали, други одобряват създадените модели на управление.

Сред българските кметове има рекордьори - такива, които тръгват наесен за одобрението на хората вече за трети или четвърти път, но има и такива, които изпълват шестия си управленски цикъл - като Златко Живков, кмет на Монтана, и Владимир Москов - кмет на Гоце Делчев.

“Да можеш

да работиш

със 7 поредни

парламента и с

9 правителства, показва твърдост и същевременно гъвкавост”, казва доц. Борислав Великов, чиято партия “Българска нова демокрация” е една от 4-те, които ще подкрепят Златко Живков наесен.

“Няма по-добър кмет, който да е управлявал областен център”, казва и Илия Лазаров от СДС, от чиято листа Живков е кмет от 1999-а насам. Кандидатурата му ще подкрепят и “Движение България на гражданите” и ВМРО.

С най-дълъг стаж сред кметовете е и Владимир Москов, който управлява Гоце Делчев от 1995 г. и наесен ще се бори за 7-и мандат.

59-годишният кмет е зам.-председател на БСП и никога не е изневерявал на партията. На всички 6 кметски избора досега печели убедително още на първи тур с внушителна преднина. През годините успя да преобрази Гоце Делчев, като екипът му спечели редица европейски проекти. Под негово ръководство бе изградена нова социална инфраструктура с домове за деца и възрастни. Местните казват, че Москов печели убедително изборите, защото е диалогичен, не дели хората по цветове, кабинетът му е отворен за всеки, който има проблем, и около името му никога не са се вихрили скандали.

Кметът на Кърджали Хасан Азис, който е в местната власт вече 4 мандата, би се кандидатирал за поста отново. Това призна той в средата на миналия месец. Азис обаче уточни, че ще се съобрази изцяло с решението на централното ръководство на ДПС.

Същата е позицията и на другия многогодишен кмет - Айдън Осман, от Черноочене. Той е на поста от 5 мандата от ДПС и винаги е получавал над 80% от гласовете.

Най-дълго задържалият се на власт кмет в Кърджалийско е Бахри Юмер. Той е начело на община Джебел вече 6 мандата и досега е избиран като кандидат на ДПС. Почти сигурно е, че Бахри Юмер ще се кандидатира за нов мандат, но вече от ДОСТ.

За 5-и мандат ще се бори и кметът на Симитли Апостол Апостолов, наричан от всички в общината Поли. 59-годишният икономист се е занимавал с частен бизнес. Беше един от най-атрактивните футболни съдии. На предишните избори се е явявал с подкрепата на различни партии. През 2015 г. бе единственият кандидат, 

зад когото

застанаха

едновременно

ГЕРБ, БСП, СДС

и др. В последните години се наложи категорично като човек на ГЕРБ, а активният политически живот на останалите пратии в общината позамря.

Изкаралият 4 успешни мандата като кмет на община Мездра Иван Аспарухов отново влиза в предизборната битка. Официално кандидатурата му беше обявена във Враца от лидера на АБВ Румен Петков.

През първия си мандат е избран с листата на БСП, впоследствие се явява като независим или издиган от инициативни комитети, подкрепян неизменно от социалистите. От 2014 до 2016 г. е зам.-министър на регионалното развитие.

Явор Говедаров, кмет на село Търън, пък е най-дългогодишният избираем кмет в Смолянска област. Той управлява едно от най-големите селища с близо 1000 жители. Всъщност

той е кметувал

в две системи

на местната власт, когато мандатите са били кратки и броят им е общо 13. Бил е издиган от различни политически сили - БКП, СДС, БСП. Последните два мандата е от ГЕРБ. През 1974 г. започнал като секретар на кметството Търън. В периода 1979-1981 г. бил кмет на село Селище, 4 г. след това - началник на орготдела в Смолян. От 1985 г. е неизменно кмет на Търън като на тази длъжност е с над 40 г. трудов стаж. През годините на избори се е явявал с двама до петима конкуренти, но винаги е печелил на първи тур с над 70-80%.

През годините покрай кметските задължения Говедаров е бил какво ли не - пощальон, нотариус, сключвал бракове и други дейности. Оженил е над 200 двойки, включително и от други краища на България. Има вече случаи да бракосъчетава второ поколение.

71-годишният Говедаров, известен с голямото си чувство за хумор, е и шеф на местната ловна дружинка, която е най-многочислената в района.

В Смолянска област има и друг куриоз - в Неделино никой кмет от началото на демокрацията не може да повтори мандат. С най-много управленски опит е Мирослав Янчев, който завършва третия си мандат в Златоград.

В област Плевен рекордьор е кметът на община Искър инж. Валентин Йорданов. Управлява четвърти мандат, предложен е за пети. Първият е от 1998 до 2003 г. След 4 г. прекъсване отново го избират през 2007 и 2011 г. През 2015 г. печели вота с 57,21%, подкрепен от местна коалиция, в която водеща е БСП. Йорданов е номиниран, но кандидатурите още не са издигнати официално, казаха от централата на БСП в Плевен.

В община Червен бряг кметовете на 2 села завършват 4-и мандат и искат 5-и. Това са управниците на с. Девинци Галин Янчев и на с. Горник Момчил Митов, избрани като независими.

