Още снимки:
test

Цените в Исландия „хапят“ туристите

21.07.2019 16.41

Горещите извори на Исландия не са единственото, което кара туристите да се потят, защото погледът към сметката за хотел или обяд ще ви каже, че повечето неща струват повече, понякога много повече, отколкото навсякъде другаде в Европа.

На острова потребителските цени бяха средно с 56% по-високи от останалата част на Европа през 2018 г., което направи Исландия най-скъпата страна, изпреварвайки Швейцария (52%), Норвегия (48%) и Дания (38%), според данни на Евростат.

За да се избегнат неприятни изненади, туристът Куинт Джонсън казва, че е направил “някои проучвания”, преди да пътува до Исландия от Съединените щати за една седмица почивка със семейството си.

“Но това е малко шокиращо”, каза 22-годишният студент пред АФП, като открил смразяващите цени на познати стоки и храни като обикновен хамбургер с пържени картофи и бира.

Един поглед към менюто в исландски ресторант ще ви каже, че обикновена пица със сирене ще дойде на масата ви срещу до около 2400 крони – около 17 евро; чаша вино ще бъде равностойна на поне 10 евро, а пинта бира струва около 7 евро.

“Това е голям ценови скок в сравнение с това, с което съм свикнал”, каза Джонсън: “Мога да си поръчам бургер, пържени картофи и бира у дома за 12-13 долара, а тук отиваме на 20, ако не и 25 долара”.

Според сайта за сравнение на потребителските цени Numbeo, вечеря за двама в среден ресторант е около 85 евро, бутилка вино в магазин е на цена от около 17 евро, а дузина яйца струват до 5 евро.Покупателната способност
Малка популация от 355 000 души, съчетана с висока зависимост от вносни стоки и високи данъци върху алкохола, помагат да се обяснят „хапещите“ цени на Исландия.

“Исландия е толкова малка. Така че е много трудно да се получат същите икономии от мащаба, както с компаниите в страни, които са 100 пъти по-големи”, каза Конрад Гудйонсон, главен икономист в Исландската търговска камара.

Правилата също играят роля. Вносните продукти, сурови яйца или непастьоризирано мляко са изправени пред значителни митнически бариери. Големите колебания в исландската крона през 2016-2017 г. също доведоха до общо увеличение на цените.

Гудйонсон посочва, че има и “силна връзка между това колко скъпи са страните и стандарта на живот”, а средно исландците се справят добре за себе си. През 2018 г. средната месечна заплата за някой, работещ на пълен работен ден, е 632 000 крони преди облагане с данъци (около 4 450 евро), според статистиката на Исландия.

Така че, въпреки че разходите за живот могат да дойдат като шок за туристите, местните жители имат заплатите, за да се справят.

“Трябва да вземем предвид равнището на заплатите в Исландия. Тук имаме една от най-високите средни заплати в Европа”, казва Бреки Карлсон, председател на Асоциацията на потребителите на Исландия.

Облаци на хоризонта
Но според прогнозите на централната банка, Исландия се движи към по-тежки времена.

Икономиката е на път да се свие с 0,4% през 2019 г., което е първи такъв случай от 10 години.

Статистиката на Исландия също понижи прогнозата си през май. Сега се прогнозира свиване на БВП с 0,2%, след като през февруари прогнозата за годината беше 1,7%.

Влошаващите се перспективи се дължат отчасти на спада в преобладаващата туристическа индустрия на острова, който се изостри от срива на исландския нискотарифен въздушен превозвач WOW. В същото време риболовната промишленост е засегната от внезапно изчезване на традиционен вид риба от исландски води, което води до това, че през 2019 г. правителството изобщо не издава никакви квоти за риболов за икономически жизненоважните риби.

Междувременно инфлацията се е повишила, достигайки 3,1% през първото тримесечие на годината, “като по този начин намалява покупателната способност на всички”, каза Гудйонсон от Търговската камара.

Но от това може да има и полза, казва той, тъй като смята, че настъпващата рецесия може да помогне с цените на жилищата, които са се повишили през последните няколко години поради недостиг. “Повишаване на потребителските стоки и услуги, но намаляването на разходите за жилища”, каза Гудйонсон.

Сегашният среден наем за апартамент с една спалня в центъра на Рейкявик е около 1300 евро на месец. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
09:02
UBS: Растежът на икономиката ще се възстанови в края на 2020
08:08
Рекордни инвестиции в гръцки имоти
05 декември 2019 г.
19:36
Украйна иска международни санкции за "Северен поток-2"
19:03
Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент да плаща и за отопление на общите части
18:33
Увеличават с 10 лв. подоходният критерий за получаване на детски надбавки
17:26
Румъния обмисля оферти за обявените за продажба активи на ЧЕЗ
16:50
Провал на преговорите между Украйна и Русия за транзита на газ
16:26
Сърбия строи 112 километра магистрала за 745 милиона евро
16:23
Хайнан представи мерки за развитие на блокчейн индустрията
15:33
С "Бонус - малус" 80% от шофьорите ще плащат по-малко за "Гражданска отговорност"
14:30
Telus International придобива европейската CCC срещу $1 милиард
14:23
Изненадващ спад на промишлените поръчки в Германия през октомври
14:17
Скок на световните цени на храни, най-скъпи са месото и растителните масла
13:21
Британската лира продължава да поскъпва
11:51
Чужденците предпочитат да живеят и работят в България, а Гърция е на дъното
11:18
Рязък спад на запасите в САЩ. Петролът пак се качи до $63 за барел
11:13
Вендинг машини ще продават безмитни стоки в Япония
09:37
Олег Асенов, АПИ: Няма причини за отлагане на тол системата
09:14
Доставките на газ за Европа са осигурени
04 декември 2019 г.
20:09
Предпразнично проверяват дали търговците ни удрят в кантара
19:58
Deutsche Bank: Никой не иска еврото като актив, но всички го искат като пасив
19:36
„Информационно обслужване“ АД става системен интегратор
19:02
И Лондон ще облага Facebook и Google, въпреки гнева на Тръмп
18:58
Паундът удари 2-годишен връх спрямо еврото
18:53
Какво може да застраши гигантите в дигиталната реклама Facebook и Google?

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора