Още снимки:
test

Как тараторът е стигнал до нашата трапеза?

12.07.2019 12.15

Тараторът изглежда винаги е бил и ще остане онази освежаваща студена супа от кисело мляко със свежи краставици на кубчета, счукан чесън, орехи, копър и лъжица олио. Може би затова го наричаме "класика". Той е едно от най-консумираните и обичани български ястия в горещите дни. Но откъде идва и как е стигнал до нашата трапеза?

Според Речника на българския език от Найден Геров думата „таратор“ е заемка от турски и означава „сочиво, студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет; тлъченица“. Сочиво е народна дума за супа, а тлъченица е синоним на таратор (идва от глагола тълча – счуквам, скълцвам).

В Български тълковен речник от Любомир Андрейчин думата таратор е обяснена по следния начин: "Вид студена супа от разводнено кисело мляко с краставици, чесън, оцет и др". Произходът на думата таратор според този речник е персийско-турски.

Преди 1944 г. под таратор се разбира студено ястие от счукани орехи и нещо кисело - предимно оцет, който е разреден с вода. Вариацията му с кисело мляко е позната, но е слабо разпространена.

Наименованието „таратор“ в това значение идва от Близкия Изток, където е подправен с чесън, киселина и тахан. В турския вариант на този сос таханът е заменен с орехи и изглежда в този вид тараторът се разпространява на Балканите.

Първата рецепта за таратор, както го познаваме днес, се появява едва през 1956 г. в "Книга за домакинята". Там студената супа съдържа всичките компоненти на днешния таратор: нарязани кубчета краставици, разбито кисело мляко, чесън, сол, копър, олио и по една лъжица ситно счукани орехи, плюс лед за поддържане на температурата. Това е и единствената рецепта за таратор в книгата.

До края на 70-те години в различни готварски книги продължават да се описват и други рецепти за по-ранните форми на таратора.

Постепенно тараторът се е превърнал в характерно българско ястие и освен че е вкусен и освежаващ в летните жеги, той е изключително полезен. /dariknews.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
19:05
"До всички момчета, които съм обичала", To All the Boys: Netflix и кога ще видим втория филм
17:38
Supreme, базовият 3G телефон и поредната лудост на модата
17:32
In the Shadow of the Towers: Stuyvesant High, HBO и една нова гледна точка на 11 септември 2001 г.
17:23
Дупе на годината, Аманда Холдън и как се печели такава награда
15:53
Днес е световният ден на комара
14:34
Смартфонът, обедната почивка и защо да го оставим, докато обядваме
14:31
Her & Him, Pornhub, Бела Торн и режисьорският ѝ дебют с порно филм
14:28
"Спайдърмен: Далече от дома", Sony Pictures Entertainment и кой е най-касовият филм на студиото
14:25
Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс и семейната им снимка
13:33
Стюардесите, полетите и техните правила, за да не се разболяват
13:05
Никол Шерцингер, Хаваи и още горещи снимки от острова
13:01
Салма Хайек, Herederos и новата марка текила на актрисата
11:45
Балоните с райски газ: Хит по морето
11:43
Първият филм на Барак и Мишел Обама тръгва в Нетфликс и по кината
11:33
Хората с деца са по-доволни, бездетните имат по-щастлива връзка
08:22
Хороскоп за 20 август
19 август 2019 г.
20:13
Кучетата, котките, мини конете и другите домашни любимци, с които можем да летим със самолет
19:50
Прахът за пране, течният перилен препарат и кой да изберем
16:54
Британец счупи рекорд на Гинес за най-висока скорост с велосипед
13:56
В Йемен откриха мумии на три хиляди години
11:25
Джордж Клуни, Pecorino de Pardu, италианското сирене и новото начинание на актьора
10:29
Свежи летни идеи за игри на плажа
10:04
Паяците, България и кои са най-опасните видове у нас
10:00
Мидите и как си правят черупки
09:59
Диетите, йодът и какво се случва с организма, ако не приемаме достатъчно от него

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора