Още снимки:
test

Блестящо обединяващата Беласица

09.06.2019 14.27

Изпепеленият от пожара граничен пункт Златарево между Петрич и Струмица отново повдигна въпроса за инфраструктурата и свързаността между България и Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Намиращият се в сърцето на планината Беласица граничен пункт дълго време разделя братя и сестри от Македония, Гърция и България. Днес това не би трябвало да е така. Но, за съжаление днес само свободата на придвижване се е променила – пътят до там, откъдето и да тръгнеш напомня на 1945 година. Тесен, с безброй завои и разбира се, задължителните дупки. Единствената разлика е липсата на милиционерите, които да Ви разпитат и на които подробно трябва да разкажете къде и защо отивате при еди кого си. “Има глави за тази работа. Те трябва да взимат решения, но лошото е, че не се вслушват”, разказа български граничен служител и подчерта: Изгорялата Митница “Златарево” отдавна беше барака – тя не смогва на трафика. Тук са необходими поне четири ленти – за ТИР-овете, за автобусите, за коли. Трябва да направим нещо европейско.

Минаваме границата- македонският граничен чиновник ни посреща с думите – на ресторант, нали?. Ех, така е, а ние тук на жегата… На въпроса- Как е?, отговаря с намигване и репликата: Все едно не ти е ясно. Връща документите с думите. Пийте умерено. Жолтата е опасна при тези жеги.

Беласица идва от тракийско-пеонския топоним и означава блестяща планина. Спирането ни пред Лебедовото езеро, един от най-големите комплекси е най-доброто доказателство за блестящото обединение на хората от двете страни на границата. Няколкото паркинга са изпълнени със стотици коли от България и Македония. На входа освен стрелката за “Влез” има надпис “Вход”. Минаваме покрай масите и се объркваш – само дългият ти път до тук ти припомня, че си минал границата. Всичко останало “е блестящо обединено”-музика, шеги и общите проблеми от двете страни на Беласица – ниските заплати и партизираният живот. В разговора с гостите, сервитьора или продавачите на сувенири, плодове или зеленчуци не се среща нито една “актуална тема или проблем” на политиците ни. Хората общуват по свой си начин. Надписът върху чашата с вода, изписан на български “Обичай живота”, е може би най-краткият и най-точният начин за описването на състоянието на духа на хората от двете страни на границата.

Посещението на струмишкия регион не би било пълно без разходката до “Смоларския водопад”. Уникалната пътека, с чешмички и пейки ви издига на 630 м надморска височина. Застанали на площадката “Белведере” пред 40-метровия водопад имате много проста задача – да създадете “ваша легенда” или да доразвиете онази на бедното момче Никола, който е искал да се ожени за красивата Катерина, но тя била дъщеря на най-богатия човек от съседното село Подгори.

И когато трябва да е красиво и легендарно – остава да потеглите към Водоча за да се разходите във Водочкия манастир “Св. Леонтий”. Той е построен върху останките на раннохристиянски храм от IV-V, IX, XI и XI-XIIв. През четиринадесети век манастирът е унищожен от огромен пожар, на два пъти е пострадал от силно земетресение, като през 1931 г. е почти напълно сринат до земята. През 1982 г. приключва неговата реставрация. Разбира се и тук има легенда за неговото име. Често се твърди, че тук се лекували ослепените войници на Цар Самуил след битката при Беласица. Истината е съвсем друга – името идва от лечебните води в околностите.

Днес там се намира женският манастир “Св. Леонтий”, който пък е само на пет минути от друг манастирски комплекс в село Велюса на “Пресвета Богородица Елеуса”. Интересното е, че храмът е непроменен от XI век.

На връщане към България може да се посети и новоселският манастир “Св. Св. Антоний и Георги“. Той се намира буквално на километри от границата ни. Църквата в манастира е построена през 1995 година.

Блестяща разходка. Блестящи хора, водопад, манастири. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
18:46
Строят нов парк в Балчик с над 200 хил. лв.
18:24
Ивайло Кирилов: Презастрояването на София е поредната предизборна лъжа
17:51
ВСС даде информация на Лозан Панов за прокурорските актове на Гешев
12:54
Чистят речните корита в Разлог
12:46
Здравното министерство готви нова наредба за дейностите, покривани от НЗОК
12:38
Сайтът на БФС се срина
12:27
Иван Нейков: Не се очаква промяна в стандарта на пенсионерите
11:55
Слави TV стартира след изборите, след балотажа
11:36
Първи сме в Европа по екологичен показател
11:26
Самоходен плавателен съд изследва замърсяването на водите
11:12
Личните лекари скептични към безплатните ваксини против грип
10:29
Няма опасност от епидемия от листериоза у нас, уверяват от БАБХ
10:25
НПО-тата у нас - с финансови проблеми и нисък престиж
09:30
Настаняват в приемно семейство изоставеното в Петрич бебе
09:26
Наказват със забележка лаборантката, забравила пациент в скенер
08:14
Мъглите се завръщат в Добруджа
08:02
Над 12 млрд. лева за пенсии и болнични през 2020 г.
21 октомври 2019 г.
19:58
Издирват 15-годишната Йорданка Иванова от Търговище
19:10
Танева в Добрич: Държавните и общинските структури се управляват трудно откъм кадрите
18:27
Откриха разложен труп в стара къща в Шумен
18:10
Откриха невзривена мина във вилна зона "Киноцентъра", сапьори са на мястото
17:14
Започнахме съвместно със Сърбия военното учение „Lions Land- 2019”
16:42
Еврокомисията препоръчва да падне мониторингът над България
16:38
Столична община взима официално къщата на Яворов в четвъртък
16:30
Пратеник на ООН: Намерете превод на „джендър“ и преосмислете Истанбулската конвенция

Най-четени от Общество

Избор на редактора