23 октомври 2019 г. 00:37 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 22.10.2019 г. 20:25:48 ч.
Още снимки:
test

С Марк Еспър, Пентагонът ще бъде оглавен от ветеран от армията, отдавна фокусиран върху Китай

19.06.2019 15.09

Според министъра на сухопътните сили на САЩ Марк Еспър, който беше номиниран от президента Доналд Тръмп да оглави министерството на отбраната, Вашингтон е закъснял с преценката си, че Америка ще бъде въвлечена за години напред в стратегическа надпревара с Китай.

Еспър казва, че е бил фокусиран върху нарастващата военна мощ на Пекин дълго преди Пентагонът да представи миналата година Националната стратегия за отбраната, в която беше дадено предимство на съревнованието с Китай и Русия пред борбата срещу бунтовници на места като Афганистан.

Китай е бил негов личен приоритет още през 90-те години на миналия век, включително когато отива да работи като съветник на Капитолия след повече от десетилетие в сухопътните войски на САЩ, заяви самият той пред Ройтерс.

"Може би сме малко позакъснели - позакъснели сме - с извода, че се намираме в стратегическа надпревара с Китай", посочи Еспър в интервюто, което даде през април.

Той отбеляза, че в средата на 90-те е служил в щаба на сухопътните войски на САЩ, където е участвал в планирането на операциите в Тихоокеанския регион. "Затова свързаната с Китай проблематика, съревнованието с Китай, способностите на Китай, всичко това не е чуждо за мен. Именно така се оформиха възгледите ми по този набор от различни проблеми, защото вече 20 години наблюдавам еволюцията им", добави той.

Съревнованието с Русия също е било във фокуса на вниманието му. На неотдавнашно събитие на Атлантическия съвет Еспър отбеляза, че военното надмощие на САЩ над противници като Русия и Китай е ерозирало след края на Студената война, що се отнася до това Вашингтон да може да бъде този който да решава как и кога иска да се бие.

"Днес Русия и Китай агресивно развиват структури, умения и оръжейни системи, които ни лишават от това наше дългогодишно предимство", заяви Еспър.

Вчера Тръмп, който се обявява за по-твърд подход към Китай, заяви пред репортери, че Еспър вероятно ще бъде човекът, когото ще номинира за министър на отбраната. В следващите дни се очаква той да оглави Пентагона като изпълняващ длъжността министър, заяви източник от сферата на отбраната.

Името му обаче отдавна беше сред тези на претендентите за министър на отбраната, в случай че сегашният и. д. министър Патрик Шанахан не бъде утвърден на поста. Вчера Шанахан, който също се стремеше да отдаде приоритет на Китай, обяви, че се оттегля.

ВОЙНАТА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ И РЕЙТИЪН В БИОГРАФИЯТА

Критиците на Шанахан изтъкнаха липсата му на опит по въпросите на националната сигурност и изразиха опасения от възможни конфликти на интереси с оглед на неговото минало като директор в гиганта от сферата на военната индустрия и самолетостроенето "Боинг".

До неотдавна Еспър е работил за оръжейния производител "Рейтиън", където в продължение на седем години като вицепрезидент на компанията е отговарял за връзките с правителството. Това поражда сходни опасения.

"Не съм особено възхитена от факта, че следващият и. д. министър на отбраната е бивш директор в "Рейтиън", каза Манди Смитбъргър, директор на Центъра за информация за отбраната към неправителствената организация "Проект за контрол на дейността на правителството" (Project On Government Oversight).

Според интернет страницата на сухопътните войски на САЩ обаче Еспър притежава и доста сериозна визитка в армията. Възпитаник е на военната академия Уест пойнт, която е завършил през 1986 г. Участвал е във войната в Персийския залив през 1991 г. като офицер от пехотата в 101-а въздушнодесантна дивизия, а впоследствие е бил командир на въздушнодесантна рота в Европа. Професионалният му опит в системата на Пентагона включва и период като заместник помощник-министър.

Еспър ще застане начело на министерството на отбраната във времена, когато представители на правителството на САЩ споделят в частни разговори, че се питат дали повишаващото се напрежение в отношенията с Иран няма да повлияе на фокуса в Националната стратегия за отбраната върху Китай и Русия.

През последните седмици Пентагонът обяви две нови разполагания на сили в Близкия изток, включващи общо около 2500 военнослужещи.

И двете дислоцирания са малки, при положение че в целия този регион, простиращ се от Египет до Афганистан, към момента има около 70 000 американски военни. По-значителни разполагания на сили обаче може да означават по-малко ресурси за предизвикателствата Китай и Русия, казват експерти.

Конгресмени, включително съпартийци на Тръмп от Републиканската партия, изразиха безпокойство от това, че в Пентагона все още няма постоянен министър на отбраната, който да има повече правомощия да говори открито, без да се опасява от евентуални враждебни политически реакции, криещи риск да му струват поста.

Шанахан, който влезе в историята на Пентагона като най-дълго управлявалият ведомството и.д. министър на отбраната, застана на тази длъжност, след като предишният министър Джеймс Матис внезапно подаде оставка заради разногласия с Тръмп по водената политика.

Сенаторът от републиканците Джеймс Инхоф, председател на комисията на Сената по въоръжените сили, изрази доверие в Еспър.

"Тръмп има високо мнение за него и знае, че и моето е такова", каза Инхоф.

Конгресменът демократ и председател на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите Адам Смит също се изказа оптимистично.

"Познавам Еспър от години, както от работата му на Капитолия, така и от работата му в частния сектор, и смятам, че министерството ще има полза от неговото управление", каза Смит. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
16:15
Ройтерс: Трюдо се задържа на власт, но позагубил част от блясъка си
12:05
Отворено общество: Препоръките в Евродокладите не доведоха до напредък
11:44
Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества
21 октомври 2019 г.
15:09
Всеки пети шофьор у нас попада в ПТП
14:34
АФП: Защо в Чили се стигна до такъв взрив на насилието
13:53
Пат Бюканън: Путин ли е новият господар на Близкия изток?
20 октомври 2019 г.
18:45
Расизъм ли? Не - обикновено оскотяване
08:35
ООН: Русия насажда руска идентичност на Крим
19 октомври 2019 г.
17:04
Кои държави са лидерите по обем на златните резерви?
18 октомври 2019 г.
17:56
„ПОЛИТИКО“: Тънкости и препятствия по сделката за Брекзит
15:50
Българите от Западните покрайнини си искат Цариброд
15:27
Захариева: България иска конструктивно сътрудничество с Русия
17 октомври 2019 г.
16:40
Санкции срещу Турция ще нанесат милиарди щети на България
16 октомври 2019 г.
14:26
33% от децата в света са недохранени или затлъстели
14:05
Евроактив: Франция блокира разширяването на ЕС заради Русия
11:40
Какви са заплахите от ядрена война между Индия и Пакистан
15 октомври 2019 г.
09:53
Проф. Христина Вучева: Защо паричната и фискалната политика са важни за общото европейско бъдеще
14 октомври 2019 г.
08:41
Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха надежда
13 октомври 2019 г.
19:34
Десетте най-добри хотела в света
14:52
Най-страшните природни бедствия през 21-ви век
12 октомври 2019 г.
09:39
Джордж Фридман: Никсън и Тръмп и политиката на импийчмънт
10 октомври 2019 г.
13:00
Как европейските лидери могат да оставят забавянето на растежа да прерасне в криза?
09:18
Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия
09 октомври 2019 г.
16:19
Оборотите в търговията на дребно нарастват с 2% през август в сравнение със същия месец на 2018 г.
14:04
Доклад на ЕК: Все по-малко деца напускат училище, учителите - недобре подготвени

Най-четени от Анализ

Избор на редактора