20 септември 2019 г. 13:40 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 20.9.2019 г. 13:33:06 ч.
Още снимки:
test

Какво се стремят да постигнат Китай и Северна Корея със срещата си на върха

19.06.2019 15.17

Китайският президент Си Дзинпин отива в Северна Корея, за да се срещне с лидера Ким Чен Ун тази седмица в стремеж да засили тяхната на моменти разклатена връзка във време, когато и двамата водят спор със Съединените щати - Си заради търговията, а Ким заради ядрените оръжия.

Ето какво Си и Ким може да се опитат да постигнат с първото посещение на китайски лидер в Пхенян от 14 години.

КАКВО ИСКА СИ

Посещението става в момент, когато Си води скъпа търговска война с американския президент Доналд Тръмп и преди очаквана среща между двамата по-късно този месец на форума на Г-20 в Япония.

Срещата на Си с Ким може да се разглежда като начин китайският лидер да изпрати едва доловимо, макар и остро послание: Вашингтон трябва да отстъпи за търговията, ако иска Китай да използва своите лостове за влияние като регионална посредническа сила върху своя понякога своеволен съюзник Северна Корея.

"Си може да изпрати послание до Съединените щати, в което се казва - "ако приемете нашата позиция в търговската война, ние можем да предадем вашата ядрена позиция на Пхенян и да ви помогнем да постигнете известен напредък" по ядрения въпрос, заяви преподавателят в Корейския университет Нам Сун Уок, който е бил президент на Института за стратегия по националната сигурност, свързан с главната разузнавателна служба на Южна Корея.

Пекин може също така да се опита да покаже, че в зависимост от това какво ще направи Вашингтон по търговията, той може да използва своето влияние, за да развали дипломацията между САЩ и Северна Корея.

"Лостовете за влияние на Си са нож с две остриета", каза директорът на изследванията за Китай в южнокорейския институт "Седжон" И Сон Хьон.

Преговорите между САЩ и Северна Корея се провалиха на среща на върха през февруари, когато Тръмп отхвърли настояването на Ким за значително облекчаване на санкциите в замяна на стъпки за частична денуклеаризация.

След това Ким даде срок на Тръмп до края на годината да разработи нови, приемливи предложения за денуклеаризация. Тръмп настоява, че санкциите ще останат в сила, но все пак допуска възможността за още преговори.

Експертите са разделени за това какво влияние има Китай върху Северна Корея, която през последните години често продължаваше да извършва привличащи голямо внимание ядрени и ракетни опити въпреки възраженията на Пекин.

Все пак връзките между съюзниците са реални: над 90 процента от външната търговия на Северна Корея минава през Китай, а някои експерти казват, че подкрепата на Пекин за суровите санкции на ООН, наложени през 2016 и 2017 г., е помогнала да бъде подтикнат Ким да предприеме дипломатически инициативи в началото на 2018 г. Много наблюдатели съобщават, че незаконната търговия през границата между двете страни продължава да процъфтява, след като Китай не прилага стриктно международните санкции.

Си може също така да се опита да използва своето пътуване до Пхенян като начин за отклоняване на международното внимание от неудобните протести в Хонконг, разтърсили рамката "една страна, две системи", в съответствие с която се управлява полуавтономният град.

"За Си Хонконг е доста по-важен въпрос от Северна Корея", каза изследователят от южнокорейския университет "Кьоннам" Лим Ул Чул. "Той иска да отклони вниманието от Хонконг и да спечели време."

КАКВО ИСКА КИМ

Ким иска това, което винаги е искал: облекчаване на парализиращите икономически санкции, като същевременно прави колкото се може по-малко отстъпки по ядрената си програма.

Тръмп продължава да хвали Ким в американските медии, но няма промяна в като цяло твърдата позиция на САЩ за санкциите и денуклеаризацията. Ким ще търси помощ от Китай за оказване на натиск върху Съединените щати за смекчаване на тази позиция.

"Ким ще се опита да убеди Си да подкрепи по-силно настояването на Севера за постепенни стъпки (в разоръжаването) в замяна на американски отстъпки и да се противопостави на засилване на санкциите или военен натиск", каза Уи Сун-лак, бивш южнокорейски пратеник в шестстранните ядрени преговори, включвали двете Кореи, Китай, Съединените щати, Русия и Япония.

Си вероятно ще направи това, но може също така да призове Ким да покаже по-силно ангажиране с диалога и да се въздържа от провокации като оръжейните изпитания, каза Уи. След неуспешната среща между Тръмп и Ким през февруари Северът изрази своето недоволство с изпитания на ракети с малък обсег и войнствена реторика срещу Вашингтон и Сеул.

Китай по традиция е предоставял помощ на Северна Корея след предишни лидерски срещи и Си може да направи същото и този път.

"Китай едва ли ще пренебрегне и наруши открито санкциите на ООН, но може да засили своята подкрепа чрез тайни канали или хуманитарни доставки" за Севера, каза Шин Бомчул от сеулския Институт за политически изследвания "Асан". Ако просто не се налагат ограничения върху незаконната търговия през границата, това "би било от голяма полза за Северна Корея".

Както Ким, така и Си вероятно ще искат да избегнат същинска дипломатическа битка със Съединените щати. Ким наскоро изпрати писмо на Тръмп, което американският президент определи като "прекрасно". Според експерти това развитие свидетелства за намерението на Ким да поддържа добри отношения с Тръмп.

В края на краищата срещата на върха привидно може да доведе до незначителен резултат. Може би нещо рутинно като споразумение за засилване на стратегическите връзки и политическата координация и още един израз на ангажимент за денуклеаризация на Корейския полуостров.

В крайна сметка изгледите за уреждане на ядрения въпрос все още до голяма степен зависят от това дали Ким е искрено ангажиран да се откаже от арсенал, който той може би смята за най-силната гаранция за своето оцеляване. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
10:35
Кои са най-добрите държави за пенсиониране през 2019-а?
19 септември 2019 г.
17:54
ОИСР: Броят на бежанците в света намалява, трудовите мигранти растат
16:48
От кого да защитим нашия "европейски начин на живот" - от мигрантите или от популистите?
16:36
На испанците до гуша им е дошло от нови и нови избори
16:28
Въпреки че Тръмп говори за военната мощ на САЩ, стои настрана от международни конфликти
13:48
ОИСР прогнозира най-слабия ръст на световната икономика от финансовата криза
11:16
Депонирането на отпадъци не е най - доброто решение, смятат еколози
18 септември 2019 г.
14:47
България сред топ 10 на държавите с най-много студенти в британските университети
17 септември 2019 г.
19:28
Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?
10:56
Бени или Бенямин – решаващ вот в Израел
16 септември 2019 г.
19:46
След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?
17:25
Институт за сигурност: Москва подкрепя национализма на Балканите, за да запази статуквото
14 септември 2019 г.
15:57
САЩ губи 5G съревнованието с Китай
13:42
Иван Николов: Добросъседството. Кой пречи?
13 септември 2019 г.
16:15
Януш Бугайски: Конфликтът Русия-Китай е изгоден на Запада
16:06
Енергийната индустрия в Абу Даби: “Демонът-петрол“ и изменението на климата
10:44
България и Македония най-свободни икономически на Балканите
10:40
По 60 аборта се извършват всеки ден в България
12 септември 2019 г.
17:29
Проучване: Скок на психичните разстройства заради мръсния въздух и температурните колебания
14:42
Тротинетките!, или как държавата генерално се размина с хората
14:16
Тероризмът се загнезди в Централна Азия
11 септември 2019 г.
14:56
Ще се откаже ли Меркел от емблематичната си позиция за нулев дефицит?
13:44
Днешната демонстрация в Барселона - тест за каталунските сепаратисти
10 септември 2019 г.
13:50
„Военное обозрение“: Официална безпаметност. Защо България предава Русия
13:44
Русия: Победа без избори

Най-четени от Анализ

Избор на редактора