Още снимки:
test

Атанас Славов: Процедурата за разследване да е само за главния прокурор

24.06.2019 12.44

"Да се въведе процедура само по отношение на разследването на главния прокурор".

Това е мнението на Атанас Славов, преподавател в Софийския университет и старши правен съветник на Фондация "Антикорупционен фонд", изявено пред БНР. По-късно през деня е втората дискусия за механизма за разследване на тримата първи в съдебната система.

Той е категоричен, че председателите на двете върховни съдилища - Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), трябва да бъдат извадени от тази особена процедура. Причината е, че по отношение на тях няма институционален и конституционен проблем да бъдат разследвани.

Славов смята, че ролята на председателите на е много по-различна в сравнение с тази на главния прокурор по отношение на прокуратурата. Председателите на съдилищата не са началници на своите колеги, а са първи между равните, убеден е юристът.

Тяхната конституционната функция е съвсем различна от тази на главния прокурор, който е на върха на една пирамидално изградена централизирана система на прокуратурата.

"Няма пречка и сега председателите на двете върховни съдилища да бъдат обект на наказателно производство и на други съдебни производство. Те нямат контрол върху прокуратурата. Точно обратното е положението на главния прокурор, който е началник на всеки прокурор в държавата", каза Славов. Той поясни, че главният прокурор може еднолично да отмени всяко едно постановление на прокурор за образуване на наказателно производство срещу самия него.

В коментар за предложението на Министерството на правосъдието, с което се дават правомощия на самия министър да прави предложения за образуване на досъдебно производство. По думите му така се създава специален наказателен процес, посветен на тримата големи в съдебната система.

"Крайният ефект ще е намеса на политическата власт в лицето на министъра в един наказателен процес, което противоречи на европейски принципи", предупреди Славов.

Той изтъкна, че България има множество препоръки да бъде редуцирана ролята на министъра на правосъдието по отношение на съдебната власт. "С това законово предложение ние я увеличаваме неимоверно. Министърът на правосъдието не трябва да има отношение към един наказателен процес", категоричен е Атанас Славов.

Припомняме, за възможността и главният прокурор да бъде разследван се заговори най-вече след решенията на Европейския съд за правата на човека, който осъди България по делата "Колеви срещу България" и "С.З. срещу България". Специално за тези две дела страната ни трябва да предложи мерки как да бъдат изпълнени препоръките на ЕСПЧ до 1 октомври. В противен случай Комитетът на министрите ще приеме междинна резолюция, което не е добре за международната репутацията на България.

На 18 юни десет неправителствени организации се обявиха против предложените от Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които вписват процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията на т.нар. "трима големи" в съдебната власт - председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор (ГП).

Седмица по-рано Кирилов предложи по искане на министъра на правосъдието или с гласовете на поне трима от съответната колегия на ВСС да се разрешава започване на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер срещу "тримата големи" и за временното им отстраняване от длъжност.

От неправителствените организации са категорични, че няма нужда от специален ред за разследване на председателите на върховните съдилища, тъй като начинът, по който се образува наказателно производство срещу тях можел да се превърне в сплашващо влияние върху съда. /БНР

Днес+

Коментирай статията


Последни от Крими
20:25
Оставиха в ареста за постоянно шведа, откраднал такси в Несебър
19:18
Бивш рейнджър строшил врата на колежка за секунди с бойна хватка
19:01
Санданчанка, хваната с хероин за 2,6 млн. лв., излезе от затвора
17:23
Доц. Златогор Минчев: Пробивът в НАП би бил невъзможен без вътрешни хора – умишлено или неволно
15:04
ГДБОП проверява писмото на руския хакер
14:06
Хакерът писал пак на избрани медии, бил руснак, женен за българка, плаши с нови атаки
13:46
Хакерите атакували НАП от чужбина
13:05
Шестима служители на ДФЗ с обвинение покрай Миню Стайков
12:44
Арестуваха македонец в Хасково
10:33
Спецпрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков
09:24
Пет години затвор очакват жертвите на шведа, откраднал такси на морето
15 юли 2019 г.
18:33
МВР издирва кой изгуби 900 лева срещу Пета градска болница
17:39
Бащата, насилвал дъщеря си, пред съда: Подготвях я за живота, не беше насила
16:31
Задържаха добричлия, издирван от 10 години, в Стара Загора
15:50
Крадците катерачи излизат в летните нощи, най-често са слабовати, има и деца
13:46
Белезници за мъж от Горна Оряховица, умъртвил жестоко коте
12:52
Арестуваха рецидивист след два брутални грабежа
10:29
Мъж преби жена във Видин
14 юли 2019 г.
17:52
Прокуратурата измени обвинението към музиканта, насилвал дъщеря си, в по-тежко
09:19
Няма повдигнато обвинение срещу хотелиера, нападнал израелски туристки в "Слънчев бряг"
08:07
Наркодилър задържан при акция в Костинброд
13 юли 2019 г.
20:26
Патрулка катастрофира при гонка в Кърджали, пострадаха двама полицаи
16:25
Дадоха 12 години затвор за шофьор, убил трима в зверски удар край Лясковец
15:52
Спипаха отново напушен водач, засякоха жена с наркотици в Монтанско
14:41
Задържаха 4-ма за силна музика в Ихтиман

Най-четени от Крими

Избор на редактора