Седем храни, които не трябва да се консумират сурови

Любопитно 16.06.2019 15:39

Знаете, че трябва да избягвате сурово месо и яйца, нали? Но има много други храни, които определено искате да приготвите преди ядене, а някои от тях могат да ви изненадат. При здравословното хранене знаем, че по-полезни са суровите зеленчуците и колкото по-малко термична обработка преминават, толкова по-добре. Но има и изключения. През последните години центрове за контрол на заболяванията са идентифицирали различни патогени и съставки, които не трябва да бъдат приемани в сурово състояние. Ето кои са те:

Картофи

Яденето на картофи сурови може да предизвика подуване на корема и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишестета, които не са устойчиви на храносмилането.

Фасул

Ето още една нормално здравословна храна, която може да бъде опасна, ако се яде по грешен начин. Червеният боб е пълен с протеини, фибри и антиоксиданти, но яденето им може да доведе до поражение на стомаха.

Сурови, не добре изсушени колбаси

Тези колбаси могат да се заразят с определени бактерии, когато са сурови. Когато обаче се изсушат, бактериите в колбасите умират и може да ги хапвате спокойно.

Мляко

Млякото, което идва направо от кравата, без да се пастьоризира, може да съдържа вредни бактерии като ешерихия коли и салмонела.

Някои видове бадеми

Бадемите, които познаваме и обичаме, се наричат ??„сладки бадеми“ и има някои отлични здравословни причини да ги ядем. Горчивите бадеми приличат на своя братовчед. Те са вид сладки бадеми, но съдържат циановодородна киселина, която е опасна комбинация от циановодород и вода.

Патладжан

Суровият патладжан съдържа соланин, същият токсин, който прави суровите картофи проблематични. В частност „младите патладжани“ или патладжаните, които са били събрани в началото на растежа им, съдържат по-голямата част от този токсин.

Гъби

Гъбите съдържат множество полезни вещества, включително антиоксиданти, витамини от група В и калий. Някои лекари отбелязват обаче, че топлината е необходима, за да се освободят някои от тези хранителни вещества и ползи. Освен това, суровите гъби са известни с това, че са трудно смилаеми и са сред най-концентрираните източници на естествено срещащ се токсин, агаритин. /dariknews.bg
CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233