Още снимки:
test

Мълчанието на Ердоган - реверанс към Бинали Йълдъръм или застраховка

18.06.2019 11.27

Доскоро в Турция бе немислимо предизборна агитация или каквато и да е инициатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да се състои без начело на нея да стои турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е също и партиен председател.

В предизборния период Ердоган бе несменяем оратор на всички митинги на управляващата партия. Така беше и преди местните избори на 31 март, когато президентът ежедневно говореше на 2-3 или повече митинга. Бинали Йълдъръм, бившият министър-председател на страната и настоящ кандидат-кмет на Истанбул, винаги стоеше на втори план, докато на първа линия винаги беше Ердоган. Поне до началото на април...

След поражението, което претърпя на вота на 31 март кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм, Ердоган рязко смени курса. Редица анализатори в проправителствените медии критикуваха предизборната стратегия на ПСР, която според тях е довела до загубата на Истанбул.

16-милионният мегополис е хазната на Турция и е от ключово значение за управляващата партия, която контролира управата на града без прекъсване от 1994 г., когато самият Ердоган получи кметския пост. "Който управлява Истанбул, управлява Турция", гласи популярна максима в турската политика.

Но след като Висшата избирателна комисия (ВИК) в средата на април огласи решението си да бъде анулиран и повторен вотът за кмет на Истанбул, Ердоган се обгърна в мълчание.

Преди насрочените за 23 юни повторни избори липсват постерите с лика на държавния глава, с които бе наводнен градът преди 31 март редом с тези на Бинали Йълдъръм, а така също и многобройните обещания. В навечерието на вота тази неделя по улиците и булевардите на Истанбул може да се видят само постери с лика на кандидат-кмета на ПСР.

Остави ли Ердоган своя много доверен човек Бинали Йълдъръм да се оправя сам в предизборната кампания за вота на 23 юни? Или се вслуша в предложенията на съветниците си и доброволно отстъпи назад?

Като се има предвид, че Ердоган не се вслушва много-много в препоръките на другите, по-вероятно е зад действията му да стоят много по-дълбоки сметки, казват наблюдатели.

Вотът на 23 юни ще се проведе само за кмет на Истанбул. Ако ПСР беше признала изборите от 31 март, на които с лек превес победи опозиционният кандидат Екрем Имамоглу, и ВИК не бе отнела неговия кметски мандат, значението на вота щеше да остане само в границите на мегаполиса. Повторението на изборите обаче, без значение кой ще е победителят този път, създава условия за евентуални промени в политическата среда в общонационален мащаб.

"Като опитен политик Ердоган несъмнено е осъзнал този факт и е предпочел да се оттегли, за да свали от себе си отговорността за последствията и да се застрахова срещу евентуално поражение на Бинали Йълдъръм, като го остави сам в предизборната кампания", смята социологът Харун Бехич.

Впечатление правят и огромните разлики в предизборната кампания на ПСР преди и след 31 март.

"Само за два месеца ПСР обърна на 180 градуса стратегията си за повторния вот", коментира социологът Мурат Услу, според когото по този начин управляващите объркват гласоподавателите. "Предизборната кампания, която води ПСР в момента, е правилна, но тя може да остане без ефекта, който те целят, защото сега казват точно обратното на онова, което казваха преди", обръща внимание той.

Същата констатация важи и за Ердоган - поведението му е коренно различно от онова, което избирателят е свикнал да вижда.

Седмица преди повторния вот малкото на брой социологически анкети прогнозират преднина за Имамоглу на базата на предишното гласуване, но в същото време няма да е изненада, ако част от кюрдите се обърнат към Йълдъръм, на което той се надява. Кандидатът на ПСР се опитва да привлече към урните онези избиратели, които не гласуваха на 31 март и чийто брой се изчислява на около милион и седемстотин хиляди души.

Точно седмица преди повторните избори за кмет на търговската столица на Турция се състоя решаващ словесен двубой между водещите двама претенденти за поста. За пръв път от близо 20 години бе проведен предизборен телевизионен дебат между Бинали Йълдъръм и неговия опонент Екрем Имамоглу, който бе предаван на живо по редица телевизионни канали и се очакваше с голям интерес.

Несъмнено и Ердоган е проследил диспута, който медиите нарекоха "исторически". И макар, че преди телевизионното събитие Ердоган изрази мнение, че дебатът може да се окаже решаващ за изхода от предстоящия вот, той не направи никакво изявление след него. Опозиционните медии коментираха мълчанието му като знак за недоволство от Йълдъръм.

Самият кандидат-кмет на ПСР съобщи пред журналисти, че двамата с президента са разговаряли по телефона преди дебата и Ердоган му е пожелал успех.

Около 11 милиона избиратели са призовани да се явят пред урните в неделя, за да определят кой ще държи контрола над Истанбул. Самият Ердоган веднъж каза, че "който загуби Истанбул, губи Турция". Изглежда обаче този път той иска да внуши, че една нова изборна загуба тази неделя би била поражение единствено за кандидат-кмета Йълдъръм. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
16:30
Какво ни очаква, ако сделката с Иран пропадне окончателно?
10:47
7 факта, които правят дядо Николай вероятен наследник на патриарх Неофит
19 юли 2019 г.
20:27
Санкциите срещу Русия: до какво доведоха?
15:17
Постоянното непостоянство на Борис Джонсън по Брекзит
18 юли 2019 г.
15:37
Проф. Уолтър Ръсел Мийд: Не позволявайте Турция да премине на страната на Русия
17 юли 2019 г.
11:43
"Либерасион": Комбинацията от расизъм и цинизъм е предизборният коктейл на Тръмп
16 юли 2019 г.
18:33
Цанко Серафимов: Мъчителят на българите Нушич се изучава в учебниците по литература
17:51
“Политико“: Скандал виси над Урсула фон дер Лайен. В Берлин.
11:23
Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания?
15 юли 2019 г.
13:16
Проф. Христина Вучева: Демонополизирането на НЗОК означава фалит на болници, по-ниско качество и по-
14 юли 2019 г.
19:29
АФП: 3 г. след неуспешния опит за преврат гюленистите нямат бъдеще
13 юли 2019 г.
12:28
АФП: Възможен разрив между САЩ и Турция заради С-400
12 юли 2019 г.
16:29
Какво се случва с Ангела Меркел?
14:22
Съюзът Volkswagen-Ford поставя конкурентите под натиск
12:10
Защо Норвегия има толкова много пари за пенсии?
11 юли 2019 г.
17:15
Иван Николов: Проблемът не е в македонската история, проблемът е в македонистичното й тълкуване
16:58
Дойче Веле: След 30 години Москва ще бъде България
16:00
За машините - факти без политика: грешки в 40% от секциите на евровота, един глас с клик излезе 59 л
14:29
В разделения Вашингтон британският посланик играеше ролята на мост
10 юли 2019 г.
13:09
Бивши съпартийци стават алтернатива на Ердоган след изборите
08:22
Шокиращата новина за петте деца от България
09 юли 2019 г.
11:07
"Ню Йорк таймс" за Иран: Нарастването на напрежението разтърси региона и петролните пазари
09:17
Мицотакис, Варвициотис и Караманлис – старите семейства в новото правителство
08 юли 2019 г.
20:22
Просто ни писна
16:04
“Новата” Гърция хвърля ръкавица към следващия финансов министър

Най-четени от Анализ

Избор на редактора