Още снимки:
test

Захариева: Няма да правим компромиси с историята

11.06.2019 09.26

Ако не се разберем за датата на честването на паметта на Гоце Делчев, няма да работим в съвместната комисия със Северна Македония, съобщи пред бТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева. По думите й България няма да направи компромис с датата и не е съгласна честванията да са на 7 октомври, както предлага Северна Македония.

„Поколения наред в Македония учат децата на откровени лъжи и фалшив национализъм, това няма как да бъде прието от наша страна“, каза Захариева и допълни, че когато в комисията се обсъждат дати и документи, България ги изпраща, а Македония връща становище по тях.

Цялата македонска история е създадена на основата на поделянето с България, но нека и историята, която е записана в учебниците, е коректна, допълни външният министър.

БГНЕС припомня, че на 7 октомври преди около 70 години комунистическата власт в София е предала на Скопие костите на Гоце Делчев.

„Вчера пред комисията настояхме за фокус, а до края на годината – и за съществени резултати върху уточненията за Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание. Тези две неща са разковничето на нещата; разбира се, направихме и доклад за свършената работа – имаме успехи по темите за Цар Самуил, за Светите братя Кирил и Методий, за Св. Наум. Но как да направиш компромис с истината за Гоце Делчев – разбира се, че няма да отстъпим! Аз и на пленарните разговори с комисията съм казвала, че ние не искаме нищо повече от истината. Няма как да правиш компромиси с истината – самият Гоце десетки пъти си е казвал какъв е – българин! Писал го е десетки пъти!“, допълни Захариева.

„Ние знаем историята им – цялото им разбиране за нация е създадено на основата на отделянето с България, и това, което е абсурдно, е датата за честването на паметта на Гоце Делчев – нека припомня, че македонският премиер Зоран Заев беше тук на 4 февруари, когато заедно с Бойко Борисов честваха паметта на Делчев“, съобщи още външният министър.

„Повечето българи не са и чували датата 7 октомври – това е датата на едно от най-големите предателства в българската история, извършени от БКП – когато след 1944 г. под натиска на Сталин и Тито да признаят македонците като българи; и въпросната 1946 г. на 7 октомври това се е случило – няма как да честваме тази дата“, допълни Захариева.

Благодарим, че българските избиратели ни дадоха шанс, осъзнаваме какво трябва да свършим. В момента се прави анализ, но една партия винаги трябва да се реновира – така Захариева отговори на въпроса дали ще има персонални промени в ГЕРБ и в състава на правителството.

За да се съгласи САЩ да ни продаде самолети, значи сделката е минала през Конгреса, и тук не става въпрос за пари, а за престиж, допълни Захариева.

Относно детето, което бе радикализирано от ИДИЛ в Пловдив, външният министър съобщи, че още докато е била правосъден министър, е бил подписан договор с доставчици на интернет услуги, които са дали съгласие да ограничават неподходящото съдържание в интернет. „Това, че имаме успехи в Ирак и Сирия, не означава, че битката с тероризма е приключила. Факт, е че нямаме радикализирали се бойци, които да са отишли да се бият в Ирак, или изобщо да развиват дейност на територията на страната“, завърши министърът. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
10:43
Кирилов е самотен като правосъден министър и малък да оценява президент и премиер
10:37
Ангелкова открила по-малко нарушения по плажовете тази година
09:47
Шаламанов: Сделката за F-16 е изгодна за България и това е само началото
17 юни 2019 г.
20:04
Желязков иска работа в ЕП и по-малко приказки у нас за пакета "Мобилност"
19:11
Захариева иска Западните Балкани приоритетно в стратегията за сигурност на ЕС
18:43
САЩ предложи договор за споразумение за 8 изтребителя F-16
17:21
Желязков иска работа в ЕП и по-малко приказки у нас за пакета "Мобилност"
13:36
Борисов за БСП: Даже и оставка не могат да си подадат
13:16
Караянчева: Грузия е ключов външнополитически партньор на България
12:47
Проф. Константинов определи като трагичен опита с машинното гласуване
11:15
Първият суперкомпютър на Балканите заработва у нас до 2020 г.
10:32
Нинова: Не подадох оставка, за да няма отлив от БСП. Трябваше да си преглътна егото
16 юни 2019 г.
20:14
За изграждането на суперкомпютър в България: Борисов ще разговаря с Мария Неделчева-Габриел
19:10
Нинова остава лидер на БСП
16:05
Манолова не иска да бъде издигана от БСП за кмет на София
14:35
Президентът Румен Радев е в Труд за 150 години на църква
14:03
Борисов ще разговаря с Мария Габриел за изграждането на суперкомпютър в България
11:37
БСП в спор "за" и "против" оставката на Нинова
11:05
Красимир Янков има подкрепа на леви структури да оглави БСП
10:40
Георги Първанов: БСП няма шанс с политиката на изолация
15 юни 2019 г.
17:15
Каракачанов: Една техника е опасна най-вече тогава, когато не се поддържа
12:20
МВР: Има опити за настройване на обществеността срещу полицията и прокуратурата
10:38
Запорират партии, ако не възстановят надвзети субсидии
09:33
Михаил Миков: БСП губи не само изборите, но и идеологията си
08:48
Захариева призова за общ фронт в борбата с фалшивите новини

Най-четени от Политика

Избор на редактора