Още снимки:
test

Националният център по наркомании е добре да е независимо звено

18.05.2019 14.43

Политиците бягат от горещите картофи, а зависимостите по цял свят винаги са горещ картоф. Затова и никоя институция няма да гори от желание да прибере под шапката си Националния център по наркомании. Мнението е на психиатъра и експерта по зависимости д-р Александър Ангелов, който се опасява, че в трансформацията ще се намесят експерти и администратори, които не са запознати в детайли с проблематиката.

Д-р Ангелов предупреждава, че може да има неефективна административна и експертна намеса.

Той припомни опита за закриване на Центъра по наркомании по време на служебното правителство на Орешарски, когато този опит обаче се сблъска с мощна подкрепа на Центъра от страна на НПО, колегиална общност, пациентски организации.

Сега предстои не точно закриване, а прехвърляне под шапката на Националния център за обществено здраве и анализи и въпреки че от МЗ уверяват, че трусове в системата няма да има, опасенията остават. Припомняме, че за закриване и преместване се заговори още преди една година, когато граждани от Банишора се разбунтуваха срещу идея центъра да бъде настанен в квартала им.

Според д-р Александър Ангелов каквото и развитие да предстои, експертният екип трябва да остане максимално автономен.

Когато тази система мине под нечия шапка, много специалисти могат да оказват влияние върху малко познати области като лечение на зависимости, мониторинг на програми, ефективност на лечението и превенцията, смята д-р Ангелов. Той прогнозира, че обучителните програми, които от години се планират и реализират от Центъра по наркомании, могат да бъдат подценени и прекъснати. Повечето колеги от общопсихиатричната практика, по думите му, избягват работата със зависими пациенти.

Трудно ще бъде да се избегнат трусове след такава административна трансформация според Ангелов не само заради разместванията в екипа, но и заради свързаността на зависимостите със социалната сфера. Провокативното поведение на част от зависимите и семействата им ангажира много институции. Като цяло в сферата липсват и специалисти.

"Каквото и развитие да има, Националният център е добре да се създаде като максимално обособено и независимо звено", каза още Ангелов.

Д-р Ангелов предупреди, че пациентите със зависимости не могат неглижирани. Предвид това, че Националният фокусен център е част от европейска мрежа за мониторинг на наркотици и наркомании, чиято централа се намира в Лисабон, той ще продължи да съществува, прогнозира д-р Ангелов.

Във всяка една страна по света съществува държавна политика относно превенция, лечение и рехабилитация на наркоманиите. Освен това държавната политика у нас трябва да продължи да се развива и преди всичко, защото пациентите и техните семейства носят стигма и са в много тежка социална позиция. Експертът смята, че е необходим бюджет към НЗОК, който би подобрил достъпа и възможностите за лечение.

Центърът по наркомании и алкохолизъм предлага безплатни тестове за ХИВ и Хепатит C и B и ако тази дейност отпадне, според д-р Ангелов, това би ограничило шансовете за експертна и изследователска работа.

Д-р Ангелов критикува и проекта за ръководство за фармакотерапия като де моде. "В него не е участвал нито един от експертите в областта на зависимостите, не е ясно чие авторство е и не е адекватно за съвременните стандарти", отсече специалистът.

Д-р Ангелов посочи и още една болна тема - Встрани от вниманието на здравните служби остава обаче проблемът със синтетичните дроги и психостимулантите, като зависимите остават извън обсега на помощ поради липса на средства, а и на обучени специалисти. Държавата все още не може да регламентира къде да се лекуват стационарно пациенти под 18 години, акцентира Ангелов.

В последните години в областта на опиевите зависимости по наблюденията на доктор Ангелов и специалистите от център "Възраждане" няма драстично нарастване на употребата, много повече обаче нараства използването на синтетична дрога и канабис. "Няма мрежа, към която тези хора да се обърнат", заключи Ангелов. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
14:12
При км 402 на "Хемус" изтеглят тежкотоварен автомобил
12:58
Затрудненията с продажбата на е-винетки от тази сутрин вече са отстранени
11:08
От четвъртък по-ниски температури
09:58
Близо 21 хил. българи пазят стволови клетки от бебетата си
08:14
Пламен Таушанов: Пациентите у нас нямат никакви реални права
08:13
Все още горещо в сряда, но застудява
17 септември 2019 г.
19:50
Започва захлаждане, температурите падат
17:52
Сайтът на НАП може да е временно недостъпен днес
17:12
ВМА разширява обучението на хирурзи от България и Югоизточна Европа
16:36
Община Ловеч с три нови социални услуги и надграден център за обществена подкрепа
16:12
Рекордните 433 683 доброволци в България дадоха старт на Световния ден на почистването
15:04
Хванаха укрити прасета в Силистренско
14:04
Около 250 000 души годишно умират от смърт, която е могла да бъде предотвратена
13:53
Асоциация "Пулмонална хипертония" обявява безсрочен протест за оставката на Ананиев
13:18
Ограничен достъп в четири населени места заради африканска чума
12:52
ВСС участват в годишната летателна тренировка Blue Bridge
11:20
Патриарх Неофит: Нека изграждаме своя живот с Вяра, Надежда и Любов
11:11
Ученик дари на бедни семейства парите, събрани на кръщенето му
10:59
Прокуратурата: Нямало е техническа причина "Хоризонт" да замлъкне
10:37
ВМА ще обучава хирурзи от Югоизточна Европа
10:19
Язовир "Пчелина" не е подходящ за отглеждане на риба
10:15
Колективен иск срещу НАП от над 150 души
09:49
Предложение: Тротинетките да се третират като велосипеди
09:41
От 2020 го­ди­на пре­мах­ват прег­ле­да за ман­ту
09:35
Киберсигурност: приоритет за държавата и частния бизнес

Най-четени от Общество

Избор на редактора