Още снимки:
test

Милиардерите, които са тръгнали от нищото

21.07.2019 12.29

Въпреки че днес са едни от най-разпознаваемите имена в Силициевата долина и Холивуд, много милионери и милиардери не са водили живота, който имат сега. От прашните улици на своите градове до успеха в кариера, те наистина са извървели дълъг път променяйки много неща.

За някои от известните личности, които сега са супер богаташи, а са имали сериозни финансови затруднения, разказва Business Insider:

Преди да стане един от най-богатите хора в света основателят на базираната в Тексас телекомуникационна компания Excel Communications Кени Троут е продавал застраховки, докато е учил в гимназия. Така е успял да събере пари, за да следва в университета в Южен Илинойс. След като завършва той поставя основите на своята компания, която 12 години по-късно става публична.

През 1998 година той я продава за 3,5 милиарда долара и инвестира парите в състезания с коне, които се превръщат в негово хоби и му носят сериозни доходи. Богатството му днес възлиза на 1,4 милиарда долара.

Главният изпълнителен директор на Starbucks Харолд Шулц израства в семейство на шофьор на тир, който едва е печелил достатъчно "за да свърже семейството двата края". Шулц обаче е бил много атлетичен и печели футболна стипендия за университета в Северен Мичиган, където завършва с диплома по комуникации.

След това започва работа в компанията за принтери и дигитални услуги Xerox. Всичко се променя, когато попада в малък магазин за кафе Starbucks. Той е обичал толкова много кафето, че напуска тогавашната си работа и започва в компанията за топли напитки, като става главен изпълнителен директор през 1987 година.

Благодарение на него Starbucks се превръща от малка компания с 60 заведения в империя с 16 000 обекта по цял свят. Нетното състояние на Шулц се равнява на 4,1 милиарда долара.

През 1981 година Дон Уон Чанг, който и днес не е особено познат, емигрира със съпругата си от Южна Корея в Лос Анджелис търсене на успех и нови възможности. Останало без пари, младото семейство няма висше образование и достатъчно добър английски език, заради което преминава през много труден период.

Чанг и съпругата му първо опитват да влязат в бизнеса с кафе, но разбират, че няма да успеят така. Той е работил като портиер, сервирал е кафе за няколко години, докато не стига до свой извод.

"Забелязях, че хората които карат най-хубавите коли са в бизнеса с дрехи", казва Дон.

Скоро след това той отваря магазин за облекла, разположен на 274 квадратни метра, наречен Forever 21. Така Чанг поставя началото на модния бранд с 600 магазина в цял свят и благодарение, на който днес е собственик на 6,1 милиарда долара.

Когато е бил в гимназия Ралф Лорен отговаря на въпроса за бъдещите си цели с една дума - милионер. Днес фешън гурото притежава 7 милиарда долара. Той е бил най-малкото дете на еврейски имигранти. Лорен не е харесвал реалността, променил е името си и е обичал да гледа филми, които са му служили като вдъхновение, да са успее в модния бизнес.

Стив Джобс е бил дете на двама емигранти и е станал милионер на 23-годишна възраст. Родителите на определяния като гений в модерната история са имали изключително труден живот и Джобс е бил осиновен от Паул и Клара Джобс. Той е имал страст към компютрите и е започнал да работи в компания за видео игри, докато изобретява първия компютър за Apple. На 23 години е притежавал 1 милион долара, до 24 години 10 милиона, а докато е бил на 25 състоянието му стига 100 милиона долара.

Преди смъртта си през 2011 година богатството му е оценено на 10 милиарда долара.

Роман Абрамович е познат по света като мулти милиардер и собственик на английския футболен клуб Челси. Той има притежава мажоритарни дялове в редица компании и втората най-голяма яхта в света. Нетното му състояние възлиза на 13,3 милиона долара.

Въпреки това, преди да влезе в класациите за най-богатите хора в света, той е бил сирак, израснал в Москва. Воден от желанието да постигне нещо са себе си, той напуска колежа и става предприемач. Инвестира в компании от петролната индустрия и в такива за производство на стомана.

Основателят на компанията Luxottica, която произвежда известни марки очила Ray-Bans, Леонардо дел Векио е бил работник във фабрика. Неговият баща умира и е отгледан само от майка си. За да спечели някакви доходи той започва работа във фабрика, която произвежда дребни елементи за автомобилни части и рамки за очила. Там той загубва част от пръстта си при инцидент по време на работния процес.

Но на възраст от 24 години отваря свой магазин за рамки на очила и поставя началото на компанията си.

Франсоа Пино е търпял подигравки в училище за това, че е била беден. Сега той управлява групата за луксозни стоки PPR, която продава марки като Gucci и Stella McCarthney. Той прекъсва гимназия през 1947 година заради подигравки от съучениците си, че е беден. Започва да работи в малки семеен бизнес за продажба на дърва.

Скоро той започва да изкупува малки фирми и да търгува с тях, като е получавал критики за "безмилостната си политика". Така той стартира PPR и сега притежава 34 милиарда долара.

Шелдън Аделсън сега има нетно състояние от 37 милиарда долара, но той започва също от нулата. Баща му е бил шофьор на такси и на Аделсън му се налага да започне да изкарва пари още на 12 година, като е раздавал вестници около квартала си.

След като прекъсва образованието си в колежа, той започва да печели пари управлявайки вендинг машини, продавайки реклама за вестниците, консултирайки малки компании. Той загубва повечето от своите пари по време не рецесията, но си ги връща обратно и сега притежава Las Vegas Sands, която е най-голямата казино компания в света.

Основателят на технологичната компания Oracle Лари Елисън притежава впечатлителното състояние от 71,1 милиарда долара. Той е отгледан от своята леля, но след като тя умира, Елисън се мести в Калифорния и работи доста странни неща, преди да основе малка софтуерна компания, която сега водеща в сектора. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
18:14
Временно спира да работи цехът за преработка на дивечово месо в ДЛС "Витошко- Студена"
17:48
"Бритиш еъруейз" ще захранва самолетите си с гориво, направено от битов отпадък
17:24
По-слабият туристически сезон сви продажбите на бира в България
14:14
Китайският пазар на роботи ще достигне 8,6 милиарда щатски долара през 2019 г.
13:20
FlixBus пуска директни линии от София и Пловдив до Загреб, Любляна, Залцбург и Мюнхен
12:52
Фирмата, подпалила АМ "Струма", може да остане без лиценз
11:50
Над 1,2 млн. българи са пътували с цел туризъм през второто тримесечие на 2019 г.
11:09
Нова услуга предоставя електрически тротинетки под наем в София
09:42
Топ 10 на брокерите, които продават най-много застраховки у нас
09:38
Къде по света ипотечните кредити са най-евтини и къде сме ние?
09:34
Камионите Mercedes-Benz скоро може да са с етикет Made in China
21 август 2019 г.
19:06
Samsung Galaxy Note10+: светът на Android има нов крал
19:03
Продават се 600 000 тона руски петрол. Но вече 3 месеца никой не иска да го купи
18:43
Дънчила: Румъния е постигнала втория по големина икономически растеж в ЕС
16:55
Съдът в Ирландия забрани стачката на пилотите в "Райънер"
16:45
Спадът на имотния пазар в Китай разтърсва износа на мрамор от Турция
16:35
ЕК: Решението на Лондон да не участва в повечето срещи на ЕС няма да пречи на бизнеса
16:15
Costco отваря първия си магазин в континентален Китай
16:05
Facebook отказва да изтрие историята ни в платформата
16:00
Потребителите на Douyin и Tik Tok са похарчили рекордните 11,7 млн. долара през юли
15:32
Застрахователните брокери с 851 381 хил. лв. премиен приход през първото полугодие
15:19
Македонци дали над 2 млн. лв. за е-винетки у нас
14:59
Рекламодатели и комуникационни агенции подават своите заявки за Наградите на рекламодателите BAAward
14:10
Активите на инвестиционните фондове в края на юни са били 4455 млн. лева
13:45
Ръст от 15% на приходите от туризъм в Гърция

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора