Още снимки:
test

Християнството е и възпитание

16.06.2019 11.22

По време на една от дискусиите на първия квалификационен семинар за журналисти, които отразяват и църковните въпроси, ловчанският митрополит Гавриил изтъкна важността за подготовката и подбора на специалистите, които биха преподавали вероучение. Преподавателите трябва да са не само професионално подготвени, но и нравствени, стана ясно от думите му. Дядо Гавриил е ръководител на работната група по религиозното образование към Светия синод, а с него разговаря Весела Веселинова.

Ваше Високопреосвещенство, какво е мнението Ви за положението на Македонската църква - какво да се прави?Македонската църква е в схизма, в разкол. Българската църква не може да свали от нея тази схизма, защото и ние ще изпаднем в схизма (разделение - б.р.). Това, което можем и го правим - да ходатайстваме. И аз, и други духовници сме разговаряли. В момента или Сръбската църква може да даде автокефалия или всеправославен събор да й даде автокефалия. Няма друг начин тя да получи автокефалия. Да направим едното или другото.

Подготвяте православно училище в Ловеч - какво ще бъде различното на православното училище и другите училища? Ще има ли нещо, което децата ще учат повече или по-малко?

Началното общообразователно училище в Ловеч отваря врати на 15 септември с паралелка за първи и подготвителен клас. Догодина ще има втори клас. Искаме да наблегнем на християнското възпитание и на доброто образование на децата. Ще изпълняваме програмата на Министерството на образованието и науката. Ще се стараем да възпитаваме децата по християнски.

Програмата ще е същата, но ще добавим и вероучение. Най-вече атмосферата - всички учители да дават пример на децата - не само на думи, но и на дело. Сложили сме една минимална такса от 50 лева месечно. Парите, които ще получаваме от държавата, няма да са достатъчно, ще допълним и пари от митрополията. Тръгваме с паралелка от 15 ученици, ако има интерес - ще разширяваме.

Защо е необходимо толкова години след края на комунизма да правим първите стъпки в просвещението за Християнството, да не знаем нищо като общество за основите на православието и за Църквата?

По времето на комунизма се нанесе дълбока рана в съзнанието на българите. Толкова години се отричаше съществуването на Бога. Децата и учениците се възпитаваха в дух на атеизъм. Тези хора пораснаха, станаха личности с тези внедрени разбирания. Много трудно е сега тези хора изведнъж, така бързо да разберат истината. Това е една от основните причини.

Но и в западните страни, където не е имало комунизъм, не може да кажем, че духовният живот е на по-високо ниво, даже смятам, че не е, но там няма православие, а има религия, отстъпила от истинската вяра. Това е борба срещу духовния живот, срещу спасението на хората. Говорим за духа на злобата - дяволът, той съществува и използва всички възможности да попречи на хората да живеят правилно, да вярват правилно и след този живот да наследят вечния, истинския, от където той е изпаднал. Той не иска да е сам от страната на мъчението. Прави всичко възможно колкото хора може да заблуди, да ги вкара в неправилния път. Това е борба.

Една подвижница казваше, че ако българският народ в своята история не е имал възможност да достигне големи духовни висоти, то Господ в бъдеще ще му даде тази възможност. Вярвам, че това да стане, със старанието на всички нас, на духовенството.

Коя е същността на вярата? Дали е ходенето на Църква, паленето на свещи се изразява християнството? Какво е необходимо да знаем - обикновените неща.Когато самарянката попитала Иисус къде трябва да се покланяме, Той казал, че Бог е дух и истина и трябва да Му се покланяме с дух и истина (Евангелие от Йоан 4:5-42). Християнинът не може без да ходи на черква. В Църквата има богослужение - Светата Литургия, свето Причастие. Но и да ходиш само на черква, без да се съсредоточаваш, без да се молиш, да преживяваш службата - ползата може да бъде много малка. Понякога човек по независещи от него причини не може да посещава църковните служби, но да се моли съсредоточено в дома си и Бог да му въздаде. Най-важното е да се стараем да се покланяме с дух и истина. Не можем да останем и без светите тайнства, които дават благодат на човека и му отварят вратите към духовния живот и към истинската молитва. Тайнствата са в самата Църква.

Имаме ли погрешна представа за християните в обществото - че християните трябва да търпим всичко?Не. Трябва да сме мъдри и разсъдителни - там, където трябва да се променят нещата и това зависи от нас (да ги променим). Където не зависи от нас, да се молим Бог да помогне. Някои неща, които Господ е допуснал и ние не можем да променим, трябва да приемем като Божие допущение, като Божия воля - да приемем като наш кръст. Това не означава всичко да приемаме и нищо да не правим, напротив - с пълно старание да правим това, което зависи от нас - и с лични усилия, и със старание за молитва да го променим. Което не можем да променим, да приемем. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Интервю
17:04
Никълъс Бърнс: Гърция може да бъде главният стабилизиращ фактор на Балканите
08 септември 2019 г.
11:28
Петър Богойески: България и Македония ще са заедно в ЕС, като Германия и Австрия
08 август 2019 г.
17:44
Проф. Георги Рачев: Очаква ни топъл и сух август, а през септември - прекрасна златна есен
10 юли 2019 г.
13:16
Шеф на Financial Times: Фалшивите новини се превърнаха в тенденция
16 юни 2019 г.
11:22
Християнството е и възпитание
15 юни 2019 г.
09:14
Драган Антоновски: Трябва да градим медийна грамотност
05 юни 2019 г.
10:11
Радев: Най-надеждни са директните доставки на руски газ за България
23 май 2019 г.
13:45
Росен Плевнелиев: Aко дойдат на власт БСП и Радев, ще обърнат геостратегически посоката на България
15 май 2019 г.
09:07
Владимир Зарев: Българите живеят във виртуален свят, в който не четат, а си чатят
12 май 2019 г.
10:42
Живодар Терзиев: БПГА гледа към новите технологии и алтернативи за мобилност
28 април 2019 г.
17:05
Проф. Тимъти Снайдър: Целта на Русия, а и на олигархични сили в САЩ е да разрушат ЕС
06 април 2019 г.
10:13
Киров-син: Платих откупа за баща ми и 121 000 евро данък за него. Парите на Наглите никой не ги търс
04 април 2019 г.
19:31
Николина Ангелкова: На Симеонов “силните чувства” към мен го мотивират, ще помисля за правни действи
30 март 2019 г.
08:13
Даниела Дариткова: Извънреден график на НС се очертава около европейските избори
28 март 2019 г.
17:24
Ген. Кирил Цветков: Малка, модерна и готова да изпълни всичко армия се оказа само мечта
15:29
Йордан Божилов: Приемането на България в НАТО беше и първата крачка към приемането ни в ЕС
25 март 2019 г.
08:07
Емил Караниколов: Със Саудитска Арабия трябва да работим като приятели и изключителни партньори
16 март 2019 г.
16:35
Доц. Ангел Кунчев: През октомври ще предложим 150 000 безплатни ваксини срещу грип
14 март 2019 г.
15:44
Бизнесът и гражданите у нас ще пестят по 60 милиона лева годишно от по-евтините преводи зад граница
26 февруари 2019 г.
14:41
Младен Маринов: Да стимулираме финансово полицаите при разкриваемост на контрабанда със закон
25 февруари 2019 г.
14:08
Бойко Борисов за Румен Радев: Когато взимаш страна на една партия срещу друга се превръщаш в политич
20 февруари 2019 г.
08:50
Елеонора Лилова: Новата стратегия е в полза на детето и неговото семейство
01 февруари 2019 г.
19:23
Спри съчувствието
10 януари 2019 г.
12:26
Много българи „опарени“ от гурбети в Чехия
28 декември 2018 г.
08:49
Боряна Димитрова: Слабата опозиция и умореното обществено мнение са съюзници на властта

Най-четени от Интервю

Избор на редактора