20 октомври 2019 г. 02:11 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 19.10.2019 г. 19:53:05 ч.
Още снимки:
test

23 юни - моментът на пречупване на управляващата в Турция ПСР

24.06.2019 14.44

Кандидатът за кмет на Истанбул на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу за втори път вчера, и още по-убедително, спечели кметския пост на мегаполиса, който му бе отнет след изборите на 31 март от Висшата избирателна комисия (ВИК) под натиска на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Според неокончателните резултати Имамоглу води с 54,03 процента пред кандидата на управляващата ПСР Бинали Йълдъръм. Това означава около 770 хиляди бюлетини в повече за Имамоглу в сравнение с 31 март, когато имаше над 13 хиляди бюлетини повече от Йълдъръм.

Според турските медии Имамоглу е увеличил 57 пъти преднината си в сравнение с резултата от 31 март, което се счита за рекорд. Двадесет и пет общини в Истанбул са контролирани от ПСР, а 14 - от НРП. Най-много бюлетини за Имамоглу са били подадени в Бешикташ, Кадъкьой, Бакъркьой, Шишли. В Адалар (Принцовите острови), в населения компактно с български турци Авджълар, в Бакъркой, Чаталджа, Силиври, Шиле, Шишли, Кючюкчекмедже, Юмрание, Кягътхане и Багджълар подкрепата за Имамоглу се е увеличила със 7-10 процента.

Победата на Имамоглу не му бе поднесена на тепсия, напротив - той се бореше до последно и не отстъпваше и на сантиметър от принципите, с които спечели мандата на 31 март. През последните седмици попадна под много по-силни удари, компромати, клевети и обвинения. Ердоган и правителството използваха цялата мощ на държавната машина срещу него. Но Имамоглу устоя и победи.

Спечелването на кметския пост за втори път, по категоричен начин, има много по-голям смисъл от просто избор на кмет. "Демокрацията победи авторитаризма на Ердоган, едноличната му власт", коментира анализаторът Мурат Сабунджу.

"Аз съм проект на републиканска Турция, на Турция на Ататюрк", каза Имамоглу, наблягайки на необходимостта от завръщането към светските принципи, които са основополагащи за турската република, основана от Ататюрк, чиято 100-годишнина се навършва през 2023 г.

"Трябваше да научим Партията на справедливостта и развитието, че може да загуби избори, да бъде победена именно чрез избори. Ние го постигнахме, при това го направихме за втори път през тези 50 дни", заяви председателят на истанбулската организация на НРП Джанан Кафтанджъоглу, която посочват за един от най-успешните стратези на предизборната кампания на Имамоглу, довела до победата му.

Спечелвайки контрола над голямата община на Истанбул, заедно с този над другите три големи метрополии - Анкара, Измир и Адана, НРП получи солидно предимство в местните управления, въпреки че президентът Ердоган не пропусна да призове хората на ПСР, които са мнозинство в съветите на общините, всячески да блокират инициативите на председателите. В състава на общинския съвет на Истанбул НРП ще има 135 мандата срещу 180 на ПСР.

Тепърва ще се анализират факторите, които помогнаха на Имамоглу и респективно на НРП, на 23 юни да пречупят монопола на ПСР върху контрола на мегаполиса. Заслужава да се отбележи обаче ролята на младите хора.

Мнозина от онези, които гласуваха за пръв път на тези избори, са от поколението, което израсна при управлението на ПСР на Ердоган. Но голяма част от същото това поколение гласува за Имамоглу, според анализи на резултатите от 31 март. Младите хора се оказаха най-недоволните и критично настроени към Ердоган, въпреки че при първия и втория му мандат като премиер го подкрепяха. Но картината се промени. Като се започне от безработицата, която при младите хора надхвърля 22 процента и се стигне до забраните, табутата, въведени върху начина на живот на хората, погледите на младите се обърнаха към Имамоглу.

"Бинали Йълдъръм например в предизборната агитация обеща 10 GB интернет на младите, но как ще го ползваме, след като именно неговата партия забрани Уикипедия", възкликна Седат Мутлу, доскоро служител в текстилна фирма, която фалирала.

"Това е революцията на младите, желаещи свободата да си уреждат живота", казва коментаторът Мурат Сабунджу.

Имамоглу още в първата си реч обеща, че ще се ангажира с разрешаването на проблемите на младежите.

Подобно на младите хора, жените в Турция също дадоха много силна подкрепа на Имамоглу.

КЪДЕ СГРЕШИ УПРАВЛЯВАЩАТА ПСР?

Една от грешките, които се коментират през последните дни, е свързана с кюрдския електорат.

Всъщност малко встрани от медийния поток в България остана един епизод от предизборната кампания на ПСР, в който бе въвлечен лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан. В писмо от затвора, което огласи не кой да е, а Анадолската държавна агенция, и за което БТА съобщи (на 21 юни), той призова кюрдския електорат да остане неутрален. Самият Ердоган взе отношение по писмото, като заяви, че в ръководството на прокюрдската партия, която на 31 март подкрепи Имамоглу, се води борба за надмощие между Йоджалан, който излежава доживотна присъда на острова-затвор Имралъ, и младия съпредседател на Демократичната партия на народите Селяхаттин Демирташ, чийто депутатски мандат бе отнет и също е в затвора. С този ход Ердоган вероятно е целял да вбие клин сред прокюрдските лидери и така да привлече към Бинали Йълдъръм онези кюрди, които на 31 март не се явиха пред урните.

Ходът обаче се оказа политически гаф, защото този път голяма част от електората на съюзника на Ердоган - националистите на Девлет Бахчели, не се яви да гласува. Тъкмо когато Йълдъръм и агитаторите на ПСР и на Бахчели опитваха да изгладят и да направят приемлива за електората ролята, която изиграха за касирането на вота на 31 март, а Йълдъръм ръсеше обещания след обещания, дойде гафът с Йоджалан.

ЕКРЕМ ИМАМОГЛУ - НОВОТО ЛИЦЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА АРЕНА

Известният коментатор Айдън Енгин посочи, че вотът в неделя има дълбок смисъл и значение и за бъдещето на Турция, не само на Истанбул.

"Политическата арена в Турция спечели ново лице - младият, енергичен и способен Екрем Имамоглу. В първата си реч, след като за втори път спечели кметския пост, той построи много умни изречения, които подсказват, че още в първите часове след встъпването в длъжност ще успее да обори възможните провокации, компромати, които ще се опитват да му правят в голямата община на Истанбул, където ПСР има мнозинство. В същото време Имамоглу подчерта още веднъж позицията си да бъдат обгрижвани всички граждани, без дискриминиране на когото и да било. Това е нужда, която разединената турска общественост усеща много остро".

ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЕНИТЕ

се очаква да засегне не само Истанбул, но и Турция. Турският президент обича често да повтаря, че който изгуби Истанбул, ще изгуби Турция. Изхождайки от тази позиция, неизбежно е загубата на ПСР в Истанбул да засегне и бъдещето на Турция. Как?

Ето мнението на анализатора Мехмет Сойдан: "Следващите избори за президент и за парламент са след 4,5 години, през 2023 г.", казва той. "Ако ПСР не направи решителни стъпки за преодоляване на икономическата криза, предсрочните избори стават неотложни и НРП би ги спечелила".

Говорейки за възможните сценарии, трябва да отбележим и ролята на Мерал Акшенер, лидер на "Добра партия", съюзник на НРП.

"Добра партия" не успя да прескочи 10-процентовия праг за влизане в парламента на миналогодишните избори, но въпреки това може да се очаква все по-често да говорим за нея.

Според близки до правителството коментатори загубата на повторния вот е изненадващ и тежък удар за ПСР и Ердоган. Очакванията са, че това ще предизвика промени в кабинета. Вероятно Ердоган ще отстрани някои министри, а други ще размести. Един от министрите, за които се твърди, че ще бъде сменен, е вътрешният министър Сюлейман Сойлу. От областната организация на ПСР са настояли да бъде отстранен ръководителят Мустафа Шентоп.

До ранни зори поддръжниците на Имамоглу празнуваха, след като все още неокончателните резултати показаха убедителна победа. Стотици поддръжници се събраха пред централата на НРП със знамена, фойерверки, възгласи "Всичко ще бъде много хубаво", което бе предизборният лозунг на Имамоглу, превърнал се в парола за милиони истанбулии.

Централният булевард на азиатския бряг на Истанбул почерня от хора в продължение на няколко километра.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу, който миналата година премина пеш от Анкара до Истанбул в знак на протест срещу репресиите на Ердоган, сияеше от щастие. В реч в Анкара пред централата на НРП той заяви: "Въпреки всички форми на натиск, въпреки всички механизми на държавната власт, която използваха срещу нас, хората в тази страна показаха, че предпочитат демокрацията, а не репресиите и подправената демокрация. Ние написахме епоса на демокрацията".

Нощта на 23 срещу 24 юни ще се запомни като първата от 17 години насам, в която турският президент Реджеп Тайип Ердоган не държа победна реч от балкона на централата на ПСР, както правеше след всички избори. Това право спечели турската опозиция с Екрем Имамоглу. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
17:04
Кои държави са лидерите по обем на златните резерви?
18 октомври 2019 г.
17:56
„ПОЛИТИКО“: Тънкости и препятствия по сделката за Брекзит
15:50
Българите от Западните покрайнини си искат Цариброд
15:27
Захариева: България иска конструктивно сътрудничество с Русия
17 октомври 2019 г.
16:40
Санкции срещу Турция ще нанесат милиарди щети на България
16 октомври 2019 г.
14:26
33% от децата в света са недохранени или затлъстели
14:05
Евроактив: Франция блокира разширяването на ЕС заради Русия
11:40
Какви са заплахите от ядрена война между Индия и Пакистан
15 октомври 2019 г.
09:53
Проф. Христина Вучева: Защо паричната и фискалната политика са важни за общото европейско бъдеще
14 октомври 2019 г.
08:41
Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха надежда
13 октомври 2019 г.
19:34
Десетте най-добри хотела в света
14:52
Най-страшните природни бедствия през 21-ви век
12 октомври 2019 г.
09:39
Джордж Фридман: Никсън и Тръмп и политиката на импийчмънт
10 октомври 2019 г.
13:00
Как европейските лидери могат да оставят забавянето на растежа да прерасне в криза?
09:18
Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия
09 октомври 2019 г.
16:19
Оборотите в търговията на дребно нарастват с 2% през август в сравнение със същия месец на 2018 г.
14:04
Доклад на ЕК: Все по-малко деца напускат училище, учителите - недобре подготвени
13:18
Турските планове за настаняване на бежанци в Североизточна Сирия тревожат съюзниците
08 октомври 2019 г.
14:15
Русия да бъде удавена в Черно море - САЩ измислиха план за "възпиране" на Москва
07 октомври 2019 г.
20:06
Експерти обясниха как фалшива новина предизвика психоза сред родители
19:30
Защо Амстердам става по-скъп за туристите през 2020 г.
17:26
Само един учен е получавал Нобеловата награда за физиология или медицина
12:24
Ще има ли нови условия или дата за преговори само със Северна Македония, но не и с Албания?
10:04
Парламентарните избори в Косово – победа за опозицията
06 октомври 2019 г.
09:58
СПЦ отбелязва несъществуващ юбилей, присвоява Охридската архиепископия

Най-четени от Анализ

Избор на редактора