Българската попара и мястото ? в селекцията на най-екзотичните закуски в света
Любопитно 19.06.2019 13:11
Закуската е едно от най-важните хранения за деня, но може би още по-важно е какво точно похапваме. A вариантите в това отношение са многобройни. И то не само в различните краища на България, а и в различните части на света.
От CNN се заемат с нелеката задача да подберат някои от най-екзотичните закуски в света и за наша голяма изненада във въпросната селекция попада и едно българско ястие - попарата.
"Попарата следва дългогодишната традиция да се използва по-стария хляб на следващия ден. Това топло ястие е любима закуска от детството на много българи", разкриват от CNN и внимателно описват и каква е рецептата за направата на попара, като поясняват, че това не е точно каша, не е и хлебен пудинг, макар да съвместява характеристиките и на двете.
"Топло прясно мляко или чай се сипва в купа, пълна с начупен на хапки хляб, натрошено сирене, масло и захар. Оставя се за известно време, докато течността попие в хляба и ястието стане меко. Яде се с лъжица", допълват от изданието, като не пропускат да споменат, че попара ядат и в Македония, и Сърбия.
Лично на нас (като българи, които закусваме това от малки) попарата не ни се струва никак екзотична, особено когато е сложена в една компания с тунизийската супа от леблебия, мароканския багрир, украинските сиренки, японския омлет тамагояки, етиопското дженфо, както и яденето на наденица (понякога придружена с бира) за закуска, както е в Германия. От CNN обаче са на друго мнение.
От CNN се заемат с нелеката задача да подберат някои от най-екзотичните закуски в света и за наша голяма изненада във въпросната селекция попада и едно българско ястие - попарата.
"Попарата следва дългогодишната традиция да се използва по-стария хляб на следващия ден. Това топло ястие е любима закуска от детството на много българи", разкриват от CNN и внимателно описват и каква е рецептата за направата на попара, като поясняват, че това не е точно каша, не е и хлебен пудинг, макар да съвместява характеристиките и на двете.
"Топло прясно мляко или чай се сипва в купа, пълна с начупен на хапки хляб, натрошено сирене, масло и захар. Оставя се за известно време, докато течността попие в хляба и ястието стане меко. Яде се с лъжица", допълват от изданието, като не пропускат да споменат, че попара ядат и в Македония, и Сърбия.
Лично на нас (като българи, които закусваме това от малки) попарата не ни се струва никак екзотична, особено когато е сложена в една компания с тунизийската супа от леблебия, мароканския багрир, украинските сиренки, японския омлет тамагояки, етиопското дженфо, както и яденето на наденица (понякога придружена с бира) за закуска, както е в Германия. От CNN обаче са на друго мнение.
Ако някой българин беше правил въпросната селекция, със сигурност щеше да добави и прословутата английска закуска, защото поне на нас боб и пържен бекон за закуска, ни се струва доста екзотично. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 16:02 Американски регулатор разследва изтеглянето на 2 милиона автомобила от Tesla заради автопилота
- 15:59 Полетя най-бързият комерсиален хеликоптер на Airbus
- 15:57 7 доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от атентата в Истанбул през 2022 г.
- 15:53 Пловдивската полиция задържа участници в схема за измама и принуда в размер на 173 000 лева
- 15:50 Изгонените от "Ергенът" Мария и Кристина вече не страдат за Алек
- 15:41 ByteDance: Няма да продадем TikTok на никого
- 15:35 Рекордните 120 научни доклада бяха представени на Студентската научна сесия в ТУ – Варна
- 15:32 Преди 10 години Ливърпул направи паметно подхлъзване. Сега историята се повтаря