21 септември 2019 г. 20:50 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 21.9.2019 г. 19:54:13 ч.
Още снимки:
test

Военното сътрудничество в ЕС: подобрена мобилност, недостиг на стратегически проекти

16.05.2019 15.40

В Европейския съюз направиха равносметка на първата година от съществуването на програмата за отбранително сътрудничество, известна като PESCO. Макар че проектът все още се намира в начален стадий, в САЩ вече са обезпокоени от възможната конкуренция.

Докато политиците в Европейския съюз спорят за това, дали е необходимо да се създава европейска армия, в Брюксел правят равносметка на по-тясното сътрудничество във военната сфера. През март 2018 г. ЕС стартира програмата за „постоянно структурно сътрудничество“ (PESCO). А на 14 май Съветът на ЕС одобри доклада за първата година от работата й. Този документ е секретен, но въз основа на него бяха приети препоръки, които са публични.

Тъй като става дума за отбрана, която е изключителен прерогатив на държавите-членки на ЕС, то и участието им в PESCO е доброволно. Към инициативата решиха да се присъединят почти всички държави от ЕС, освен Дания и Малта, а също така Великобритания, която се намира в състояние на Брекзит.

Ангажименти и проекти в рамките на PESCO

PESCO се състои от две части. Първата – това са 34 проекта, половината от които стартираха през март миналата година, другата половина – през ноември. Проектите са два типа: 1. създаване на ново въоръжение или техника, например, артилерийски системи; 2. повишаване на бойната готовност на армията, например, програмата за подготовка на пилоти на вертолети. Впрочем, както съобщи високопоставен чиновник на ЕС, пожелал анонимност, твърде голямо внимание е приковано към тези проекти. „Те са важни, но дотолкова, доколкото помагат да се изпълняват задълженията“, поясни източникът на „Дойче Веле“.

Първите постижения на PESCO

Съветът на ЕС отчете на първо място постигнатите успехи. Първият ангажимент – редовно повишаване на отбранителните бюджети. През 2018 г. страните-участнички в програмата увеличиха военните разходи с 3,3%, а през тази година ще ги повишат с още 4,6%. Също така нараснаха разходите за нови оръжия и оборудване – това е вторият ангажимент. Конкретни цифри не бяха посочени.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви по време на заключителната пресконференция, че вижда връзка между стартирането на отбранителната инициатива и увеличаването на посочените разходи. Впрочем, мнозинството от участниците в PESCO поеха много сходни ангажименти и в рамките на НАТО. За изпълнението на последните много активно настоява американският президент Доналд Тръмп.

Исканията на САЩ

Отвъд океана не са много щастливи от успехите на Брюксел във военната област. Преди заседанието на Съвета на ЕС стана известно за писмо от заместник-ръководителите на Пентагона и Държавния департамент на САЩ, адресирано до Могерини. В него Вашингтон остро критикува отбранителните проекти и отбранителния фонд на ЕС и настоява за улеснен достъп до тях на американските компании. В противен случай САЩ заплашват да усложнят достъпа на европейските компании до своя пазар.

Могерини заяви, че Брюксел подготвя отговор на писмото. „Искам ясно да се разбере: ЕС е и занапред ще остане отворен за компаниите и доставките от САЩ“, увери тя. Според нея ЕС в момента е много повече отворен за американските компании, отколкото пазарът на държавни поръчки на САЩ за европейските компании.

„В ЕС няма акта „Купувайте европейското“ и към днешна дата около 81% от международните договори в Европа се получават от американски компании“, добави ръководителят на европейската дипломация. За момента дори не са приети правила за участието в PESCO за страни, които не членуват в Евросъюза. В Брюксел се надяват, че ще се договорят за тях към юни.

Флагманският проект на PESCO

Също така в Съвета на ЕС посочват, че държавите-участнички са започнали все повече да използват инструментите на ЕС за отбранително планиране. Има успехи и в проектите, макар Могерини да призна, че повечето от тях са в начален стадий, защото са стартирали преди година или половин година.

Главните постижения са в проекта за военна мобилност, похвали се Могерини пред „Дойче Веле“. Става дума за опростяване на процедурите за транспортиране на войски между европейските държави – сега това отнема много време. Тя определи този проект като флагмански, подчертавайки, че той е важен и за НАТО. Според информация на източника на ДВ, по този въпрос е приключил анализа на пречките и сега се работи за тяхното отстраняване.

Макар в приетите от Съвета на ЕС препоръки да са посочени постиженията, по-голямо внимание е отделено на призивите към страните-участнички в PESCO. Например, как по-бързо да се покажат конкретните резултати от проектите или да се увеличи съвместимостта на войските.

През 2021 г. когато се очаква да заработи Европейския отбранителен фонд сътрудничеството трябва да изкачи на ново ниво. В рамките на този фонд Еврокомисията предлага да се отпуснат за 7 години 13 милиарда евро за съвместни проекти за разработване на нови оръжия и технологии.

Недостиг на стратегически проекти

Основната критика по адрес на PESCO е за това, че по-голямата част от проектите не са големи. „В препоръките между редовете се чете, че твърде много проекти са неефективни, защото те не отстраняват ключовите стратегически недостатъци“, констатира директорът на програми в Белгийския кралски институт за международни отношения Свен Бископ.

В коментар за ДВ той посочи, че ключът към успеха на PESCO е не броят на проектите, а тяхното качество. По тази причина участниците в програмите трябва да предложат повече стратегически проекти.

С него е съгласна и експертът от аналитичната мрежа European Leadership Network Алис Бийон-Галан. „Проектите на PESCO са полезни и когато бъдат осъществени, те ще увеличат възможностите на ЕС и страните членки да действат. Малко вероятно е, обаче, те да намалят разликата между военните възможности на ЕС и САЩ“, уточни експертът.

Все пак Бийон-Галан вижда частичен напредък на PESCO – както в ангажиментите, така и в проектите. Според нея, най-напреднали са проектите, започнати още преди стартирането на самата програма, или тези от тях, които не изискват фундаментални изследвания. Също така анализаторът призовава да не се учудваме, ако мнозинството от проектите все още се намират в начален стадий, защото една година е твърде кратък период за военни покупки. /БГНЕС и Дойче Веле

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
18:33
Пламен Димитров: Кинжален удар с дронове в най-уязвимото място на Саудитска Арабия
17:58
Проф. Нидал Шабан: В България със сигурност има ГМО-царевица
10:35
Кои са най-добрите държави за пенсиониране през 2019-а?
19 септември 2019 г.
17:54
ОИСР: Броят на бежанците в света намалява, трудовите мигранти растат
16:48
От кого да защитим нашия "европейски начин на живот" - от мигрантите или от популистите?
16:36
На испанците до гуша им е дошло от нови и нови избори
16:28
Въпреки че Тръмп говори за военната мощ на САЩ, стои настрана от международни конфликти
13:48
ОИСР прогнозира най-слабия ръст на световната икономика от финансовата криза
11:16
Депонирането на отпадъци не е най - доброто решение, смятат еколози
18 септември 2019 г.
14:47
България сред топ 10 на държавите с най-много студенти в британските университети
17 септември 2019 г.
19:28
Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?
10:56
Бени или Бенямин – решаващ вот в Израел
16 септември 2019 г.
19:46
След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?
17:25
Институт за сигурност: Москва подкрепя национализма на Балканите, за да запази статуквото
14 септември 2019 г.
15:57
САЩ губи 5G съревнованието с Китай
13:42
Иван Николов: Добросъседството. Кой пречи?
13 септември 2019 г.
16:15
Януш Бугайски: Конфликтът Русия-Китай е изгоден на Запада
16:06
Енергийната индустрия в Абу Даби: “Демонът-петрол“ и изменението на климата
10:44
България и Македония най-свободни икономически на Балканите
10:40
По 60 аборта се извършват всеки ден в България
12 септември 2019 г.
17:29
Проучване: Скок на психичните разстройства заради мръсния въздух и температурните колебания
14:42
Тротинетките!, или как държавата генерално се размина с хората
14:16
Тероризмът се загнезди в Централна Азия
11 септември 2019 г.
14:56
Ще се откаже ли Меркел от емблематичната си позиция за нулев дефицит?
13:44
Днешната демонстрация в Барселона - тест за каталунските сепаратисти

Най-четени от Анализ

Избор на редактора