Още снимки:
test

След 30 години работната ръка в България може да се свие с до 30%

15.07.2019 17.04

Популациите на страните от Централна Източна и Югоизточна Европа са сериозно застрашени. Очаква се в следващите 30 години това да се окаже сериозен проблем предвид ниските нива на раждаемост, високата смъртност, непрекъсната миграция и други фактори, засягащи растежа на страните, стандарта на живот там и тяхната фискална стабилност. Това пише Клаудия Патриколо за Emerging Europe, позовавайки се на данни от последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ) за демографските проблеми в Централна и Източна Европа.

По думите на заместник-управителя на МВФ Тао Джан тези държави показват много добре скорошния икономически напредък в региона - през последните 3 десетилетия жизнения стандарт там се е увеличил рязко, БВП-то на глава от населението се е удвоил, а продължителността на живота е нараснала от 67 на 74 години от 1995 година насам. От друга страна обаче, докладът на МВФ сочи, че работната сила в страните от Централна Източна и Югоизточна Европа се очаква да се свие през следващите 3 десетилетия - населението ще застарее, което ще повиши изискванията към здравните и пенсионни ресурси.

Според доклада България, Латвия, Пошла и Украйна ще изпитат най-тежки трудности. В страните работната ръка ще намалее най-много. Очаква се до 2050 година трудоспособните там да се свият с до 30%. Ситуацията е подобна и в държави като Сърбия и Словакия, където свиването се очаква да бъде с около 20%. На фона на застаряващото население темповете на миграцията от държавите изостря проблема.

"Комбинацията от намаляването на предлагането на работна ръка, по-ниската производителност на по-възрастните работници и усилващия се натиск към публичните финанси може да струва на тези държави по 1% от БВП на година", каза Джан.

Някои от държавите наскоро предприеха мерки за справяне с проблемите с работната ръка. Чехия, Полша и Словакия опростиха процедурите за наемането на сезонни и краткосрочни чуждестранни работници за някои държави извън ЕС, главно за Украйна.

"Други мерки за увеличаването на работната ръка могат да включват насърчаването на повече жени и стари хора да работят. Законодателите трябва още да имат предвид, че могат да увеличат пенсионната възраст и да гарантират, че пенсиите са съвместими с работата. Независимо от това, за да могат по-възрастните хора да останат на пазара на труда, трябва да се подобри здравеопазването", подчерта Джан.

Но и тези мерки могат да не се окажат достатъчни. В различните страни от региона потенциалните ползи от такива мерки са различни. Успехът от евентуални реформи ще зависят от структурата на работната сила, сегашната пенсионна възраст, която е различна, и безработицата. Например Словения и Литва, които съумяха да повишат участието на жените в пазара на труда, може да се повлияят най-благоприятно от увеличаването на възрастта на пенсиониране. В Босна и Молдова пък тепърва трябва да мислят за повишаването на участието на жените. В Беларус пък най-важно е да се увеличи участието на по-възрастните хора на пазара на труда, като промяната на възрастта за пенсиониране там не е задължителна. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
19:53
Банкови услуги, застрахователи и търговия с имоти печелят най-много
19:23
Китай прехвърля петролната си инфраструктура на една компания
18:13
Фонд "Земеделие" изплати близо 80 млн. лева на животновъдите
17:45
22% от българите пазаруват онлайн
17:41
Министър Петкова: Изпълняваме ангажиментите си по "Турски поток"
17:03
Нено Димов смекчава скока на таксата за отпадъци на общините
16:53
Столичен инспекторат провери 50 обекта на замърсяване, наложи две глоби
16:50
60 390 души са поискали да си сменят пенсионния фонд
15:20
Китайските потребители търсят все повече вносни стоки, сочи доклад
13:51
Салвини ще бойкотира "Нутела", защото не е достатъчно италианска
12:20
Как Русия от вносител се превърна в голям доставчик на месо за световния пазар
12:10
Страхът от рецесията достигна и до Обединените арабски емирства
12:00
Цената на златото спада. Окуражителни коментари на Тръмп за преговорите с Пекин
11:51
20% ръст на кредитите у нас заради ниските лихви
11:26
Петролът остава над $63 за барел. Ще съкрати ли ОПЕК+ още добива?
09:02
UBS: Растежът на икономиката ще се възстанови в края на 2020
08:08
Рекордни инвестиции в гръцки имоти
05 декември 2019 г.
19:36
Украйна иска международни санкции за "Северен поток-2"
19:03
Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент да плаща и за отопление на общите части
18:33
Увеличават с 10 лв. подоходният критерий за получаване на детски надбавки
17:26
Румъния обмисля оферти за обявените за продажба активи на ЧЕЗ
16:50
Провал на преговорите между Украйна и Русия за транзита на газ
16:26
Сърбия строи 112 километра магистрала за 745 милиона евро
16:23
Хайнан представи мерки за развитие на блокчейн индустрията
15:33
С "Бонус - малус" 80% от шофьорите ще плащат по-малко за "Гражданска отговорност"

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора