Още снимки:
test

Край Варна строят тръстиковата лодка за изследователската експедиция „Абора IV“ (СНИМКИ)

12.06.2019 23.09

Край Белослав продължава строежа на тръстиковата лодка "Абора IV". Екипажът й ще поеме на път в търсене на потвърждение на написаното преди хилядолетия от Хеородот за търговските и културни връзки между жителите на европейския континент и древните египтяни, предаде репортер на ДНЕС+.
Крайната цел на изследователската експедиция е да прекоси Черно и Мраморно море и да достигне до Лимасол на остров Кипър. 

Ръководителят на проекта "Абора IV", д-р Доминик Гьорлиц, разказа днес, че целта на начинанието е да се покаже възможността за връзки между цивилизацията в Древен Египет и европейските цивилизации. Той подчерта, че Варна има особено място в историческия контекст на проекта, заради цивилизацията край Черно море, която ни е оставила най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол. Д-р Гьорлиц намира, че в този контекст следва да се разглеждат находките от Варненския некропол и златото в Троя, където се предвижда да бъде една от спирките на експедицията. Крайният пункт на пътуването не е избран случайно. Още Херодот пише за египтяните от времето на фараоните, които често пътуват до остров Кипър и района на съвременния Лимасол. Този маршрут е служил за транспортна връзка между елинската и египетската цивилизации.

Д-р Гьорлиц разкри и някои подробности по конструкцията на лодката. Например, на двата борда е добавил странични швертове, каквито, според него, са използвали още древните мореплаватели. За това той съди по схематичните изображения на лодки, намерени изрисувани по скалите. Реализирането на тази идея при предишната лодка, с която д-р Гьорлиц е пътувал, е дала добри резултати: трасировката на курса на предходната експедиция показва, че е налице движение под остър ъгъл спрямо вятъра, а това означава, че швертовете наистина помагат. Най-просто казано, швертът представлява подвижно парче дъска, която се пуска надлъжно вертикално под лодката в средата или от двата борда на съда. Така служи като кил и придава по-голяма устойчивост на лодката. Ползва се при лодки без кил, с плитко газене, защото може да бъде вдигнат, когато плавателният съд се движи в плитки води. 

Материалът, от който се изработва "Абора IV", е тръстика, донесена от Боливия. В екипажа от 16 човека ще има представители от различни националности. Двама са боливийци и са майстори в строежа на лодки. По време на пътуването екипажът ще е разделен на две групи от по 8 човека - докато едните са на вахта, другата група ще почиват. 
Д-р Гьорлиц обясни, че идеята не е просто да събере един екипаж, а това да са представители от различни националности, култури, т.е. хора с различен манталитет. С това се цели да се провери, доколко такъв екип може да се сработи за дните на пътуването. 

Припомняме, че само преди няколко месеца, кметът на Варна Иван Портних връчи на д-р Доменик Гьорлиц – ръководител на експедицията с тръстиков кораб „Абора IV“, подкрепително писмо, с което общината се ангажира в организацията и осъществяването на четвъртото по ред научно-изследователско плаване.

„Преди дни получих официално писмо от Роланд Метлинг, кмет на Рощок – град, с който Варна е побратимен, с молба да окажем съдействие на изследователския екип, ангажиран с експедицията. Разбрах, че Рощок вече е подкрепил две предходни експедиции и ще има активна роля в предстоящата в Черно море, която ще се проведе с участието на Регионалния исторически музей – Варна и Музея за култура и история на Рощок. В тази връзка искам да заявя, че Община Варна също ще подкрепи „Абора IV“, която има за цел да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха“, заяви кметът Портних на пресконференция в Регионалния исторически музей.

Той допълни, че очаква експедицията не само да популяризира богатото културно-историческо наследство на Варна и региона, но и да надгради приятелските контакти и сътрудничество със страните от региона. Освен подкрепителното писмо, д-р Доменик Гьорлиц получи от варненския кмет и реплика на съкровището от Варненския халколитен некропол.

Геновева Михайлова

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
18:31
Празник на чудотворна ще се отбележи в храм "Св. Атанасий" във Варна
17:05
Във Варна показват в изложба макети на самолети, танкове, автомобили и кораби
13:18
Читател сигнализира за сеч на дървета в района на Окръжна болница във Варна
13:11
Лятно кино в квартала" представя безплатно днес във Варна италианска комедия
10:20
Уникални хвърчила днес и утре ще изпъстрят небето над Варна
08:20
Преглед на печата
16 август 2019 г.
19:53
НАП - Варна продава на търг бунгала в Шкорпиловци
19:47
Утре във Варна започва Фестивалът на хвърчилата
19:41
Нестандартна историческа изложба се открива във Варна
19:37
Националният отбор на България по джага в приятелска среща с отбора на Румъния във Варна
17:10
Тръстиковата лодка "Абора 4" отплава на експедиция от Варна
16:19
Многоцветна заря огря небето за празника на Варна
16:15
Започна анкета за съдбата на Дупката
13:24
Тръстиков кораб поема от Варна за Крит
12:29
По повод празника - връчиха отличията на изявени варненци
10:26
Днес без ток във Варна ще бъдат...
10:24
От днес стартира тридневен турнир по блиц шах във Варна
10:19
Във Варна отново ще се състои благотворително „Най-масовото правене на пица Маргарита на открито“
08:08
Преглед на печата
15 август 2019 г.
16:00
Стартира 19-та ветроходна регата „Кор Кароли iCard“
15:53
Задържаха измамник, представял се за данъчен
12:08
С ритуал по издигане на флага и литийно шествие започнаха тържествата за деня на Варна
10:45
Морето остава опасно и днес заради мощно мъртво вълнение
10:35
Социална работилница „С грижа за младите“ ще осигурява временна заетост на младежи от уязвими групи
09:37
38-годишна водачка мина на червено и рани моторист във Варна

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора