Още снимки:
test

Военното сътрудничество в ЕС: подобрена мобилност, недостиг на стратегически проекти

16.05.2019 15.40

В Европейския съюз направиха равносметка на първата година от съществуването на програмата за отбранително сътрудничество, известна като PESCO. Макар че проектът все още се намира в начален стадий, в САЩ вече са обезпокоени от възможната конкуренция.

Докато политиците в Европейския съюз спорят за това, дали е необходимо да се създава европейска армия, в Брюксел правят равносметка на по-тясното сътрудничество във военната сфера. През март 2018 г. ЕС стартира програмата за „постоянно структурно сътрудничество“ (PESCO). А на 14 май Съветът на ЕС одобри доклада за първата година от работата й. Този документ е секретен, но въз основа на него бяха приети препоръки, които са публични.

Тъй като става дума за отбрана, която е изключителен прерогатив на държавите-членки на ЕС, то и участието им в PESCO е доброволно. Към инициативата решиха да се присъединят почти всички държави от ЕС, освен Дания и Малта, а също така Великобритания, която се намира в състояние на Брекзит.

Ангажименти и проекти в рамките на PESCO

PESCO се състои от две части. Първата – това са 34 проекта, половината от които стартираха през март миналата година, другата половина – през ноември. Проектите са два типа: 1. създаване на ново въоръжение или техника, например, артилерийски системи; 2. повишаване на бойната готовност на армията, например, програмата за подготовка на пилоти на вертолети. Впрочем, както съобщи високопоставен чиновник на ЕС, пожелал анонимност, твърде голямо внимание е приковано към тези проекти. „Те са важни, но дотолкова, доколкото помагат да се изпълняват задълженията“, поясни източникът на „Дойче Веле“.

Първите постижения на PESCO

Съветът на ЕС отчете на първо място постигнатите успехи. Първият ангажимент – редовно повишаване на отбранителните бюджети. През 2018 г. страните-участнички в програмата увеличиха военните разходи с 3,3%, а през тази година ще ги повишат с още 4,6%. Също така нараснаха разходите за нови оръжия и оборудване – това е вторият ангажимент. Конкретни цифри не бяха посочени.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви по време на заключителната пресконференция, че вижда връзка между стартирането на отбранителната инициатива и увеличаването на посочените разходи. Впрочем, мнозинството от участниците в PESCO поеха много сходни ангажименти и в рамките на НАТО. За изпълнението на последните много активно настоява американският президент Доналд Тръмп.

Исканията на САЩ

Отвъд океана не са много щастливи от успехите на Брюксел във военната област. Преди заседанието на Съвета на ЕС стана известно за писмо от заместник-ръководителите на Пентагона и Държавния департамент на САЩ, адресирано до Могерини. В него Вашингтон остро критикува отбранителните проекти и отбранителния фонд на ЕС и настоява за улеснен достъп до тях на американските компании. В противен случай САЩ заплашват да усложнят достъпа на европейските компании до своя пазар.

Могерини заяви, че Брюксел подготвя отговор на писмото. „Искам ясно да се разбере: ЕС е и занапред ще остане отворен за компаниите и доставките от САЩ“, увери тя. Според нея ЕС в момента е много повече отворен за американските компании, отколкото пазарът на държавни поръчки на САЩ за европейските компании.

„В ЕС няма акта „Купувайте европейското“ и към днешна дата около 81% от международните договори в Европа се получават от американски компании“, добави ръководителят на европейската дипломация. За момента дори не са приети правила за участието в PESCO за страни, които не членуват в Евросъюза. В Брюксел се надяват, че ще се договорят за тях към юни.

Флагманският проект на PESCO

Също така в Съвета на ЕС посочват, че държавите-участнички са започнали все повече да използват инструментите на ЕС за отбранително планиране. Има успехи и в проектите, макар Могерини да призна, че повечето от тях са в начален стадий, защото са стартирали преди година или половин година.

Главните постижения са в проекта за военна мобилност, похвали се Могерини пред „Дойче Веле“. Става дума за опростяване на процедурите за транспортиране на войски между европейските държави – сега това отнема много време. Тя определи този проект като флагмански, подчертавайки, че той е важен и за НАТО. Според информация на източника на ДВ, по този въпрос е приключил анализа на пречките и сега се работи за тяхното отстраняване.

Макар в приетите от Съвета на ЕС препоръки да са посочени постиженията, по-голямо внимание е отделено на призивите към страните-участнички в PESCO. Например, как по-бързо да се покажат конкретните резултати от проектите или да се увеличи съвместимостта на войските.

През 2021 г. когато се очаква да заработи Европейския отбранителен фонд сътрудничеството трябва да изкачи на ново ниво. В рамките на този фонд Еврокомисията предлага да се отпуснат за 7 години 13 милиарда евро за съвместни проекти за разработване на нови оръжия и технологии.

Недостиг на стратегически проекти

Основната критика по адрес на PESCO е за това, че по-голямата част от проектите не са големи. „В препоръките между редовете се чете, че твърде много проекти са неефективни, защото те не отстраняват ключовите стратегически недостатъци“, констатира директорът на програми в Белгийския кралски институт за международни отношения Свен Бископ.

В коментар за ДВ той посочи, че ключът към успеха на PESCO е не броят на проектите, а тяхното качество. По тази причина участниците в програмите трябва да предложат повече стратегически проекти.

С него е съгласна и експертът от аналитичната мрежа European Leadership Network Алис Бийон-Галан. „Проектите на PESCO са полезни и когато бъдат осъществени, те ще увеличат възможностите на ЕС и страните членки да действат. Малко вероятно е, обаче, те да намалят разликата между военните възможности на ЕС и САЩ“, уточни експертът.

Все пак Бийон-Галан вижда частичен напредък на PESCO – както в ангажиментите, така и в проектите. Според нея, най-напреднали са проектите, започнати още преди стартирането на самата програма, или тези от тях, които не изискват фундаментални изследвания. Също така анализаторът призовава да не се учудваме, ако мнозинството от проектите все още се намират в начален стадий, защото една година е твърде кратък период за военни покупки. /БГНЕС и Дойче Веле

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
15:02
Помпейо тръгва да гради глобална коалиция срещу Иран
14:44
23 юни - моментът на пречупване на управляващата в Турция ПСР
23 юни 2019 г.
09:59
Преди изборите в Гърция: Договорът от Преспа даде тласък на “Нова демокрация”
22 юни 2019 г.
13:10
Един на всеки трима гърци е в риск на бедност
10:40
35% от жените по света - жертви на насилие на работното място
21 юни 2019 г.
09:24
Кой ще спечели Истанбул – сърцето на центъра на света
20 юни 2019 г.
17:52
Възможно е, но не е нормално
15:46
В САЩ обявиха защо НАТО трябва да се страхува от С-400
14:51
„Сабах“: Уникалните предимства на Турция като регионален газов хъб
19 юни 2019 г.
19:22
Световен рекорд: Над 70 милиона бежанци и разселени в края на 2018 г.
15:17
Какво се стремят да постигнат Китай и Северна Корея със срещата си на върха
15:09
С Марк Еспър, Пентагонът ще бъде оглавен от ветеран от армията, отдавна фокусиран върху Китай
18 юни 2019 г.
12:46
Евродепутати в резерв
12:38
„Сабах“: Турция иска да намали зависимостта си от долара
11:27
Мълчанието на Ердоган - реверанс към Бинали Йълдъръм или застраховка
17 юни 2019 г.
11:23
Проф. Светлозар Елдъров: България трябва да заеме ясна позиция за Западните покрайнини
10:04
"Комерсант": Президентската среща между Тръмп и Путин е в киберопасност
15 юни 2019 г.
15:57
Ройтерс: Македония ще спечели подкрепа за ЕС, Албания – не
14 юни 2019 г.
15:27
Зависимостта към телефона може да доведе до психични проблеми
08:31
Проф. Уолтър Ръсел Мийд: Разделена Америка изглежда слаба пред Китай
13 юни 2019 г.
19:45
Мини Тръмп начело на Великобритания? Не, благодаря!
12 юни 2019 г.
13:52
Кой ще плаща за онлайн новините?
12:48
Климатичните промени – заплаха за световния мир през следващите 10 г.
11 юни 2019 г.
13:15
Форин полиси: Турция поема по опасен път заради руските С-400
12:29
Тежко Синодално лято – геополитически църковен сблъсък в София между интересите на Рим, Москва и Цар

Най-четени от Анализ

Избор на редактора