ГЕРБ-Червен бряг номинира за 4-и мандат кмета на Койнаре Данаил Тоновски, който завършва трети - управлява града от 2007 г. ГЕРБ предложи за 4-и път и кметицата на с. Телиш Нели Дакова.

Следвайки личния си девиз “Това, което казвам, се случва” Красимир Джонев приключва 5-и мандат като кмет на Летница и е кандидат за 6-и. Ветеринарен лекар по образование, той доказа, че няма значение коя партия го издига или подкрепя - хората на Летница все го харесват и припознават като своя човек.

За първи път се кандидатира, когато е на 33 г., на изборите през 1999 г., от СДС, на следващите се явява като независим, третия си мандат получава като човек на БСП, изкарва още 4 г. като независим, подкрепен от ГЕРБ, а сега приключва мандат, издигнат пак от БСП.

За 20 г. амбициозният управленец направи известна малката община, за която преди неговото време никой не бе чувал. А през тази година тя стана шампион по скок на заетостта.

Забележителността Крушунските водопади доби популярност, след като Джонев облагороди този природен рай и го превърна в туристическа дестинация. С привлечените чрез оперативните програми средства от еврофондове бюджетът на общината за инвестиции се удвои, дори утрои насред отминалата икономическа криза.

Има и още една причина в Летница да харесват кмета си - това, че практикува и лекарската си професия. Никога не отказва, когато го повикат да лекува болно животно. С готовност сваля костюма и отива да помага.

Кметът на община Батак Петър Паунов пък е единственият в Пазарджишка област, който е на поста 4 поредни мандата. В първите 3 управлява от листата на БСП. За четвъртия през 2015 г. се кандидатира и спечели изборите като независим, подкрепен от БСП.

Година по-късно той напусна социалистическата партия по собствено желание. До момента Петър Паунов не е обявил ще се кандидатира ли за пети мандат.

Кметът на асеновградското село Нови извор Айнур Сейдулов Нешадов от ДПС кара 5-и мандат и ще се кандидатира за следващ.

“Никога не съм бил на балотаж. Избирали са ме от раз. Даже

на последния

вот нямаше

други

кандидати”, обяснява 53-годишният Нешадов. Той управлява населено място с 352-ма жители, повечето са възрастни. Признава, че често го занимават с дребни битови проблеми, но никога не отказвал помощ.

В последно време главоболие му създавали местни цигани калайджии, които непрекъснато се карали помежду си и звънели на кмета да потушава скандалите. Селото е известно в целия регион с големия си масив от мавруд - 500 дка.

Другият кмет рекордьор в Пловдивско е на Ново село Тодор Атанасов (от БСП) е

с 8 мандата

зад гърба си,

или над 30 години като управник. Той обаче вече е на 70 г. и е взел категорично решение, че повече няма да се кандидатира.
/24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
19:34
Валери Симеонов плаши от Петрова нива да къса с ГЕРБ
14:55
Министър Петкова: Ще се борим за запазване стратегическото място на въглищните централи за българската енергетика
14:40
Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"
11:14
ВМРО иска химическа кастрация като наказание при изнасилване и премахване на съкратеното следствие
08:44
Петкова ще участва в националното честване на деня на миньора
17 август 2019 г.
19:49
Франция ни праща жена ректор за посланик
15 август 2019 г.
15:11
Медсестрите решени да подкрепят Манолова за кмет на София
15:06
Кандидатите на ГЕРБ за кметове: Здравко Димитров за Пловдив, Диана Иванова – Русе, Станислав Дечев –
15:01
Фандъкова: С между 8 и 10 млн. лв. на година дофинансираме общинските болници
14:56
Потвърдено: Арх. Игнатов е кандидатът за столичен кмет на „Демократична България“
12:36
Фандъкова: Не коментирам проучвания, моята работа е развитието на София
11:44
Борисов с поздрав за Успение Богородично
10:00
Рекордни 3640 депутатски отсъствия само за 7 месеца
09:54
БСП виждат подигравка с ГЕРБ, НС, ВСС и МВнР с Пламен Георгиев за консул в Испания
14 август 2019 г.
13:50
Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев пратен консул във Валенсия
13:37
Борисов е доволен, че заводи заместват полета и магарета в Търговище
09:48
Министър Петкова: „Росатом“ официално иска да участва в проекта АЕЦ „Белене“
13 август 2019 г.
17:55
Общините сами ще определят зоните за развлечение и спокойствие в курортите
17:31
Увеличават приема на студенти по "Право"
16:28
БСП настоява за незабавен дебат за бюджет 2020 г.
16:10
Правителството одобри проект за промяна на Закона за тютюна и тютюневите изделия
15:54
Салдото по консолидираната фискална програма за първите 6 месеца на 2019 г. е 3 225,0 млн. лева
15:22
Нинова: Неравенствата се увеличават, което води до обезлюдяване на райони
14:08
Проф. Атанас Тасев: Ще бъдем „в плюс“ от доставките на туркменски природен газ
14:02
Екатерина Захариева: С 30% се е увеличил стокообменът между България и Япония

Най-четени от Политика

Избор на редактора