Още снимки:
test

Крадците катерачи излизат в летните нощи, най-често са слабовати, има и деца

15.07.2019 15.50

В тъмното ги крият храстите, помагат им решетките по ниските етажи

Крадците катерачи почнаха да се активизират, а от СДВР очакват тепърва набезите им да зачестят заради летния сезон.

Контингентът от алпинисти не е постоянен, но е с доста сходни черти. Повечето катерачи са от ромски произход и са с леко телосложение. Ползват се и деца. Обирите стават във всички квартали на столицата, но по-голямата част са в райони, до които има ромски махали.

“Има два начина на катерене. Често хората на първия етаж са си сложили решетки и крадците се катерят по тях, за да стигнат втория”, казват полицаи. Преди година крадец почина, след като решетка се откърти (виж карето долу). Другият начин е по улуците, но изисква особено внимание,

Обикновено подобни обири се правят през нощта. Крадците с качества на алпинисти атакуват сградата от задната и? част

“По това време е тъмно, а до повечето блокове има израснали храсти и дървета и абсолютно нищо не се вижда”, посочват тактиката на бандитите униформени. Често се набелязват жилища с отворени балкони или прозорци. Това особено важи за летния сезон. Някои от крадците обаче си носят и уреди, с които да отворят дограмата. Обикновено се катерят до втория или третия етаж.

Рекордьорът е варненският рецидивист Алпер, който на 15 юни успя да се покатери по балконите до 6-ия етаж на хотел в курорта “Св. св. Константин и Елена”. Той успя да задигне 70 лв., а заради записи от видеокамери бързо го хванаха.

Веднъж стигнали до заветния етаж, апашите имат няколко варианта. Единият е отваряне на дограмата. Това става с отвертка, както и специални инструменти.

“Често се се оказва, че крадецът е срязал единствено мрежата, която предпазва от комари.

Така собствениците не чуват нищо”, обясняват от СДВР.

Веднъж влезли в апартамента, бандитите гледат да не се задържат дълго. “Търсят само злато и пари, които могат да сложат по джобовете си, и бързат да избягат”, обясняват полицаи. “Най-много да влязат до антрето и да задигнат чантата. Стремят се обаче да не обикалят по стаите, за да не събудят хората”, уточняват униформени.

Заради сложността почти не опитват да задигат техника.

Откраднатото злато пък вече не се носи в заложни къщи, тъй като там всичко се описва и лесно се стига до крадците. То минава през няколко души и се претопява, преди да бъде пласирано.

Все пак има и случаи, в които бандитите взимат и по-голяма плячка. Така например трима рецидивисти успяха да смъкнат цяла каса във Велико Търново в края на м.г. Те се покатериха до 3-ия етаж на офис сграда. Задигнаха 35 хил. лв., но след дни бяха хванати.

Джакпот пък ударил софийски крадец, който се покатерил до втория етаж на кооперация в края на зимата. Той успял да измъкне от апартамента цели 70 хил. лв.

Бандитът използвал решетките на долния етаж, за да стигне до набелязаното жилище. Разбил дограмата и направил удара на живота си. Според полицаи от сектор “Кражби” в СДВР той не е действал по предварителна информация.

Въпреки очакваното завишение на обири от апаши с уменията на алпинисти от СДВР отчитат намаление на кражбите като цяло със 17%. Сред причините е, че топконтингентът започнал да прави удари в чужбина

“Най-добрите, които работят с предварителна информация, нападаха предимно фирмени офиси. Хората обаче се научиха и спряха да държат пари в касите. Сега имаме няколко случая на обири, при които в сейфовете се съхранявали само документи. Те не са полезни на крадците и затова почнаха да се ориентират по работа в чужбина”, обясняват криминалисти. Засега не са засекли и действия на столичния контингент по морето, но признават, че сезонът тепърва започва.

Заради летните отпуски се очаква увеличение и на кражбите с отключване на входната врата. При тях крадците звънят в жилището и ако някой отвори, казват, че са объркали вратата.

Затваряйте прозорците, сложете по-сигурна дограма.

За да се предпазите от крадци с умения на алпинисти, не оставяйте вратата или прозореца отворени. Често катерачите избират кого да оберат не по предварителна информация, а където им се вижда най-лесно, казват полицаи.

Друг трик е да сложите дограма със секюрити обков. Тя се предлага от всички производители и има от 8 до 16 точки на заключване. “Много е сложна за отваряне и апашът ще се откаже, защото отнема много време”, посочват от СДВР.

Оттам казват, че е добре и входната врата да е с поне два механизма на заключване. Това ще ги откаже, тъй като, докато отворят, може да излезе съсед и да ги види.

Не обявявайте във фейсбук, че излизате във ваканция е друг от съветите на полицаите. Не качваите и снимки от почивката си, преди да се върнете.

Сред най-сигурните защити, докато сме извън дома ни, пък, е уред за включване на лампите. Той се настройва и в определен час осветлението светва. Машинката струва около 50 лв. “Не е добра идея да спестите тази сума и да оставите включени лампите, защото крадците следят всичко и виждат, че свети и през деня. Така ще се ориентират, че ви няма”, обясняват полицаи.

Един от най-ловките крадци алпинисти почина м.г., след като металната решетка, по която се катереше, се откърти.

Димитър Данаилов Тодоров, по-известен като Шаката, опитал да обере блок в кв. “Оборище” в София в края на септември 2018 г.

Свидетели го видели и веднага подали сигнал на тел. 112. Полицаите от 5-о РУ тръгнали натам, но при пристигането си намерили Тодоров да лежи на земята, а решетката, която се откъртила от прозорец на 4-ия етаж, все още била в ръцете му.

Криминалистите повикали линейка, която дошла на 4-ата минута. 33-годишният мъж бил закаран в “Пирогов”, където лекарите се опитали да спасят живота му, но Тодоров починал след месец. През цялото време в болницата бил в кома.

Шаката бе известен с това, че се катери не само по решетки, но ползва и металните пръти, на които хората връзват простора си.

Винаги действал сам и атакувал през нощта. След смъртта му при обиски в дома му полицаи откриха множество вещи, заявени от софиянци като откраднати. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Крими
20:24
Тарашат всички складове в страната на фирмата, получател на бананите с кокаин
18:46
Прокурор: ДНК експертиза доказа, че Мартин е съпричастен към убийството
17:33
Разчленените трупове край Негован - два, на мъж и жена
13:39
Откриха разчленено тяло на жена край софийското село Негован
11:57
Търсят помагачи на арестувания за убийство на дете Мартин, ще ги обвинят в укривателство
08:10
Повдигнаха три обвинения срещу задържания за убийството на момиченцето в Сотиря
17 август 2019 г.
19:05
Въоръжен мъж се барикадира в дома си в Поморие
17:25
Кокаинът в складовете в Бургас е 75 кг, открит е в кашони с банани
16:37
Майката на Мартин Трифонов: Докато се укриваше в гората, идваше вкъщи за храна
14:42
Кой стои зад тайния милионер и император на контрабандни цигари у нас Антон Арабаджиев
14:15
Повдигат три обвинения на Мартин Трифонов, задържан за убийството на момичето в Сотиря
13:37
Убийството на Криси от Сотиря възкреси кошмар отпреди 19 години
13:25
Откриха голямо количество кокаин в складове на фирма в Бургас
10:13
Психиатър: Убиецът от Сотиря е примат
09:45
Мартин Трифонов е в болница под охрана
16 август 2019 г.
20:07
Мартин, който уби малката Кристин в Сотиря страдал от липса на ерекция преди 5 г.
17:15
Криминален психолог: Заловеният Мартин е имал тежко детство и психически травми
16:37
14-годишен помогнал на полицаите да задържат Мартин, уцелил го с камък
15:59
Местен човек успял да завърже убиеца от Сотиря в гората. Мартин бяга, преди да го хванат от МВР
15:35
Хванаха предполагаемия убиец на детето в Сотиря
15:15
Задържаха шофьор в Добрич, надрусан с 5 вида наркотици
15:08
Жена олекна с 6800 лв. при телефонна измама
15:07
Изправят на съд шофьор, убил пешеходец на "зебра" в Лясковец
14:05
Бургазлия към трима пострадали: Ще ви изтрепя като мишки
12:40
11-годишно момиче за системния тормоз от баща й: Бягахме от него, мама беше насинена

Най-четени от Крими

Избор на редактора