Още снимки:
test

Тежко Синодално лято – геополитически църковен сблъсък в София между интересите на Рим, Москва и Цар

11.06.2019 12.29

Има ли опит за инфилтриране на прокремълски духовник в САЩ, под прикритието на расото?

Защо в руското посолство четат първо кореспонденцията на патриарх Неофит?

Утре – сряда, на 12-ти юни т.г. в Синодната палата в София, намираща се на неблагозвучната, но централна столична улица “Оборище” с N: 4 (като числото на четиримата евангелисти и числото на четирите посоки на света) от 10:00 ч. започват заседанията от Лятната сесия на Светия Синод, които са свикани и ще се председателстват от Българският патриарх Неофит, който заема и длъжността Митрополит на Софийската епархия. Предвидено е, съгласно синодално решение от началото на м. април Синодалната лятна сесия на Патриарха и Епархийските архиереи да се проведе на два етапа от тридневни заседания, но очакванията са, съобразно наложилата се нова синодна практика, че вторият етап ще отпадне, поради липса на неразгледани въпроси, защото, видите ли, всичко е “отметнато”. Дано! Ще видим!

Дневният ред за предстоящите заседания на българските владици съвсем естествено се попълва с множество въпроси от църковен, обществен, административен и геостратегически характер. Св. Синод трябва да разгледа и санкционира противоуставните деяния на Видинския митрополит Данаил, който в разрез със Свещените канони прави изявления от името на Българската църква без знанието на Патриарха и събратята му във връзка със сложния казус, възникнал на територията на Украйна след дадената от Вселенския патриарх Вартоломей автокефалия за Украинска православна църква.

Въвличането на БПЦ в неприятен имиджов скандал

с Еладската православна църква на Гърция от страна на Данаил, който разпространи свои писмо и становище против Патриарх Вартоломей и неговите канонически привилегии на Първопрестолна православна църква, съгласно Вселенските събори изисква обсъждането от страна на Св. Синод да му се наложат определени възбрани за публични акции и оперативни чужди мероприятия без одобрението на Върховната църковна власт. Че митрополит Данаил, заедно с Гавраил Ловешки и Йоан Варненско-Преславски са като радио-точка на “гаварит Масква” е публично известна тайна, но радикалният реакционизъм на Видинския владика, който лично ходи на инструктаж във Външното министерство на РПЦ и говоренето му срещу правата на Вселенската Патриаршия като Църква – Майка на Поместните национални църкви е риск, от който Патриарх Вартоломей или неговите наследници могат да променят статуса на Българската църква с Томос, съдържащ различен текст от настоящия. Затова митрополит Данаил, ако не бъде възпрян канонически, той

ще провокира исторически опасности за националната ни сигурност,

което вече е тежък наказателен състав на държавна измяна в полза на Руската Федерация и подведомствената на Кремъл Московска Патриаршия на агент Михайлов (Кирил Гундяев).

Запитване за акциите на Видинския владика има и от Патриаршията във Фенер, Истанбул, на което се налага сега да отговаря патриарх Неофит.

Време е вече Специалната историко-каноническа архиерейска комисия по украинския църковен въпрос да запознае Св. Синод със свършената досега работа и да предложи текст на Становище, което да се изпрати на Вселенската Патриаршия, тъй като тази Комисия действа вече повече от една година и е в дълбока потайност.

Очаква се Патриархът и Синодът на БПЦ да изпратят предложение и ходатайство до Светия и Свещен Синод на Великата Христова Църква в Константинопол за стартиране на официални преговори между Цариград, Белград, София и Атина на Света Гора – Атон за предоставяне на автокефален статут на Православната църква в територията на днешна Република Северна Македония, но само под името “Северномакедонска православна църква - Скопска Архиепископия”, а не “Охридска”, която е “Българска” и чийто правоприемник е БПЦ. Очаква се съставянето на такава междуцърковна работна група, в която вероятно от страна на БПЦ ще бъде посочен Старозагорския митрополит Киприан.

На предстоящите заседания Св. Синод трябва окончателно да се произнесе и по представената от Българския митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф оставка като епархийски архиерей, а при отхвърлянето й да реши дали да му изпрати помощник. Очаква се тази поредна оставка на владиката Йосиф да не се приеме от Синода и за протосингел да му се изпрати йеромонах Мелетий, който е предложение на промосковския владика на Видин Данаил (бивш викарий на Йосиф в Америка). За тази номинация той е получил одобрение преди две седмици лично от председателя на Външния отдел на Руската църква – Волоколамският митрополит Иларион Алфеев, за предстоящото му назначение в Ню Йорк. А това си е чиста работа

инфилтриране на прокремълски духовник в Америка, под прикритието на расото

Същият Мелетий заема длъжността зам.-ректор на Софийската семинария в пълен разрез със Закона за образованието, но той и началникът му Пахомий промиват мозъците на бъдещите ни духовници, обучаващи се в Семинарията с краен руски зилотизъм, покровителстван най-вече от владиката Гавраил Ловешки.

Кадруването на Кремъл не спира дотук! След преместването на епископ Сионий от Троянския в Бачковския манастир, игуменството на Троянската ставропигиална света обител се освободи и Външният отдел на РПЦ веднага се намеси, тъй като в БПЦ единствените кадри, с които се разполага, са или руски креатури, или морално разложени персонажи. Отново, според информация на източници от службите, потвърдена и от източници от Патриаршията, се оказва задействан митрополит Данаил Видински. Той лобира за свой видински клирик – архимандрит Исаак, който е специализант на Волоколамския владика Иларион Алфеев в Академията за църковна дипломация в Москва. Там той бе пратен след скандал с църковен имот, преотдаван от него едновременно на 5 физически лица, от които той е получил авансово предплащане в качеството му на Архиерейски наместник на Ломска духовна околия. Жалко ще е, ако Троянският манастир се върне към лошата слава, която преследва БПЦ като сянка от Истанбулската конвенция. По това предложение Св. Синод трябва да прегледа аферата от Арчар преди да се подчини на Кремъл, тъй като срама остава за България, не за Москва.

Пак на тези заседания Св. Синод ще се занимае с първия по рода си казус – обявяване на български манастир за продан на таен търг с тайни кандидати. Безпрецедентният случай канонически предизвиква уставната намеса на Св. Синод и подчинения му Върховен църковен съвет, който се занимава със стопанисването на църковното имущество, за да се спаси светата обител в Гигинци, Брезнишко от поругание. Силният медиен и обществен, но и гражданско-институционален правораздавателен интерес очаква синодалната санкция на ръководството на БПЦ, което може де се намесва винаги при необходимост във всички църковни поделения, което многократно се случвало и съществува в практика.

Митрополити на БПЦ ще изискат на започващите утре заседания обстоен доклад от главния секретар на Синода – епископ Герасим Мелнишки, за неговата дейност като ръководител на синодната канцелария и конкретно как се гарантира поверителността на писмата, адресирани до Българския патриарх. Публична тайна е в църковните среди, че служителят на Руското посолство в София Елена Приходко разполага със синодалната корспонденция далеч преди тя да стигне до Неофит. Герасим трябва да даде отчет и за съставянето и оформянето на Протоколите от синодалните заседания, и изходяща поща без синодални решения.

Св. Синод също така има да изслушва докладите на: митрополит Киприан за българските църковни общини в Истанбул и Одрин, относно възможността де се преговаря с Вселенския патриарх за по-прякото духовно управление на общините от страна на БПЦ чрез свой официален представител (какъвто има в Москва) и възможността за пряко управление от Св. Синод на българските екзархийски вакъфски имоти. Отделна тема ще бъде и докладът на митрополит Антоний за проведените чествания в Рим, посветени на светите братя Кирил и Методий и аудиенцията, дадена от Папа Франциск на българската делегация в светлината на апостолическото посещение на Римския Понтиф в България и на митрополит Наум относно дейностите по изграждането на българския храм в румънската столица Букурещ, съвместно лично с Румънския патриарх Даниил.

Във връзка с множеството скандали както в Католическата църква и в Лютеранската църква, така и в Православната църква със случаи на педофилия и скрити тайни хомосексуални отношения между духовници и хетеросексуални връзки между свещеници и монахини, и особено най-скорошният случай с висши православни сановници и двама български студенти в Париж, Св. Синод на БПЦ ще обсъди нравственото състояние на епископата, клира и монашестващите, за да може още на тези заседания да сформира надепархиална Комисия, пряко подчинина само на Синода, която да събере данни за моралното състояние на българското духовенство и след синодолна санкция

да проводе акция “Чисти ръце”,

за да се изчисти пастирския образ на Църквата пред православните миряни в страната и за образец пред другите Православни църкви. Тези низки и безнравствени проблеми отблъснаха всякакви евентуални кандидати за двете Семинарии в София и Пловдив, и за послушници в манастирите ни.

Поради започналата вече седма година от интронизацията на митрополит Неофит за Български патриарх, то на тези заседания Св. Синод ще определи дата за свикване на Църковен събор, който закъснява вече точно 7 години (трябваше да се състои през 2012 г.), заради кончината на покойния патриарх Максим, избора на нов Патриарх, попълването състава на Св. Синод, но вече няма никакви пречки за провеждането му. Затова Св. Синод ще сформира Специална комисия по подготовката и организацията на предстоящия Събор на Българската църква, който трябва да се произнесе по въпроса – валидността за БПЦ на решенията на Светия и Велик събор на остров Крит от 2016 г. Съборът трябва да извърши и необходимите поправки в Устава на БПЦ, предвид и последните изменения в Закона за вероизповеданията и да приеме други нормативни актове.
Св. Синод ще разгледа и постъпили текущи писма и кандидатски преписки за ръкоположение на нови свещенослужители, които също ще са на издръжка от данъците на българските граждани, попълващи Държавния бюджет, на чиято хранилка е Църквата.

Половин година откакто БПЦ е на издръжка на обществото! Да видим дали ще започне да отговаря на духовните му потребности или пак ще го предаде?! Поне парите, ако не дългът да бъдат двигател за удовлетворяване очакванията на българския Божий народ!!!

Димитър Иванов, faktor.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
13:46
Какво искат медицинските сестри?
13:14
Шпигел: Никога оста Берлин – Вашингтон не е била толкова крехка
17 август 2019 г.
15:55
Народната музика е най-слушаният стил в България, според изследване
14:28
10-те най-замърсяващи атмосферата икономики в света
13:05
Проучване: Почти половината от българите харесват попфолк
11:51
Един хвърлен фас, а толкова много проблеми
11:37
Евростат: Средно по 2 случая на смърт от удавяне на 100 000 души у нас
10:33
200 лева струва най-малко подготовката за първи клас
09:51
Следващият Чернобил може да е в морето
16 август 2019 г.
14:02
Анализ на възможните коалиции преди изборите в Косово
11:24
Как централните банки бавно, но сигурно тласкат света към нова финансова криза
10:03
"Ню Йорк таймс": От какво се страхуват Тръмп и Нетаняху?
15 август 2019 г.
17:07
Енергията на Европа е застрашена
16:22
Вестник „Ню Йорк таймс“ за кибератаката срещу НАП
15:33
Руският ботуш преГАЗи Германия
14 август 2019 г.
17:37
Каква е връзката между австрийската афера Ибиса и хазартния бизнес
16:01
Остров или европейска държава? Съперничещи си възгледи за Великобритания оформят Брекзит
12:06
Лоши новини за Германия, а оттам и за България
11:15
За 18 г.: Ердоган променя облика на Турция, прави офанзива срещу инфлацията и сваля лихвите
09:59
Джордж Фридман: Руското разузнаване и имиграцията в Европа
13 август 2019 г.
20:23
Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест
09:21
Банките са превърнати във филиал на полицейските участъци, смята Хърсев
12 август 2019 г.
18:48
Всеки пети британец се запасява със стоки в очакване на Брекзит без сделка
17:19
Едва 1433 с пенсия по старата формула, за над 46 000 е по-изгодно без “златните години”
17:11
Защо германците харчат без притеснения?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора