Още снимки:
test

Чумата по свинете - като бомба със закъснител

16.07.2019 16.43

12 вече са огнищата на африканската чума по свинете у нас. Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Стара Загора, на което бяха обсъдени мерките за ограничаване на опасното заболяване. Две от огнищата - в Плевен и Враца, са регистрирани днес.

Д-р Боян Папазов, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в БАБХ- Стара Загора, призова за отговорно отношение на всички институции към проблема. Според него най-важната задача е да се проведат разговори с кметовете на населените места.

Криенето на малки лични стопанства с по няколко прасета, за да не се конфронтират кметовете с жителите на селото, е опасна практика, посочи той. По думи на д-р Папазов това е бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне предвид ситуацията с болестта в Европа и у нас.

Той подчерта, че работата на терен и предоставянето на обективна информация на хората са много важни, защото това е единственият начин да се спрат спекулациите. Стопаните трябва да бъдат подготвени, за да не се стига до конфликти, ако болестта дойде и при нас, обясни д-р Папазов.

Директорът на Областното пътно управление Илия Златев съобщи, че за да се ограничи разпространението на болестта, на местата, на които спират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете магистрали контейнерите ще се почистват по-често.

На 24 юли ще се проведе и разширена среща в Областна администрация, на която отново ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. На нея освен представителите на Епизоотичната комисия ще присъстват и председатели на Общински съвети на общините от областта, кметове на населени места, началници на полицейски участъци, собственици на големи свинеферми.

Повече за болестта: чумата по свинете е силно опасно заразно заболяване с висока смъртност по животните - диви и домашни. Вирусът е силно устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са преработени. Няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу заболяването. Единственият начин за борба с него, прилаган в 23 държави на 3 континента, е хуманното умъртвяване на всички заразени контактни свине. Хората и другите видове животни не боледуват от Африканска чума. Вирусът се предава лесно най-вече чрез хората - от продукти от месо, добито от болни свине, заразена храна, дрехи, контакт с болни свине.

Припомняме, днес свиневъди настояха страната да въведе железни мерки и военно положение, за да се справи с болестта. Причината е, че вчера БАБХ констатира поредния случай на африканска чума в домашно стопанство в Мизия.

Също през вчерашния ден започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
17:27
България последна в ЕС по трансплантации на органи
16:48
Славчо Пеев за Стоянка Мутафова: Тази енергия й беше дар от Бога
16:16
Откриха Център за бездомни хора в Дупница
15:40
Фандъкова: Бъдете внимателни - и като шофьори, и като пешеходци
15:18
Отварят за движение активните ленти при км 18 на "Тракия" в двете посоки
15:12
При покупка на елха гледайте за наличие на контролна пластина
14:30
Отново дадоха зелена светлина за строежа на къмпинг "Градина"
13:53
Дъщерята на Стоянка Мутафова: Последните й думи бяха "Обичам те"
13:47
Македонски лекари свързани в България от любовта и спасените животи
13:33
Комисар Явор Колев: Няма пострадали българи от „Ливанската пералня"
12:36
Обявиха нови случаи на чума по свинете в Търговищка област
12:15
Всички мостове и надлези в Пловдив са обработени срещу поледици
11:48
Стабилно е състоянието на пострадалите при взрива в цех за биогаз
11:36
В София 160 снегорина обработват със смеси срещу заледяване
11:22
АПИ: През януари и февруари изтича валидността на над 1 млн. годишни е-винетки
10:24
Мръсен въздух задушава шест града у нас
09:54
Временно движението по "Струма" в посока Кулата край Долна Диканя - в една лента
09:36
200 000 студенти ще празнуват 8 декември, засилват мерките за сигурност
09:30
АПИ: Има поледици по пътищата, шофьорите да се движат с повишено внимание
08:25
Облачно с валежи, отрицателни нощни температури и поледици
08:12
Виенчани аплодираха на крака Софийската филхармония в „Музикферайн“
08:00
Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура
06 декември 2019 г.
19:33
Раздадоха годишните награди „Лекар на годината - София 2019“
19:20
Вече няма да сменяме номерата на колите спрямо града
19:13
Венецианската комисия с препоръки за отчетността на главния прокурор у нас

Най-четени от Общество

Избор на редактора