Още снимки:
test

Партия на субсидия може да е по-доходно от хазарт и наркотици

10.06.2019 11.20

Ако искат да се финансират честно, българските партии да си събират членския внос, а не да товарят всеки гражданин с такса политика

Кой иска да е милионер? Това е оригиналното име на играта “Стани богат”. Само че в тази игра, за да станеш милионер, трябва да покажеш сериозни знания, да имаш късмет и да положиш като цяло доста умствен труд.

Има обаче изключително бърз и сравнително безболезнен начин за забогатяване. Основаваш партия, печелиш само 1% на изборите и в края на първата година вече си милионер. Бизнес, който, оказва се, е по-доходен от хазарт, оръжие и наркотици, взети заедно. При това съвсем законно и гарантирано, а на всичкото отгоре ти плаща абсолютно всеки гражданин. Защото от 2001 г. в данъците на всеки има компонент такса политика.

От началото на века бе въведено изплащането на държавни субсидии на партиите, поне на тези, които са в парламента. Направи го тогавашното управление на СДС, за да се гарантира равен старт на политическите сили. И да ги направи независими от корупция и клиентелизъм.

Лека-полека държавните субсидии обраснаха и при последния им вариант за политическите партии българските данъкоплатци плащат над 38 млн. лв. на година. И при това надплащат над 6 млн. лв., както стана ясно след справките, изискани от Слави Трифонов.

Ако трябва да сме честни,

държавната субсидия нито

гарантира равен старт на

партиите, нито ги предпази

от корупция и клиентелизъм

Но им гарантира бързи и лесни печалби на гърба на всеки един гражданин. И към края на миналата година партиите на държавна субсидия са имали натрупани общо 43 милиона лева. Печалба след приспадане на разходите за дейността им. Поне, ако не са излъгали в счетоводните си отчети пред Сметната палата за 2018 г.

Тези отчети всъщност само потвърждават, че вкарването на партия в границата от 1% на избори, за да докопа субсидия, е много як бизнес. Крещящият пример е “Възраждане”. Формацията на Костадин Костадинов не влезе в парламента, но докопа субсидийката, а Костадинов като истинска патриотична отломка обеща да дарява цялата субсидия за добри каузи. Според отчетите на партията му не го прави, а вместо това към края на 2018 г. е успял да натрупа налични 532 хил. лв. Разходи за дейност почти няма, дарил е около 50 хил. лв. Членски внос няма, въпреки че често успява да мобилизира гласовити агитки от момчета с леко позабръснати глави за какви ли не хибридни и откровено идиотски каузи. Та с малко крещене срещу мигранти, истанбулски конвенции, турци, роми и продажни политици Костадинов е вече наполовина милионер. В левове, не в копейки.

Всъщност Костадинов е бедняк на фона на останалите партии.

ГЕРБ има натрупани към

края на 2018 г. над

23 млн. лв., БСП над

6 млн., ДПС - 6,5 млн. лв.,

ВМРО - 2,5 млн., “Атака” и НФСБ по 1,5 млн. лв., с толкова разполага и “Воля”.

След като премиерът Бойко Борисов обяви предложението си партийната субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лв. за получен на избори глас, се появиха няколко аргумента срещу него от различни партии. Обобщени, те звучат по следния начин – партиите ще са неравнопоставени, ще са податливи на корупция, няма откъде да се издържат.

Партиите обаче и сега са неравнопоставени. Ако се съди по представените пред Сметната палата редовни годишни отчети, в България функционират 128 партии. От тях държавна субсидия получават 8. Останалите 120 са очевидно неравнопоставени с едни 38 млн. лв. поне.

Опитът от 2001 г. насам пък показва, че държавната субсидия не прави партиите неподатливи на корупция. Опитът на Германия, където субсидия получават много повече партии показва същото. И там политическите организации имат черни каси, в които постъпват неофициални дарения срещу услуги.

Но най-лесно може да бъде оборен третият аргумент. А именно, че няма откъде да се финансират. Ами от членски внос. Защото в момента няма нищо по-лесно от това да си партиен член и да чакаш “нашите” да вземат властта, за да се облажиш от добра работа. Членският внос на ГЕРБ е 2 лв. на година, на БСП масово е левче.

Въпреки че социалистите са въвели прогресивна скала и за най-богатите си членове искат по 1% от доходите им като членски внос. В ДПС вноската е от 50 ст. за най-бедните членове до 5 лв. за депутатите. От левче до 10 лв. се плаща във ВМРО. А “Атака” според последния им финансов отчет дори не събира членски внос. Или поне приход от членски внос не се декларира пред Сметната палата, което, ако го има, е незаконно.

Приходите от членски внос, оказва се, не могат дори да покрият нормалното функциониране на партиите. Най-голямата по брой членове продължава да е БСП. Но дори социалистите събират едва 938 хил. лв. на година от членски внос, а си плащат 2,5 млн. лв. като заплати на партийни функционери и апарат. Толкова са заплатите и в ГЕРБ, където пък приходът от членовете е едва 161 хил. лв. Шокиращо, но дори ДПС, която има поне 20 хиляди членуващи по-малко от ГЕРБ, успява да събере 493 хил. лв. от членски внос. Но и тук заплатите на партийния апарат са два пъти по-големи от постъпленията на това перо.

Логичният въпрос е защо членският внос на партиите е толкова малък. Не е ли редно именно членовете им да имат по-голям дял в издръжката на партиите, а не неутралните гледащи сеир данъкоплатци?

Според данни на партиите поне тези, които са в парламента, имат зад гърба си около 350 хил. души членска маса. Ами нека тези хора просто да си плащат за идеите, които подкрепят. По 11 лв. примерно. Това ще гарантира на седемте партии в парламента общо около 4 млн. лв. С още 3 млн. от държавната субсидия ще могат да си разделят общо 7 млн. лв. Би трябвало да им стигнат за нормалното функциониране на партийния апарат. Освен ако и тук числата от отчетите не са коригирани така надолу, че да не изглеждат прекалено нагли.

Ако партиите си направят членския внос в такъв размер, че да им покрива функционирането, или пък намалят очевидно раздутите си апарати, сметката ще е доста по-честна. Защото едва ли всеки българин, дори негласуващите, е съгласен парите от данъците му да отиват за трупане на милиони в сметки. Пък били те и партийни. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
14:55
Министър Петкова: Ще се борим за запазване стратегическото място на въглищните централи за българската енергетика
14:40
Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"
11:14
ВМРО иска химическа кастрация като наказание при изнасилване и премахване на съкратеното следствие
08:44
Петкова ще участва в националното честване на деня на миньора
17 август 2019 г.
19:49
Франция ни праща жена ректор за посланик
15 август 2019 г.
15:11
Медсестрите решени да подкрепят Манолова за кмет на София
15:06
Кандидатите на ГЕРБ за кметове: Здравко Димитров за Пловдив, Диана Иванова – Русе, Станислав Дечев –
15:01
Фандъкова: С между 8 и 10 млн. лв. на година дофинансираме общинските болници
14:56
Потвърдено: Арх. Игнатов е кандидатът за столичен кмет на „Демократична България“
12:36
Фандъкова: Не коментирам проучвания, моята работа е развитието на София
11:44
Борисов с поздрав за Успение Богородично
10:00
Рекордни 3640 депутатски отсъствия само за 7 месеца
09:54
БСП виждат подигравка с ГЕРБ, НС, ВСС и МВнР с Пламен Георгиев за консул в Испания
14 август 2019 г.
13:50
Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев пратен консул във Валенсия
13:37
Борисов е доволен, че заводи заместват полета и магарета в Търговище
09:48
Министър Петкова: „Росатом“ официално иска да участва в проекта АЕЦ „Белене“
13 август 2019 г.
17:55
Общините сами ще определят зоните за развлечение и спокойствие в курортите
17:31
Увеличават приема на студенти по "Право"
16:28
БСП настоява за незабавен дебат за бюджет 2020 г.
16:10
Правителството одобри проект за промяна на Закона за тютюна и тютюневите изделия
15:54
Салдото по консолидираната фискална програма за първите 6 месеца на 2019 г. е 3 225,0 млн. лева
15:22
Нинова: Неравенствата се увеличават, което води до обезлюдяване на райони
14:08
Проф. Атанас Тасев: Ще бъдем „в плюс“ от доставките на туркменски природен газ
14:02
Екатерина Захариева: С 30% се е увеличил стокообменът между България и Япония
13:51
ВМРО: Представителите на БСП и ДПС в ЦИК ни саботират за изборите

Най-четени от Политика

Избор на редактора