Още снимки:
test

Намаляват случаите на некатегоризирани туристически обекти

13.06.2019 11.30

В последните години е доста рядко срещано нарушение туристически обекти да работят без категоризация, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в свое интервю. И допълни, че в такива случаи контролният орган налага мярката „временно затваряне".

Маргаритов обясни, че вече течащите пилотни проверки преди старта на активния летен сезон поставят акцент върху установяване състоянието на обектите, в които в предходен период са констатирани нарушения. „Целта е да видим, ако тези обекти имат намерение отново да отворят врати, дали са категоризирани, каква е степента, да се направи съпоставка с изискванията на Наредбата и пр.", посочи той. „Тези системни контролни действия, надявам се, ще доведат за поредна година до едно успокояване на пазара и все по-малко нарушения и рискове за потребителите", добави председателят на КЗП.

При въпрос на водещия дали авторитетът на Комисията оказва влияние за решаването на казуси в движение, без да се губи излишно времето на потребителите Маргаритов потвърди, че има такива примери. „Възможно е да се стигне до ситуация, в която да има изход - т.е. потребителят да бъде компенсиран за това, че нещо не му е предоставено така, както му е било обещано и той да приеме този подход. В тези случаи ние съдействаме това да се случи. Но нещата вървят паралелно и - успоредно с това съдействие - там, където е констатирано, че има нарушения, налагаме санкции. Те са важен елемент, защото имат дисциплиниращо и възпиращо въздействие и неслучайно нашата основна функция е да контролираме и да санкционираме при нарушения. Разбира се, когато е възможно потребителите да не бъдат връщани в изходна позиция, ние съдействаме. Защото, за разлика от други сегменти на пазара, където е възможно да не се търпят кой знае колко неблагоприятни последици от дадени нарушения на търговци - в магазини, в електронната търговия и т.н., когато планирате предварително своята почивка, това е свързано с отпуск от работа, предварително заплащане на някакви суми за тази почивка, и после нещо се обърка тотално, драмата е голяма в пълния смисъл на думата", коментира председателят на КЗП.

Димитър Маргаритов направи разрез на потребителското поведение по отношение склонността за реакция при възникването на някакъв проблем в зависимост от неговия характер: „В различните сегменти на пазара активността е различна. Например, при бързите кредити очевидно не всеки, който има някакъв проблем, се обръща към нас. От друга страна, в областта на телекомуникациите - относно телекомуникационните устройства, тарифните планове и т.н., изглежда, че хората са доста по-активни и почти винаги са склонни да реагират. В туризма също сравнително малък процент са жалбите спрямо общия брой оплаквания в Комисията по различни въпроси, но неприятното е, че там може да се стигне до по-тежки последици за потребителите."

В заключение председателят на КЗП каза, че институцията се стреми да стимулира активността на потребителите, като паралелно с това насърчава и търговците да спазват законодателството. /moreto.net

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
11:26
Дребни нарушения на пътя няма да вдигат цената на застраховката
11:16
Фейсбук представя своя криптовалута
11:11
Нийл Аткинсън: Китай е водеща сила на пазара на електромобили
10:53
Китай към САЩ: Не отваряйте кутията на Пандора в Близкия изток
10:36
Петролът слезе под $61 за барел. Сигнали за търкания в ОПЕК
10:31
След катастрофите: Airbus продава 123 самолета, а Boеing нито един на авиошоуто в Париж
10:23
Германия е големият икономически проблем на Европа, но никой освен САЩ не го казва
10:18
Индия плаши с мита САЩ. И това е доста рискова стратегия за страната
10:09
Хийтроу се разширява с нова писта и още терминали
09:18
Huawei се подготвя за спад с между 40% и 60% при международните доставки на смартфони
17 юни 2019 г.
19:52
НЕК възнегодува на намеса в търговете й, но промени офертата
19:47
Агенцията по заетостта отчете най-ниската безработица в историята си
19:29
Пчеларите получават до 118 лв. за избити от пестициди пчели
18:27
Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика
16:42
Facebook ще представи плановете си за собствена криптовалута
14:35
България в на второ място по прогнозни разходи за почивка това лято
13:52
България и Черна гора подписаха спогодба за автомобилни превози
13:20
КФН и НАП се споразумяха да си сътрудничат
13:09
Експерти очакват юана да остане стабилен въпреки флуктуациите
13:01
"Дойче банк" създава "лоша банка"
12:36
Експерт: При рецесия дори намаляване на лихвите от страна ФЕД няма да спаси пазара
12:18
Златото спря поскъпването, доларът е слабо подвижен
12:08
Фалит на захарна фабрика заплашва да остави над сто семейства без дом в Русе
12:02
Цената на петрола се покачи над $62 за барел
09:51
Нови влакове на юг, за да се движат със 160 км/час, на север - най-добрите стари

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора