Българската попара и мястото ? в селекцията на най-екзотичните закуски в света
Любопитно 19.06.2019 13:11
Закуската е едно от най-важните хранения за деня, но може би още по-важно е какво точно похапваме. A вариантите в това отношение са многобройни. И то не само в различните краища на България, а и в различните части на света.
От CNN се заемат с нелеката задача да подберат някои от най-екзотичните закуски в света и за наша голяма изненада във въпросната селекция попада и едно българско ястие - попарата.
"Попарата следва дългогодишната традиция да се използва по-стария хляб на следващия ден. Това топло ястие е любима закуска от детството на много българи", разкриват от CNN и внимателно описват и каква е рецептата за направата на попара, като поясняват, че това не е точно каша, не е и хлебен пудинг, макар да съвместява характеристиките и на двете.
"Топло прясно мляко или чай се сипва в купа, пълна с начупен на хапки хляб, натрошено сирене, масло и захар. Оставя се за известно време, докато течността попие в хляба и ястието стане меко. Яде се с лъжица", допълват от изданието, като не пропускат да споменат, че попара ядат и в Македония, и Сърбия.
Лично на нас (като българи, които закусваме това от малки) попарата не ни се струва никак екзотична, особено когато е сложена в една компания с тунизийската супа от леблебия, мароканския багрир, украинските сиренки, японския омлет тамагояки, етиопското дженфо, както и яденето на наденица (понякога придружена с бира) за закуска, както е в Германия. От CNN обаче са на друго мнение.
От CNN се заемат с нелеката задача да подберат някои от най-екзотичните закуски в света и за наша голяма изненада във въпросната селекция попада и едно българско ястие - попарата.
"Попарата следва дългогодишната традиция да се използва по-стария хляб на следващия ден. Това топло ястие е любима закуска от детството на много българи", разкриват от CNN и внимателно описват и каква е рецептата за направата на попара, като поясняват, че това не е точно каша, не е и хлебен пудинг, макар да съвместява характеристиките и на двете.
"Топло прясно мляко или чай се сипва в купа, пълна с начупен на хапки хляб, натрошено сирене, масло и захар. Оставя се за известно време, докато течността попие в хляба и ястието стане меко. Яде се с лъжица", допълват от изданието, като не пропускат да споменат, че попара ядат и в Македония, и Сърбия.
Лично на нас (като българи, които закусваме това от малки) попарата не ни се струва никак екзотична, особено когато е сложена в една компания с тунизийската супа от леблебия, мароканския багрир, украинските сиренки, японския омлет тамагояки, етиопското дженфо, както и яденето на наденица (понякога придружена с бира) за закуска, както е в Германия. От CNN обаче са на друго мнение.
Ако някой българин беше правил въпросната селекция, със сигурност щеше да добави и прословутата английска закуска, защото поне на нас боб и пържен бекон за закуска, ни се струва доста екзотично. /lifestyle.bg
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 11:46 Китай засилва възможностите си за водене на търговска война
- 11:34 Ройтерс: Русия крие най-мощното си оръжие „Орешник“ в бившата авиобаза край Кричев
- 11:23 Безплатен онлайн калкулатор за малкия бизнес, за да се справи с рестото при въвеждането на еврото
- 11:11 Джефри Д. Сакс до Фридрих Мерц: Достатъчно пропаганда! Научете историята, господин канцлер!
- 11:00 Гръцките фермери отново блокираха гранични пунктове и магистрали
- 10:48 Китай с нова рекордна скорост за влак - 700 км/ч
- 10:37 Вучич: Строим завод за мащабно производство на дронове с голяма чуждестранна сила
- 10:27 Зеленски: Ще предложа на Тръмп мирният му план да бъде подложен на референдум