Шоколадът и тайните на различните му видове
Любопитно 20.06.2019 11:15
Шоколадът е от изкушенията, на които е адски трудно да устоим. Той е удоволствие за небцето и има редица ползи за здравето, тъй като е ценен източник на минерали и антиоксиданти, които помагат да подобрим притока на кръв и да понижим нивата на холестерол в кръвта.
Но това не се постига, ако ядем какъвто и да е шоколад, защото ако не подбираме, истината е, че само трупаме калории. Затова трябва внимателно да разпознаваме и открояваме различните видове шоколад.
Бял шоколад
Започваме с един продукт, който погрешно дори е наречен шоколад - белият. Истината е, че той не не съдържа абсолютно никакво какао. Съдържа обаче много какаово масло, извлечено от какаовото зърно.
В белия шоколад има 20% какаово масло, 14% млечни вещества и най-много захар от всички останали видове - над 55%.
Млечен шоколад
Той съдържа какао, но (в най-добрия случай) то не надвишава 40%. Останалите съставки обаче са отговорни за добавянето на всички калории, защото са мляко, какаово масло и много захар.
Като правило, млечният шоколад трябва да има над 10% какаова маса и повече от 12% мляко. Европейските правила определят минималното съдържание на какаова маса да е 25%.
Тъмен шоколад
И така неусетно стигаме до истинския шоколад - тъмния, който е с много високо съдържание на какао. В идеалния случай той трябва да се състои от поне 70% какао, а понякога дори и 85%.
Сладкият тъмен шоколад е с какаова маса над 15% и съдържание на мляко под 12%. Горчиво-сладкият натурален шоколад е съставен най-малко от 35% какао (какаова маса и какаово масло), 1/3 захар, ванилия и понякога лецитин.
Черният шоколад без захари, който в повечето случаи съдържа 100% какао, представлява чиста какаова маса и е познат като горчив. Добавени са само малко мазнини, за да може да се получи твърда субстанция. Това е неподправен шоколад със силен и дълбок аромат, който рядко е приятен за небцето, пишат от Hola. /lifestyle.bg
Но това не се постига, ако ядем какъвто и да е шоколад, защото ако не подбираме, истината е, че само трупаме калории. Затова трябва внимателно да разпознаваме и открояваме различните видове шоколад.
Бял шоколад
Започваме с един продукт, който погрешно дори е наречен шоколад - белият. Истината е, че той не не съдържа абсолютно никакво какао. Съдържа обаче много какаово масло, извлечено от какаовото зърно.
В белия шоколад има 20% какаово масло, 14% млечни вещества и най-много захар от всички останали видове - над 55%.
Млечен шоколад
Той съдържа какао, но (в най-добрия случай) то не надвишава 40%. Останалите съставки обаче са отговорни за добавянето на всички калории, защото са мляко, какаово масло и много захар.
Като правило, млечният шоколад трябва да има над 10% какаова маса и повече от 12% мляко. Европейските правила определят минималното съдържание на какаова маса да е 25%.
Тъмен шоколад
И така неусетно стигаме до истинския шоколад - тъмния, който е с много високо съдържание на какао. В идеалния случай той трябва да се състои от поне 70% какао, а понякога дори и 85%.
Сладкият тъмен шоколад е с какаова маса над 15% и съдържание на мляко под 12%. Горчиво-сладкият натурален шоколад е съставен най-малко от 35% какао (какаова маса и какаово масло), 1/3 захар, ванилия и понякога лецитин.
Черният шоколад без захари, който в повечето случаи съдържа 100% какао, представлява чиста какаова маса и е познат като горчив. Добавени са само малко мазнини, за да може да се получи твърда субстанция. Това е неподправен шоколад със силен и дълбок аромат, който рядко е приятен за небцето, пишат от Hola. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 21:15 Хороскоп за понеделник, 6 май 2024 г.
- 19:36 "Няма да се извиня на някого, който си измисля": Нова атака срещу Кевин Спейси
- 19:27 Инциденти с пиротехника белязаха Великден в Гърция
- 19:15 Италианското правителство "оковава" изкуствения интелект в законови рамки
- 19:02 "Уолстрийт джърнъл": Кредиторите на Украйна губят търпение и искат Киев да си плати лихвите по дълга
- 18:49 Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok
- 18:36 Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи, обявиха местните власти
- 18:25 "Ал Джазира" ще трябва да прекрати работа в Израел