Мононатриевият глутамат, Е621 и колко опасен е за човека
Любопитно 04.07.2019 09:48
Мононатриевият глутамат (МНГ) е вещество, което намира широка употреба в различни храни - особено в азиатската кухня и нездравословната храна. То се използва за подсилване на вкуса на храната и събужда апетита. Върху опаковките на продуктите се обозначава с Е621. Той представлява натриева сол на една от аминокиселините, които организмът ни може да синтезира сам и се открива в почти всички храни - глутаматът.
По въпроса дали МНГ е опасен, или не, съществуват много противоречиви изследвания, провеждани главно върху мишки и с нереалистично високи дози. Опасенията са свързани с потенциалното действие на веществото като токсин, който превъзбужда невроните в мозъка.
При някои хора изглежда МНГ предизвиква главоболие, напрежение в мускулите, изтръпване, слабост. Това не се наблюдава при всички и може да се дължи на индивидуална повишена чувствителност.
Според наличните изследвания, натриевият глутамат е безопасен в дозите, в които може да го приемем с храната. Но в огромни количества може да причини вреда. Такива количества са непостижими извън лабораторна среда и в ежедневието.
Тъй като веществото се намира основно в нездравословната храна, която така или иначе е добре да избягваме - снаксове, чипсове и други подобни, ако се храним балансирано, с повече пресни плодове и зеленчуци, няма причина да се тревожим излишно за ефектите от мононатриевия глутамат. /lifestyle.bg
По въпроса дали МНГ е опасен, или не, съществуват много противоречиви изследвания, провеждани главно върху мишки и с нереалистично високи дози. Опасенията са свързани с потенциалното действие на веществото като токсин, който превъзбужда невроните в мозъка.
При някои хора изглежда МНГ предизвиква главоболие, напрежение в мускулите, изтръпване, слабост. Това не се наблюдава при всички и може да се дължи на индивидуална повишена чувствителност.
Според наличните изследвания, натриевият глутамат е безопасен в дозите, в които може да го приемем с храната. Но в огромни количества може да причини вреда. Такива количества са непостижими извън лабораторна среда и в ежедневието.
Тъй като веществото се намира основно в нездравословната храна, която така или иначе е добре да избягваме - снаксове, чипсове и други подобни, ако се храним балансирано, с повече пресни плодове и зеленчуци, няма причина да се тревожим излишно за ефектите от мононатриевия глутамат. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 1.98461 |
GBP | 1 | 2.28258 |
RON | 10 | 3.93116 |
TRY | 100 | 5.59045 |
USD | 1 | 1.80361 |
Последни новини
- 21:12 Хороскоп за събота, 18 май 2024 г.
- 19:34 От началото на годината в област Хасково са установени двама носители на вируса на ХИВ
- 19:23 Катастрофите с коли на НСО през последните години
- 19:07 Ердоган помилва генералите, осъдени за "постмодерния преврат" през 1997 г.
- 18:51 Опозицията с обвинение: Гърция продава оръжия на Киев
- 18:34 Оставка подаде членът на Инспектората към ВСС, който отправял сексуални намеци
- 18:17 Промишленото производство в Швейцария се е свило с 3,1 на сто през първото тримесечие
- 18:03 Стабилизация на инфлацията в ЕС и забавяне в България