Още снимки:
test

Колко отворена и достъпна всъщност е платформата Android на Google?

25.05.2019 14.53

Операционната система Android на Google може и да е с отворен код, но както бе напомнено през изминалата седмица, щатският технологичен гигант има пълен контрол над приложенията и услугите, които я правят ценна.

За сцеплението на Google с екосистемата на Android се припомни в неделя, когато стана ясно, че компанията ще отнеме лиценза си за Android от китайския гигант Huawei.

Това означава, че докато забраната на Тръмп за китайската компания е в сила, устройствата произведени от Huawei ще могат да работят с операционната система с отворен код Аndroid, но няма да имат достъп до любими приложения и услуги - като Chrome, Gmail или YouTube, както и до ъпдейти за актуализация и защита.

"Android е с отворен код, тъй като всеки може да види кода и да го надгради. Но ако смятате, че ще можете да използвате платформата независимо от това, което мисли Google, то грешите!" според Франк Гилет, главен анализатор във Forrester.

С един-единствен удар Google успя да ограничи новите устройства на Huawei, на пазарите по целия свят, от достъп до неговия Google Play магазин и услугите на Google Play.

Google каза, че настоящите потребители на Huawei все още ще имат достъп до магазина за приложения на Google Play и вградената му защита. Във вторник, след решението на американското правителство да предостави на Huawei 90-дневно отсрочване от попадане в "черния списък", Google заяви, че ще предприеме същото действие.

"Поддържането на актуални и сигурни телефони е в интерес на всеки и този временен лиценз ни позволява да продължим да предоставяме софтуерни актуализации и ъпдейти за сигурност на съществуващите модели през следващите 90 дни", заяви говорител на Google в изявление за Business Insider.

Въпреки гратисния период, предстоящият удар може да бъде катастрофален за бизнеса със смартфони на Huawei - който по-рано този месец беше вторият по големина в света. Без достъп до магазин за приложения или услуги като Google Search или Google Maps, опциите са мрачни.

През март компанията заяви, че разработва своя собствена операционна система, ако срещу тях бъдат наложени санкции от страна на САЩ. Във вторник на миналата седмица Bloomberg съобщи, че Huawei е в преговори с европейски софтуерни разработчици, като им помагат да оптимизират приложенията за собствената платформа на производствения гигант.

План "Б" на Huawei

Huawei разработи операционна система за смартфони "план Б" в случай, че е забранена от правителството на САЩ, или да използва продукти на Google.

Но според Каролина Миланеси, главен анализатор в Creative Strategies, вероятността Huawei да привлече разработчици да създават приложения за нейната операционна система - особено приложения, които са на нивото, което предоставя Google днес - е малко вероятно.

"Можете да създадете различна операционна система... но какво ще накара потребителите на YouTube например да ползват алтернативи?", коментира Миланеси. "Всички тези неща имат алтернативи, но защо да ги приемаме? Не е като телефоните на Huawei да са уникално удивителни, че да се откажем от всички услуги, които използваме от години.", коментира още експертът.

Ситуацията, в която се намира Huawei, показва ясно невероятната мощ на Google в индустрията за смартфони.

Широко известно е, че платформата Android е доминираща на пазара на операционни системи с дял повече от 85% при всички смартфони, според неотдавнашен доклад на IDC.

Всъщност има две различни платформи Android: официалната, или Google версията на Android, която компанията редовно актуализира (последната версия, Android Q, е в момента в бета тестване) и има Android Open Source Project (или AOSP).

Android Open Source е свободно достъпен за всеки, който иска да работи с него и да го персонализира според нуждите си.

Но ако искате версията на Android, която се доставя с най-новите йпдейти за сигурност, интегрирания достъп до най-съвременните услуги на Google, като Assistant, и други предимства, трябва да се получи лиценз от Google. (Въпреки това е важно да се отбележи, че потокът от актуализации на Android до голяма степен се контролира от производители на телефони и безжични оператори, които обикновено решават кои устройства получават новите ъпдейти и кога.)

"Тук има проблем с фонетиката", каза анализаторът на Forrester Франк Гилет пред Business Insider. "Има отворен код, тъй като всеки може да види кода и може да допринесе за него. Дали обаче можете да го използвате независимо от това, което Google мисли? Отговорът е - не. Имате нужда от разрешение на Google, за да го използвате."

Пакетирането на услугите и ограничаването на достъпа до официалната версия, според Гилет, е начин на Google да създава по-последователни взаимодействия в екосистемата на Android. Въвеждането на Google Play Services през 2012 г., например, позволи на Google да внедри организация и стандарти в една част от света на Android, като същевременно гарантира, че Google разполага с огромна власт над платформата.

