Мононатриевият глутамат, Е621 и колко опасен е за човека

Любопитно 04.07.2019 09:48

Мононатриевият глутамат (МНГ) е вещество, което намира широка употреба в различни храни - особено в азиатската кухня и нездравословната храна. То се използва за подсилване на вкуса на храната и събужда апетита. Върху опаковките на продуктите се обозначава с Е621. Той представлява натриева сол на една от аминокиселините, които организмът ни може да синтезира сам и се открива в почти всички храни - глутаматът.

По въпроса дали МНГ е опасен, или не, съществуват много противоречиви изследвания, провеждани главно върху мишки и с нереалистично високи дози. Опасенията са свързани с потенциалното действие на веществото като токсин, който превъзбужда невроните в мозъка.

При някои хора изглежда МНГ предизвиква главоболие, напрежение в мускулите, изтръпване, слабост. Това не се наблюдава при всички и може да се дължи на индивидуална повишена чувствителност.

Според наличните изследвания, натриевият глутамат е безопасен в дозите, в които може да го приемем с храната. Но в огромни количества може да причини вреда. Такива количества са непостижими извън лабораторна среда и в ежедневието.

Тъй като веществото се намира основно в нездравословната храна, която така или иначе е добре да избягваме - снаксове, чипсове и други подобни, ако се храним балансирано, с повече пресни плодове и зеленчуци, няма причина да се тревожим излишно за ефектите от мононатриевия глутамат. /lifestyle.bg
CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361