Още снимки:
test

Тревожна криза на доверието във ваксините в Европа

19.06.2019 12.39

Глобално проучване на нагласите към науката разкри мащаба на кризата на доверието във ваксините в Европа, като показва, че само 59% от хората в Западна Европа и 50% в Източна Европа смятат, че ваксините са безопасни, в сравнение със 79% по света.

В целия свят 84% от хората признават, че ваксините са ефективни, 92% казват, че детето им е било ваксинирано. Но въпреки добрите здравни и образователни системи, в някои части на Европа има ниско доверие във ваксините. Франция има най-високи нива на недоверие - 33 процента.

Има големи зарази от морбили в редица страни, които се разпространиха на територията на целия континент, свързани с колебливостта относно ваксините.

Д-р Хайди Ларсън, която е директор на Проекта за доверие към ваксините в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, заяви, че социалните мрежи засилват тревогите. Въпреки че доверието във Великобритания е по-високо в сравнение с други части на Европа, тя също е уязвима на тези настроения.

Първото проучване на Wellcome Global Monitor, което е обхванало отношението сред 140 000 души по света, показва очевидни връзки между доверието на хората в лекарите, медицинските сестри и учените и доверието им във ваксините. То също така показва, че недоверието в държавните институции върви ръка за ръка със съмнения относно безопасността на ваксините. Неотдавнашно разследване на "Гардиън" разкри връзките между антисистемната популистка политика в Европа и настроенията срещу ваксините.

"Това първо по рода си глобално проучване ясно показва, че вярванията на хората за науката са дълбоко повлияни от тяхната култура, контекст и история", коментира Имран Хан, който е говорител на Wellcome Global Monitor, които са възложили проучването на "Галъп". "Трябва да се грижим повече за тези връзки, ако искаме всички да се възползват от науката", допълни той.

Връзката е най-очевидна в областта на ваксините. "Все повече хора и цели страни по света, където доверието във ваксините намалява и разбирането намалява. Това представлява огромен риск за общественото здраве", предупреди Хан.

По думите на Ларсън социалните мрежи са се превърнали в усилвател на съмнение. "Социалните мрежи са много нестабилни. Те напълно промениха пейзажа", посочи тя и изтъкна, че е трудно за учените да се борят с разпространението на дезинформация, защото често това не става публично. Голяма част от нея се е прехвърлила в частни Фейсбук групи и други подобни недостъпни форуми.

Ларсън каза, че може да отнеме години, преди да се усетят пълните последици от подкопаването на доверието във ваксините. Андрю Уейкфийлд, дискредитиран гастроентеролог, публикува доклада си, в който се твърди, че има връзка между ваксината MMR (ваксина срещу морбили, паротит и рубеола) и аутизма през 1998 г. "Това беше пет години преди докладът му да има пълно влияние върху приемането на вакнини", отбеляза Ларсън.

Бангладеш и Руанда имат най-високо доверие във ваксините в света. Руанда също така има най-голямо доверие в своето здравеопазване - 97 процента, при средно за света 76 процента.

"В развиващите се страни, където смъртоносни болести като дифтерит, морбили или магарешка кашлица са по-чести, виждах майки да се редят на опашки в продължение на часове, за да се уверят, че детето им е ваксинирано", отбелязва Сет Бъркли, главен изпълнителен директор на Gavi, Алианс на ваксините, като допълва: "В по-богатите страни, където вече не виждаме ужасното въздействие, което тези предотвратими болести могат да имат, хората са по-резервирани. Тази сдържаност е лукс, който не можем да си позволим."

Северна Европа, включително Великобритания, има повече доверие в безопасността и ефективността на ваксините от Западна и Източна Европа. В Северна Европа 73 процента от хората смятат, че са в безопасност, същата цифра като в Северна Америка, а 84% смятат, че ваксините са ефективни (83 процента в Северна Америка). Само 65 процента от източноевропейците смятат, че са ефективни. В Украйна, където е имало повече от 53 000 случая на морбили през миналата година, тази цифра е 50 процента.

УНИЦЕФ заяви през март, че случаите на морбили по света са се увеличили до "тревожно високи нива". Заболяването е силно заразно и в развиващия се свят убива едно на всеки 100 деца, които се заразяват.

Wellcome Global Monitor е установило смесени чувства към науката по света. Половината от населението на света казва, че не знаят много за науката, а 20 процента казват, че се чувстват изключени от ползите от нея. Петдесет и пет процента от хората във Франция твърдят, че науката и технологиите ще доведат до загуба на работни места в техния район, както и 37 процента от хората във Великобритания. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
18:17
Отстрелват над 40 000 глигана, за да елиминират чумата
17:42
Иван Гешев връчи сертификати на прокурори и следователи
17:34
При катастрофа с млади шофьори проверяват кой ги е обучавал
16:58
Начални учители искат отпадане на „малките матури” за четвъртокласници
15:51
КАТ: Свидетелствата за управление на МПС могат да се подменят предсрочно
15:27
Учениците от Габровска област излизат в грипна ваканция идната седмица
13:54
Акция на полицията за опазване живота на пешеходците
13:42
Десетки села в Кюстендилско също на воден режим заради сушата
13:08
Инспекцията по труда помага на работниците от "Ремотекс" да прекратят договорите си
12:34
Караниколов: Язовир “Студена” не се стопанисва от министерството на икономиката
12:18
СЗО не обяви извънредно положение, но предупреди света да се подготви
12:08
Грипна епидемия - от днес за Велико Търново, за София от понеделник
11:55
Извършват повторен оглед на мястото на пожара край Дуранкулашкото езеро
11:50
Почина проф. Андрей Даниел
11:48
Обявиха грипна епидемия и в Бургас
11:05
От 1 март се предвижда програма за грижи за възрастни хора с деменция
11:03
Електронен търг за лекарства ще реши проблема с цените, убеден Москов
09:48
Танева: Положителни проби за чума по свинете има в 26 области у нас
09:17
Имен ден празнуват: Аксения, Аксиния, Ксения и Oкcaнa
08:31
Слънчево, без валежи, почти тихо
08:06
Загасиха пожара в защитената местност Орловото блато
08:01
Отнеха разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци
23 януари 2020 г.
20:10
Тонове отпадъци са изнесени от нерегламентирани сметища в Асеновград
19:43
Бившият шеф на БНР заподозря хибридна война от други медии
18:03
Предлагат ли ни прекупвачи стари дрехи и обувки като нови?

Най-четени от Общество

Избор на редактора