13 декември 2019 г. 19:03 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 13.12.2019 г. 18:51:17 ч.
Още снимки:
test

Какво се случва с Ангела Меркел?

12.07.2019 16.29

Пристъпите на треперене на германския канцлер Ангела Меркел по време на публични прояви разпалват дебат сред някои от нейните християндемократи дали тя трябва да предаде властта на своето протеже по-скоро от планираното през 2021 г., казват високопоставени партийни източници.

Шейсет и четири годишната Меркел получи трети пристъп на треперене в рамките на три седмици. Това стана в сряда на церемония по посрещането на финландския премиер. Нарушавайки протокола, канцлерката предпочете да седи, вместо да стои изправена на подобна церемония по посрещането на датската премиерка в Берлин вчера.

Меркел не показа признаци на тремор на събитието вчера и се усмихваше широко. По-късно тя увери, че е добре със здравето, но отказа да навлезе в подробности.

"Давам си сметка за отговорността, свързана с моя пост", каза Меркел, когато бе запитана за здравословното й състояние на пресконференция след срещата с датската премиерка Мете Фредериксен. "Що се касае до здравето ми, правя каквото е подходящо...Грижа се за здравето си", каза тя.

Въпреки че Меркел още в сряда увери, че е "добре", безпокойството за нейното здраве подхранва дискусията в Християндемократическия съюз кога да предаде властта на протежето си Анегрет Крамп-Каренбауер.

Меркел, която е канцлер от 2005 г., каза, че няма да се кандидатира на изборите след края на настоящия парламентарен мандат, който се пада през 2021 г. През декември тя отстъпи председателския пост на ХДС на Крамп-Каренбауер - стъпка, която бе широко възприета като началото на предаването на властта.

"Треморите подхранват вътрешния дебат в ХДС дали договореният между Меркел и Крамп-Каренбауер график, който предвижда да не се сменя ръководството до 2021 г., може да бъде спазен", казва член на изпълнителното бюро на ХДС. Дебатите се подклаждат от поддръжници на Крамп-Каренбауер, които смятат, че председателския пост на съюза не е достатъчна платформа за нея. Популярността на Крамп-Каренбауер, която допусна поредица от гафове, откакто пое ръководния партиен пост, през последните седмици намалява. "Това не е само заради грешките, а по-скоро защото лидерката на ХДС в действителност няма поле за изява", казва висш партиен представител.

Но все пак източници от консервативния лагер на Меркел казват, че нито тя, нито Крамп-Каренбауер искат да променят графика, според който Меркел ще остане канцлер до 2021 г. Ако Меркел трябва да се оттегли по-рано, това ще предизвика вероятно нови избори. Единствената реална заплаха за предаването на властта през 2021 г. е възможността коалиционният партньор на ХДС - Германската социалдемократическа партия, да напусне алианса след изборите през есента в три източни провинции, в които се очертава тя да понесе загуби, казват консервативни източници.

Меркел, която в миналото не е имала сериозни здравословни проблеми, е подложена също така на нарастващ натиск да бъде по-открита за нейното заболяване. Канцеларията на Меркел не даде никакво обяснение за пристъпите на тремор, а самата Меркел не спомена никакви подробности за медицински съвети или лечение, което да й е било предписано.
След срещата с финландския премиер Анти Рине в сряда канцлерката каза, че "взема мерки" във връзка с първия си пристъп на треперене, случил й се в средата на юни, но подчерта, че е добре и че "както един ден това се случи, така и ще изчезне".

Манфред Гьолнер, ръководителят на социологическата агенция Форза, каза, че Меркел трябва да е по-прозрачна.

"Меркел е гаранция за стабилност и много хора искат тя да изкара целия си мандат", казва той. "Да се казва "вземам мерки" е наистина недостатъчно. Изглежда почти драматично. Тя наистина трябва да каже за какво става дума", добавя той.

Медицински експерти омаловажиха спекулациите за треперенето и казаха, че има много потенциални причини за тремора.

Меркел реши да се бори за четвърти мандат след дълги размисли и каза през ноември 2016 г., че ще се опита да се задържи на поста, ако "здравето й го позволи". През 1998 г. тя бе цитирана да казва: "Не искам да бъда полумъртва развалина, когато напусна политиката".

Меркел, която оглавява най-голямата икономика в ЕС, е известна с работната си етика и има репутацията на по-издръжлива от останалите лидери на срещите на върха на ЕС заради способността си да се фокусира върху детайлите в сложните дискусии, продължаващи до късно през нощта.

В САЩ част от резултатите от годишните медицински прегледи на президентите по традиция се правят обществено достояние, но в Германия политическите лидери се радват на по-голяма дискретност за здравословното си състояние.

Меркел е известна с дискретността си относно личния си живот. Тя рядко се появява на обществени места със съпруга си. Това е в рязък контраст с нейния предшественик Герхард Шрьодер, на когото по време на мандата му бяха задавани въпроси за брака му и дали си боядисва косата. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
16:09
Големият брат винаги прощава: Защо Русия и България се карат
15:33
Истината за кредитния рейтинг на България, която Радев спести и вбеси Борисов
13:47
Гърците са шампиони по пушене на контрабандни цигари в ЕС
12:24
През 2020 г. – Над 2 млн. българи ще подновят личните си документи
12:02
Около 1000 лв. отделяме за зимна ваканция по празниците
10:32
Живодар Терзиев: Подробната касова бележка няма да намали цените на горивата
09:20
Всяка стотинка за археология беше защитена много добре
12 декември 2019 г.
15:50
Проф. Христина Вучева: Бюджетът да доплати намалението по първия пенсионен стълб
13:00
Четири сценария за бъдещето управление на Великобритания
11:37
Добрич и Разград са регионите с най-много сключени граждански бракове
11:30
Най-чист въздух в София дишат във „Факултета”
09:32
Виенската филхармония променя аранжимента на „Радецки марш“, за да избегне връзка с нацизма
11 декември 2019 г.
17:37
Всеки трети колоездач глобен при акция "Зима"
17:18
2019 година - втората най-топла в Арктика от 1900-а насам
16:43
През 2019-а най-много в "Гугъл" сме търсили изборите, морбили и "Чернобил"
16:06
МВР: Няма тежки катастрофи със студенти около 8 декември
14:20
Коледните партита могат да навредят на мъжката полова мощ
13:51
"Японизацията" - голямата заплаха пред света през 2020 г.
12:54
Макрон и Западните Балкани
09:11
Защо Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те?
10 декември 2019 г.
16:06
Защо преговорите между Северна Корея и САЩ стигнаха до задънена улица?
12:55
Събитията, които биха могли да доведат до финансов апокалипсис през 2020-а
11:07
Франция остава в прегръдката на хаоса, стачката продължава
09 декември 2019 г.
15:16
"Евробарометър": За повечето българи корупцията е широко разпространена
14:56
Климатичните промени били виновни за изчезването на червените ябълки

Най-четени от Анализ

Избор на редактора