Още снимки:
test

Лебедовата песен на сръбското църковно влияние в Македония

17.05.2019 13.12

Броени часове след като Вселенската патриаршия постави на дневен ред въпроса за статута на Македонската православна църква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/, Сръбската православна църква /СПЦ/ направи отчаян опит за блокиране на неизбежното получаване на автокефалност на МПЦ-ОА.

Публикуването на “новината” за желанието на СПЦ да “възстанови преговорите с представителите на МПЦ-ОА на ниво комисии” в политическия официоз на властите в Белград вестник “Политика” е най-яркото доказателство за паниката в СПЦ, за нямащи нищо общо с религията грижи и опитът й да се създаде напрежение в македонското общество. Решението на СПЦ, която се смята за “крепост и майка на сръбския краен национализъм”, бе взето след “безпрецедентното участие на президента Александър Вучич в заседанието на Светия архиерейски събор на СПЦ”. Белградските медии открито твърдят, че част от митрополитите са били против присъствието на Вучич.

Тук е мястото да припомним, че точно в. “Политика” най-много и с рядка ожесточеност съобщава в продължение на десетилетия за арестите и физическото ликвидиране на стотици духовници от Македония и особено след 1913 година.

В днешната ситуация единственото нещо, което може да направи СПЦ е да се присъедини към искането на МПЦ-ОА до Вселенската патриаршия за получаване на автокефалност. След искането на Светия синод на МПЦ-ОА до Вселенската патриаршия за разрешаването на нейния каноничен проблем от чисто църковна-каноническа страна този въпрос вече не е възможно да бъде върнат към СПЦ.

Българската православна църква – Българска патриаршия /БПЦ-БП/ е единствената, която има правото да се застъпва и да се бори за признаването на автокефалността на МПЦ-ОА. Още повече, че в нейния устав, тя се явява като наследник и на Охридската архиепископия. След като БПЦ-БП е призната от всички поместни православни църкви, това означава, че всички те признават и нейния устав и нямат право да й се месят по този въпрос.

Като се има предвид дългата ни обща църковна история – като започнем от мисията на славянските равноапостоли Кирил и Методий, личността на Княз Борис I – Михаил, който е изиграл ключова роля при християнизацията на голяма част от Балканите и допринася за успеха на мисията на светите Кирило-Методиеви ученици и започналата славянска писменост, Охридската архиепископия, общата ни Света Екзархия, която е и последната каноническа йерархия на днешната територия на Македония/1941-1945/ преди възобновяването на Охридската архиепископия, БПЦ извърши един изключително важен и правилен дипломатически ход, както от историческа, така и от каноническа гледна точка, чрез създаването на специална комисия към Светия синод на БПЦ, която да подпомогне получаването на автокефалност на МПЦ-ОА.

Тук е мястото да припомним и факта, че първите кълнове на самостоятелния организиран църковен живот, откъдето по-късно израства и възобновената Охридска архиепископия /ОА/, която по примера и на останалите съседни Църкви получава и националното наименование – Македонска православна църква” става благодарение на клирици и вярващи на светата Българска Екзархия, които в никакъв случай не са искали завръщането на сръбската църковна йерархия в Македония, защото тя е инструмент за сърбизацията на населението.

Последното решение на СПЦ е безуспешен опит да се повтори измамата от 2002 година, когато бе предложено т.нар. Нишко споразумение, което имаше за цел създаване на паралелна йерархия в Македония и превръщането на църковния въпрос в практически неразрешим. В началото на 2015 г. сръбските архиереи обещаха да възобновят преговорите, но решиха това да стане чрез… политическа грама в средата на 2019 г.

Сръбският патриарх Ириней и президентът Вучич не просто закъсняха, а извършиха и престъпление, защото в Библията пише – никой да не лъже ближния. Духовният живот в Македония в пъти превъзхожда този на десетилетния й сръбски поробител. И това е така, защото духовността е автентична, а нейните корени дълбоки.

И днес по отношение на Томоса са валидни старите обичаи: Правото да даде Томос остава на Константинополския патриарх, защото по време на Събора в Крит не бе направена никаква промяна в процеса за получаване на автокефалност.

Българската църква има най-голямото историческо и каноническо право да се застъпва за МПЦ-ОА и тя това нещо разбира много добре и най-вече патриарх Неофит, който обеща да направи всичко, което е необходимо, за да се поправи тази историческа несправедливост спрямо МПЦ-Охридска архиепископия. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
19:22
Световен рекорд: Над 70 милиона бежанци и разселени в края на 2018 г.
15:17
Какво се стремят да постигнат Китай и Северна Корея със срещата си на върха
15:09
С Марк Еспър, Пентагонът ще бъде оглавен от ветеран от армията, отдавна фокусиран върху Китай
18 юни 2019 г.
12:46
Евродепутати в резерв
12:38
„Сабах“: Турция иска да намали зависимостта си от долара
11:27
Мълчанието на Ердоган - реверанс към Бинали Йълдъръм или застраховка
17 юни 2019 г.
11:23
Проф. Светлозар Елдъров: България трябва да заеме ясна позиция за Западните покрайнини
10:04
"Комерсант": Президентската среща между Тръмп и Путин е в киберопасност
15 юни 2019 г.
15:57
Ройтерс: Македония ще спечели подкрепа за ЕС, Албания – не
14 юни 2019 г.
15:27
Зависимостта към телефона може да доведе до психични проблеми
08:31
Проф. Уолтър Ръсел Мийд: Разделена Америка изглежда слаба пред Китай
13 юни 2019 г.
19:45
Мини Тръмп начело на Великобритания? Не, благодаря!
12 юни 2019 г.
13:52
Кой ще плаща за онлайн новините?
12:48
Климатичните промени – заплаха за световния мир през следващите 10 г.
11 юни 2019 г.
13:15
Форин полиси: Турция поема по опасен път заради руските С-400
12:29
Тежко Синодално лято – геополитически църковен сблъсък в София между интересите на Рим, Москва и Цар
10 юни 2019 г.
19:51
Църквата и правото на информиран избор
17:08
Касим-Жомарт Токаев - президент на управляващите, който обещава приемственост
16:40
Мексико удържа яростта на Тръмп, но остава уязвимо за нов натиск
14:58
Следващият канцлер на Германия – от Зелените?
13:55
Повече жени в ръководството на ЕС? Не очаквайте прекалено много!
09 юни 2019 г.
08:58
Старата любов ръжда не хваща
08 юни 2019 г.
15:40
От 5 до 12 млн. тона пластмаса отиват в световния океан годишно
09:30
ООН: 650 млн. жени и 115 млн. мъже по света сключили брак като деца
07 юни 2019 г.
18:33
Платината - най-подцененият благороден метал в момента?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора