Още снимки:
test

Крадците катерачи излизат в летните нощи, най-често са слабовати, има и деца

15.07.2019 15.50

В тъмното ги крият храстите, помагат им решетките по ниските етажи

Крадците катерачи почнаха да се активизират, а от СДВР очакват тепърва набезите им да зачестят заради летния сезон.

Контингентът от алпинисти не е постоянен, но е с доста сходни черти. Повечето катерачи са от ромски произход и са с леко телосложение. Ползват се и деца. Обирите стават във всички квартали на столицата, но по-голямата част са в райони, до които има ромски махали.

“Има два начина на катерене. Често хората на първия етаж са си сложили решетки и крадците се катерят по тях, за да стигнат втория”, казват полицаи. Преди година крадец почина, след като решетка се откърти (виж карето долу). Другият начин е по улуците, но изисква особено внимание,

Обикновено подобни обири се правят през нощта. Крадците с качества на алпинисти атакуват сградата от задната и? част

“По това време е тъмно, а до повечето блокове има израснали храсти и дървета и абсолютно нищо не се вижда”, посочват тактиката на бандитите униформени. Често се набелязват жилища с отворени балкони или прозорци. Това особено важи за летния сезон. Някои от крадците обаче си носят и уреди, с които да отворят дограмата. Обикновено се катерят до втория или третия етаж.

Рекордьорът е варненският рецидивист Алпер, който на 15 юни успя да се покатери по балконите до 6-ия етаж на хотел в курорта “Св. св. Константин и Елена”. Той успя да задигне 70 лв., а заради записи от видеокамери бързо го хванаха.

Веднъж стигнали до заветния етаж, апашите имат няколко варианта. Единият е отваряне на дограмата. Това става с отвертка, както и специални инструменти.

“Често се се оказва, че крадецът е срязал единствено мрежата, която предпазва от комари.

Така собствениците не чуват нищо”, обясняват от СДВР.

Веднъж влезли в апартамента, бандитите гледат да не се задържат дълго. “Търсят само злато и пари, които могат да сложат по джобовете си, и бързат да избягат”, обясняват полицаи. “Най-много да влязат до антрето и да задигнат чантата. Стремят се обаче да не обикалят по стаите, за да не събудят хората”, уточняват униформени.

Заради сложността почти не опитват да задигат техника.

Откраднатото злато пък вече не се носи в заложни къщи, тъй като там всичко се описва и лесно се стига до крадците. То минава през няколко души и се претопява, преди да бъде пласирано.

Все пак има и случаи, в които бандитите взимат и по-голяма плячка. Така например трима рецидивисти успяха да смъкнат цяла каса във Велико Търново в края на м.г. Те се покатериха до 3-ия етаж на офис сграда. Задигнаха 35 хил. лв., но след дни бяха хванати.

Джакпот пък ударил софийски крадец, който се покатерил до втория етаж на кооперация в края на зимата. Той успял да измъкне от апартамента цели 70 хил. лв.

Бандитът използвал решетките на долния етаж, за да стигне до набелязаното жилище. Разбил дограмата и направил удара на живота си. Според полицаи от сектор “Кражби” в СДВР той не е действал по предварителна информация.

Въпреки очакваното завишение на обири от апаши с уменията на алпинисти от СДВР отчитат намаление на кражбите като цяло със 17%. Сред причините е, че топконтингентът започнал да прави удари в чужбина

“Най-добрите, които работят с предварителна информация, нападаха предимно фирмени офиси. Хората обаче се научиха и спряха да държат пари в касите. Сега имаме няколко случая на обири, при които в сейфовете се съхранявали само документи. Те не са полезни на крадците и затова почнаха да се ориентират по работа в чужбина”, обясняват криминалисти. Засега не са засекли и действия на столичния контингент по морето, но признават, че сезонът тепърва започва.

Заради летните отпуски се очаква увеличение и на кражбите с отключване на входната врата. При тях крадците звънят в жилището и ако някой отвори, казват, че са объркали вратата.

Затваряйте прозорците, сложете по-сигурна дограма.

За да се предпазите от крадци с умения на алпинисти, не оставяйте вратата или прозореца отворени. Често катерачите избират кого да оберат не по предварителна информация, а където им се вижда най-лесно, казват полицаи.

Друг трик е да сложите дограма със секюрити обков. Тя се предлага от всички производители и има от 8 до 16 точки на заключване. “Много е сложна за отваряне и апашът ще се откаже, защото отнема много време”, посочват от СДВР.

Оттам казват, че е добре и входната врата да е с поне два механизма на заключване. Това ще ги откаже, тъй като, докато отворят, може да излезе съсед и да ги види.

Не обявявайте във фейсбук, че излизате във ваканция е друг от съветите на полицаите. Не качваите и снимки от почивката си, преди да се върнете.

Сред най-сигурните защити, докато сме извън дома ни, пък, е уред за включване на лампите. Той се настройва и в определен час осветлението светва. Машинката струва около 50 лв. “Не е добра идея да спестите тази сума и да оставите включени лампите, защото крадците следят всичко и виждат, че свети и през деня. Така ще се ориентират, че ви няма”, обясняват полицаи.

Един от най-ловките крадци алпинисти почина м.г., след като металната решетка, по която се катереше, се откърти.

Димитър Данаилов Тодоров, по-известен като Шаката, опитал да обере блок в кв. “Оборище” в София в края на септември 2018 г.

Свидетели го видели и веднага подали сигнал на тел. 112. Полицаите от 5-о РУ тръгнали натам, но при пристигането си намерили Тодоров да лежи на земята, а решетката, която се откъртила от прозорец на 4-ия етаж, все още била в ръцете му.

Криминалистите повикали линейка, която дошла на 4-ата минута. 33-годишният мъж бил закаран в “Пирогов”, където лекарите се опитали да спасят живота му, но Тодоров починал след месец. През цялото време в болницата бил в кома.

Шаката бе известен с това, че се катери не само по решетки, но ползва и металните пръти, на които хората връзват простора си.

Винаги действал сам и атакувал през нощта. След смъртта му при обиски в дома му полицаи откриха множество вещи, заявени от софиянци като откраднати. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Крими
19:12
Глобяват фирма-концесионер за лов на диви прасета с капани от санитарна зона
17:20
Пуснаха от ареста Стайко Стайков
13:40
Данъчни влязоха в заведения в София заради 15 млн. лв. дългове
06 декември 2019 г.
19:29
Оставиха в ареста убиеца с калашник от Бургас
19:03
Ключов свидетел даде показания по делото "Рекет" срещу Катица Янева
18:43
Синът на Миню Стайков с още 2 обвинения - лъгал на тел. 112 и пречил на полицаите
17:26
Катастрофирал тир затруднява движението по пътя Велико Търново - Гурково
17:13
20 години "зад решетките" заради бягство от затвора и отвличане
16:03
Семейството на убития при катастрофа 6-годишен Мартин от Сандански осъдиха застрахователя
11:26
Оставиха в ареста трима от задържаните дилъри в Елин Пелин
10:31
Арестуваха мъж, заплашил с нож продавачка
09:41
47 дни издирват шофьор, убил велосипедист в столицата
05 декември 2019 г.
19:20
Убиеца и автомата, с който е застрелян 33-годишният Петър Валериев
18:16
Александрина и мъжът й, мамили НОИ - под ключ, пуснаха дъщерята
17:43
Шефът на "ТАД груп" остава за постоянно в ареста
17:20
Разбиха домашна наркооранжерия в Русе
17:10
Оставиха в ареста иманярите, заловени с 820 монети в Пловдив
17:06
Осъден за кражба на 1,3 млн. лв. иска 150 хил. лв., лежал в тясна килия с пушачи
17:00
Полицията гони надрусан шофьор, не спрял на стоп палка
16:13
Предлагат интернат за малолетния, участвал в убийството в Александрово
16:10
Застреляният край Бургас и екзекуторът му са заподозрени за 2 въоръжени грабежа
15:56
Гешев за ареста на Стайков-младши: Да смени репертоара
15:30
"Ливанската пералня" наемала роми от София и Своге, изпрала 44-те млн. с биткойни
15:03
Екскметът на Благоевград не можа да осъди за 1 лв. съветник, критикувал го за депото на отпадъци
14:55
Ето кои източиха 3 млн. лева от НОИ

Най-четени от Крими

Избор на редактора