"От гледна точка на разработчиците, Android е с отворен код", смята Миланези. "Но Google прави много допълнителни усилия, за да оптимизира услугите си по начин, който им е от полза."

Няма никакви възможности за Huawei

Днес в Китай - където търговските ограничения в САЩ вече са налице - телефоните на Huawei работят с персонализирана версия на AOSP. Под капака всичко е Android, но има собствена визия и усещане, че компанията се е развила и е допринесла за това да е персонализиран.

Но на световните пазар, където Huawei продава огромно количество продукти, телефоните й работят с Google версията на Android, заедно с всички приложения на Google, като Search, Maps и Youtube. Тези глобални потребители няма да приемат да им отнемат любимите приложения, смята Бен Баярин, технологичен експерт.

"Huawei ще трябва да направи нещо, ако този проблем не бъде разрешен," каза Баджарин в интервю за Business Insider. "Те очевидно няма да спрат да продават телефони, но няма да имат никакъв успех с олекотената версия на Android, особено до международните пазари."

Ако Huawei продължи с опитите си да създаде алтернатива за Android, историята не е на негова страна. Samsung наскоро се опита да създаде своя собствена операционна система - наречена Tizen - но телефоните и платформата, базирана на Linux, не успяха да се наложат. В преглед на Tizen на Samsung, Ars Technica пише, че "тя изглежда като кухо копие на Android без никакви приложения."

Липсата на жизнеспособни възможности за Huawei да намери (или да изгради) алтернативна операционна система повдига много въпроси и съмнения дали Android на Google трябва да се счита за монопол в индустрията за смартфони. Ако Google може да нанесе такива щети на втория по големина производител на телефони с едно просто решение, тогава тези опасения изглеждат оправдани.

Google е непрестанно обект на атаки от страна на политиците. Сенатор Елизабет Уорън призова наскоро компанията да прекъсне части от бизнеса си, които доминират в индустрията, като Search. За регулация на Android обаче не се спомена от Уорън.

Може би събитията от тази седмица ще увеличат натиска върху Google, за да отслабят контрола си над Android, или ще накарат други операционни системи да увеличат обсега си. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
12:23
Конфликтът със САЩ се отразява тежко на икономиката и на обществото на Иран
11:51
Какво ще прави Ердоган, след като залогът му в Истанбул се провали?
09:39
Пазете се от тези „любовници“
24 юни 2019 г.
15:02
Помпейо тръгва да гради глобална коалиция срещу Иран
14:44
23 юни - моментът на пречупване на управляващата в Турция ПСР
23 юни 2019 г.
09:59
Преди изборите в Гърция: Договорът от Преспа даде тласък на “Нова демокрация”
22 юни 2019 г.
13:10
Един на всеки трима гърци е в риск на бедност
10:40
35% от жените по света - жертви на насилие на работното място
21 юни 2019 г.
09:24
Кой ще спечели Истанбул – сърцето на центъра на света
20 юни 2019 г.
17:52
Възможно е, но не е нормално
15:46
В САЩ обявиха защо НАТО трябва да се страхува от С-400
14:51
„Сабах“: Уникалните предимства на Турция като регионален газов хъб
19 юни 2019 г.
19:22
Световен рекорд: Над 70 милиона бежанци и разселени в края на 2018 г.
15:17
Какво се стремят да постигнат Китай и Северна Корея със срещата си на върха
15:09
С Марк Еспър, Пентагонът ще бъде оглавен от ветеран от армията, отдавна фокусиран върху Китай
18 юни 2019 г.
12:46
Евродепутати в резерв
12:38
„Сабах“: Турция иска да намали зависимостта си от долара
11:27
Мълчанието на Ердоган - реверанс към Бинали Йълдъръм или застраховка
17 юни 2019 г.
11:23
Проф. Светлозар Елдъров: България трябва да заеме ясна позиция за Западните покрайнини
10:04
"Комерсант": Президентската среща между Тръмп и Путин е в киберопасност
15 юни 2019 г.
15:57
Ройтерс: Македония ще спечели подкрепа за ЕС, Албания – не
14 юни 2019 г.
15:27
Зависимостта към телефона може да доведе до психични проблеми
08:31
Проф. Уолтър Ръсел Мийд: Разделена Америка изглежда слаба пред Китай
13 юни 2019 г.
19:45
Мини Тръмп начело на Великобритания? Не, благодаря!
12 юни 2019 г.
13:52
Кой ще плаща за онлайн новините?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора