Още снимки:
test

Какво ще прави Ердоган, след като залогът му в Истанбул се провали?

25.06.2019 11.51

Партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя в неделя жестоко поражение спрямо кандидата на опозицията Екрем Имамоглу при повторението на изборите за кмет в Истанбул.

При първите избори през март, отменени по искане на Ердоган, Имамоглу изпревари с едва 13 000 гласа кандидата на президента - Бинали Йълдъръм. В неделя той удържа решителна победа над него с над 800 000 гласа преднина, според неокончателните резултати.

Следователно залогът на Ердоган се обърна срещу него. Какво ще прави президентът, след като загуби икономическата и културна столица на страната, която неговият лагер контролираше от 25 години?

Макар ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на Ердоган да остава най-популярна в национален мащаб, тя пострада в последните месеци заради трудната икономическа ситуация. Инфлацията е 20 процента, турската лира загуби 30 процента от стойността си миналата година и безработицата е висока.

Отмяната на изборите на 31 март позволи освен това на Имамоглу да се представи като жертва на несправедливост. За няколко седмици той премина от положението на никому неизвестен кмет на периферна община на Истанбул до това на първостепенна политическа фигура.

За първи път Ердоган се озова в отбранителна позиция, според Сьонер Чагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. "Имамоглу беше този, който налагаше медийния дневен ред, а Ердоган - този, който реагираше", подчертава той.

Кюрдските избиратели, огорчени от бруталните репресивни мерки срещу кюрдските опозиционери и активисти от 2016 г. насам, изиграха решаваща роля, според наблюдателите.

Основната прокюрдска Демократична партия на народите открито призова да се гласува в неделя за Имамоглу и нейното знаме се виждаше по време на множеството радостни демонстрации, последвали след обявяването на резултатите.

Да загуби икономическата и културна столица на страната, в която живеят 15 милиона души, е голямо поражение за Ердоган. "Който спечели Истанбул, печели Турция", има обичай да казва президентът.

"Ръководството на ПСР вероятно ще се опита да принизи значението на тези избори и да се държи така, сякаш всичко това не беше много важно", смята Берк Есен, преподавател в университета Билкент в Анкара.

Но пристъпът на слабост на Ердоган в Истанбул би могъл да засили дисидентските настроения в неговия лагер и да насърчи тези, които се колебаят да сложат начало на свое собствено движение да преминат към действие, като бившия премиер Ахмет Давутоглу и бившия президент Абдуллах Гюл.

Поражението в неделя е още по-унизително за Ердоган, който успя да мобилизира всички ресурси на държавата благодарение "на контрола, който има върху институциите, от медиите до съдилищата, като се мине през изборните власти", подчертава Чагаптай.

Но още е твърде рано да се каже, че това поражение бележи началото на края на Ердоган, който остава безусловно най-популярният политик в Турция. Самият той омаловажи значението на вота в неделя - "символични" избори, по неговите думи.

Всички погледи са приковани върху коалиционния партньор на ПСР - крайнонационалистическата ПНД /Партия на националистическото действие/, ръководена от Девлет Бахчели, стар вълк на турската политика, известен с това, че е особено хитър. Преди да бъде съюзник на Ердоган, той бе негов ожесточен противник.

Ако той реши да скъса съюза с Ердоган, това би лишило президента от неговото мнозинство в парламента и би могло да го накара да изтегли напред следващите парламентарни избори, предвидени за 2023 г., според анализатори.

След победата си Имамоглу призова Ердоган да работи с него в интерес на Истанбул. Но ПСР, ако реши, може в голяма степен да парализира дейността на новия кмет, тъй като тя контролира 25 от 39 общини в града и има мнозинство в общинския съвет.

От 2016 г. правителството смени няколко кюрдски кметове с администратори, назначени от министерството на вътрешните работи. Но да се предприеме подобна мярка в Истанбул би било изключително рисковано и непопулярно с оглед на убедителната победа на Имамоглу. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
18:33
Цанко Серафимов: Мъчителят на българите Нушич се изучава в учебниците по литература
17:51
“Политико“: Скандал виси над Урсула фон дер Лайен. В Берлин.
11:23
Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания?
15 юли 2019 г.
13:16
Проф. Христина Вучева: Демонополизирането на НЗОК означава фалит на болници, по-ниско качество и по-
14 юли 2019 г.
19:29
АФП: 3 г. след неуспешния опит за преврат гюленистите нямат бъдеще
13 юли 2019 г.
12:28
АФП: Възможен разрив между САЩ и Турция заради С-400
12 юли 2019 г.
16:29
Какво се случва с Ангела Меркел?
14:22
Съюзът Volkswagen-Ford поставя конкурентите под натиск
12:10
Защо Норвегия има толкова много пари за пенсии?
11 юли 2019 г.
17:15
Иван Николов: Проблемът не е в македонската история, проблемът е в македонистичното й тълкуване
16:58
Дойче Веле: След 30 години Москва ще бъде България
16:00
За машините - факти без политика: грешки в 40% от секциите на евровота, един глас с клик излезе 59 л
14:29
В разделения Вашингтон британският посланик играеше ролята на мост
10 юли 2019 г.
13:09
Бивши съпартийци стават алтернатива на Ердоган след изборите
08:22
Шокиращата новина за петте деца от България
09 юли 2019 г.
11:07
"Ню Йорк таймс" за Иран: Нарастването на напрежението разтърси региона и петролните пазари
09:17
Мицотакис, Варвициотис и Караманлис – старите семейства в новото правителство
08 юли 2019 г.
20:22
Просто ни писна
16:04
“Новата” Гърция хвърля ръкавица към следващия финансов министър
14:39
Йемен: една опустошена страна след пет години война
06 юли 2019 г.
19:00
Проф. Вернер Патцелт: Правителството на Германия няма да падне заради Урсула фон дер Лайен
10:43
Волфганг Ишингер: Пътна карта за Балканите
05 юли 2019 г.
12:15
Фон дер Лайен&Ко: Какво ще означават за Русия новите лица, начело на ЕС
09:03
Гърците наказват Ципрас заради икономическата му политика
04 юли 2019 г.
13:38
Управляващата германска коалиция в хаос заради номинацията на Урсула фон дер Лайен

Най-четени от Анализ

Избор на редактора