23 октомври 2019 г. 00:33 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 22.10.2019 г. 20:25:48 ч.
Още снимки:
test

Възможно е, но не е нормално

20.06.2019 17.52

На 25 април тази година, майка на дете със Синдром на Даун и рецидивирало онкологично заболяване, подава заявление в НЗОК за заплащането на две лекарства, които не са разрешени за употреба у нас. Случаят е спешен и се задейства спешната процедура. В заявлението обаче липсва медицинска документация от болницата, в която лекуват детето - ИСУЛ. Касата си спазва процедурата и изисква липсващите документи.

Месец по-късно, когато случаят се разглежда за втори път, защото е спешен, тази документация още не е постъпила. Специализираната комисия, която се събира отново, констатира, че от болница "Царица Йоана" все още няма предоставен протокол на лекарско-контролна комисия. Въпреки това, поради съкратените срокове (повече от месец), тя предлага непълната документация по случая на детето да бъде изпратена за становище на двама експерти. Такъв е редът по Наредба 2, от тази година. Писмата до консултантите са изпратени на следващия ден с куриер и по електронна поща.

Шест дни по-късно от Университетска болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" най-сетне предоставят въпросния документ, но отново не вписват цените на двата неразрешени за употреба у нас медикамента.

Провежда се и среща (вече трета) между Специализираната комисия към НЗОК, представител на ИСУЛ и външен консултант, за да се уточни как да се процедира с подадените заявления за заплащане на двата медикамента. Споразумяват се най-сетне по неясните въпроси и го потвърждават писмено.

След седмица (спешно), в НЗОК пристигат становищата на външните консултанти, но от ИСУЛ още не са предоставили документ за цените на двата продукта. На 18 юни, ден преди смъртта на детето, след като е специално изискан от Касата, документът най-сетне е предоставен.

Управителят на НЗОК тутакси издава заповед, с която се одобрява изплащането на 23 377,40 лв. - по цени, заявени от ИСУЛ.

Междувременно, докато върви безсмислената кореспонденция между болница и каса, и специалната комисия се събира, за да предприеме следваща стъпка по сложната процедура, близките на детето откриват дарителска сметка, в която се набират средства за лечението му в Германия. Стартират кампания, която става много популярна в социалните мрежи, и макар сумата да е солидна - 155 хиляди евро, половината от парите се събрани. Това се случва докато институция и болница се гърчат в процедури. Все пак, въпреки многото неясноти и очевидното забавяне, когато състоянието на детето става критично, в ИСУЛ се разбързват и предоставят на майката фактура за близо 14 хиляди лв. Вероятно си дават сметка, че случаят върви към тъжната си развръзка, и понеже не е сигурно кога ще видят пари от касата е най-лесно да бутнат фактурата в ръцете на отчаяната майка. Ще плаща, къде ще ходи. Детето ? вече не може да диша самостоятелно, страда нечовешки, показателите му са критични. Останали са само надеждата и дарителската сметка, в която парите чакат. Два дни след връчването на "касовата бележка" детето умира.

Това, накратко, е механизмът, по който спешно се реагира при тежко болен пациент у нас.

Оказва се, че на НЗОК са нужни почти два месеца, за да се задейства изплащането на животоспасяващи медикаменти. Друг е въпросът, защо тези медикаменти не са в списъка на лекарствата, които се поемат от касата, щом са за терапия от "първа линия", а изискват специално заявление. Оказва се, че в ерата на комуникациите болница и Каса "нямат обратна връзка", както се изрази директорът на ИСУЛ и е невъзможно той да вдигне телефона, да влезе във връзка и най-сетне да си каже цената, вместо да се скатава пред комисиите и да бави документи.

Оказва се също, че едни и същи медикаменти имат различна стойност, според това за кого е предназначена фактурата. По този казус чакаме резултатите от проверката на Медицински одит.

Възможно е, от медицинска гледна точка, това усмихнато дете да не е имало големи шансове. Макар че трите вливания на противотуморни медикаменти би трябвало да доказват обратното. Възможно е, докато в НЗОК са заседавали, а в ИСУЛ са нахвърляли варианти на цени според клиента, лечението му по никакъв начин да не е било възпрепятствано (както увериха от Касата). Но е... не е нормално. Убива.
Милена Петкова, news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
16:15
Ройтерс: Трюдо се задържа на власт, но позагубил част от блясъка си
12:05
Отворено общество: Препоръките в Евродокладите не доведоха до напредък
11:44
Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества
21 октомври 2019 г.
15:09
Всеки пети шофьор у нас попада в ПТП
14:34
АФП: Защо в Чили се стигна до такъв взрив на насилието
13:53
Пат Бюканън: Путин ли е новият господар на Близкия изток?
20 октомври 2019 г.
18:45
Расизъм ли? Не - обикновено оскотяване
08:35
ООН: Русия насажда руска идентичност на Крим
19 октомври 2019 г.
17:04
Кои държави са лидерите по обем на златните резерви?
18 октомври 2019 г.
17:56
„ПОЛИТИКО“: Тънкости и препятствия по сделката за Брекзит
15:50
Българите от Западните покрайнини си искат Цариброд
15:27
Захариева: България иска конструктивно сътрудничество с Русия
17 октомври 2019 г.
16:40
Санкции срещу Турция ще нанесат милиарди щети на България
16 октомври 2019 г.
14:26
33% от децата в света са недохранени или затлъстели
14:05
Евроактив: Франция блокира разширяването на ЕС заради Русия
11:40
Какви са заплахите от ядрена война между Индия и Пакистан
15 октомври 2019 г.
09:53
Проф. Христина Вучева: Защо паричната и фискалната политика са важни за общото европейско бъдеще
14 октомври 2019 г.
08:41
Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха надежда
13 октомври 2019 г.
19:34
Десетте най-добри хотела в света
14:52
Най-страшните природни бедствия през 21-ви век
12 октомври 2019 г.
09:39
Джордж Фридман: Никсън и Тръмп и политиката на импийчмънт
10 октомври 2019 г.
13:00
Как европейските лидери могат да оставят забавянето на растежа да прерасне в криза?
09:18
Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия
09 октомври 2019 г.
16:19
Оборотите в търговията на дребно нарастват с 2% през август в сравнение със същия месец на 2018 г.
14:04
Доклад на ЕК: Все по-малко деца напускат училище, учителите - недобре подготвени

Най-четени от Анализ

Избор на редактора