Още снимки:
test

Възможно е, но не е нормално

20.06.2019 17.52

На 25 април тази година, майка на дете със Синдром на Даун и рецидивирало онкологично заболяване, подава заявление в НЗОК за заплащането на две лекарства, които не са разрешени за употреба у нас. Случаят е спешен и се задейства спешната процедура. В заявлението обаче липсва медицинска документация от болницата, в която лекуват детето - ИСУЛ. Касата си спазва процедурата и изисква липсващите документи.

Месец по-късно, когато случаят се разглежда за втори път, защото е спешен, тази документация още не е постъпила. Специализираната комисия, която се събира отново, констатира, че от болница "Царица Йоана" все още няма предоставен протокол на лекарско-контролна комисия. Въпреки това, поради съкратените срокове (повече от месец), тя предлага непълната документация по случая на детето да бъде изпратена за становище на двама експерти. Такъв е редът по Наредба 2, от тази година. Писмата до консултантите са изпратени на следващия ден с куриер и по електронна поща.

Шест дни по-късно от Университетска болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" най-сетне предоставят въпросния документ, но отново не вписват цените на двата неразрешени за употреба у нас медикамента.

Провежда се и среща (вече трета) между Специализираната комисия към НЗОК, представител на ИСУЛ и външен консултант, за да се уточни как да се процедира с подадените заявления за заплащане на двата медикамента. Споразумяват се най-сетне по неясните въпроси и го потвърждават писмено.

След седмица (спешно), в НЗОК пристигат становищата на външните консултанти, но от ИСУЛ още не са предоставили документ за цените на двата продукта. На 18 юни, ден преди смъртта на детето, след като е специално изискан от Касата, документът най-сетне е предоставен.

Управителят на НЗОК тутакси издава заповед, с която се одобрява изплащането на 23 377,40 лв. - по цени, заявени от ИСУЛ.

Междувременно, докато върви безсмислената кореспонденция между болница и каса, и специалната комисия се събира, за да предприеме следваща стъпка по сложната процедура, близките на детето откриват дарителска сметка, в която се набират средства за лечението му в Германия. Стартират кампания, която става много популярна в социалните мрежи, и макар сумата да е солидна - 155 хиляди евро, половината от парите се събрани. Това се случва докато институция и болница се гърчат в процедури. Все пак, въпреки многото неясноти и очевидното забавяне, когато състоянието на детето става критично, в ИСУЛ се разбързват и предоставят на майката фактура за близо 14 хиляди лв. Вероятно си дават сметка, че случаят върви към тъжната си развръзка, и понеже не е сигурно кога ще видят пари от касата е най-лесно да бутнат фактурата в ръцете на отчаяната майка. Ще плаща, къде ще ходи. Детето ? вече не може да диша самостоятелно, страда нечовешки, показателите му са критични. Останали са само надеждата и дарителската сметка, в която парите чакат. Два дни след връчването на "касовата бележка" детето умира.

Това, накратко, е механизмът, по който спешно се реагира при тежко болен пациент у нас.

Оказва се, че на НЗОК са нужни почти два месеца, за да се задейства изплащането на животоспасяващи медикаменти. Друг е въпросът, защо тези медикаменти не са в списъка на лекарствата, които се поемат от касата, щом са за терапия от "първа линия", а изискват специално заявление. Оказва се, че в ерата на комуникациите болница и Каса "нямат обратна връзка", както се изрази директорът на ИСУЛ и е невъзможно той да вдигне телефона, да влезе във връзка и най-сетне да си каже цената, вместо да се скатава пред комисиите и да бави документи.

Оказва се също, че едни и същи медикаменти имат различна стойност, според това за кого е предназначена фактурата. По този казус чакаме резултатите от проверката на Медицински одит.

Възможно е, от медицинска гледна точка, това усмихнато дете да не е имало големи шансове. Макар че трите вливания на противотуморни медикаменти би трябвало да доказват обратното. Възможно е, докато в НЗОК са заседавали, а в ИСУЛ са нахвърляли варианти на цени според клиента, лечението му по никакъв начин да не е било възпрепятствано (както увериха от Касата). Но е... не е нормално. Убива.
Милена Петкова, news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
11:43
"Либерасион": Комбинацията от расизъм и цинизъм е предизборният коктейл на Тръмп
16 юли 2019 г.
18:33
Цанко Серафимов: Мъчителят на българите Нушич се изучава в учебниците по литература
17:51
“Политико“: Скандал виси над Урсула фон дер Лайен. В Берлин.
11:23
Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания?
15 юли 2019 г.
13:16
Проф. Христина Вучева: Демонополизирането на НЗОК означава фалит на болници, по-ниско качество и по-
14 юли 2019 г.
19:29
АФП: 3 г. след неуспешния опит за преврат гюленистите нямат бъдеще
13 юли 2019 г.
12:28
АФП: Възможен разрив между САЩ и Турция заради С-400
12 юли 2019 г.
16:29
Какво се случва с Ангела Меркел?
14:22
Съюзът Volkswagen-Ford поставя конкурентите под натиск
12:10
Защо Норвегия има толкова много пари за пенсии?
11 юли 2019 г.
17:15
Иван Николов: Проблемът не е в македонската история, проблемът е в македонистичното й тълкуване
16:58
Дойче Веле: След 30 години Москва ще бъде България
16:00
За машините - факти без политика: грешки в 40% от секциите на евровота, един глас с клик излезе 59 л
14:29
В разделения Вашингтон британският посланик играеше ролята на мост
10 юли 2019 г.
13:09
Бивши съпартийци стават алтернатива на Ердоган след изборите
08:22
Шокиращата новина за петте деца от България
09 юли 2019 г.
11:07
"Ню Йорк таймс" за Иран: Нарастването на напрежението разтърси региона и петролните пазари
09:17
Мицотакис, Варвициотис и Караманлис – старите семейства в новото правителство
08 юли 2019 г.
20:22
Просто ни писна
16:04
“Новата” Гърция хвърля ръкавица към следващия финансов министър
14:39
Йемен: една опустошена страна след пет години война
06 юли 2019 г.
19:00
Проф. Вернер Патцелт: Правителството на Германия няма да падне заради Урсула фон дер Лайен
10:43
Волфганг Ишингер: Пътна карта за Балканите
05 юли 2019 г.
12:15
Фон дер Лайен&Ко: Какво ще означават за Русия новите лица, начело на ЕС
09:03
Гърците наказват Ципрас заради икономическата му политика

Най-четени от Анализ

Избор на редактора