Още снимки:
test

Агенцията по храните спря над 2 100 кг негодна храна по Великден

16.05.2019 14.18

За по-малко от месец, в периода от 15 април до 6 май, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 4362 извънредни тематични проверки по повод празниците Великден и Гергьовден. Инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при съответните областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) проверяваха обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област.

Спрени от реализация и насочени за унищожаване са над 2100 кг храни от животински произход – говеждо месо, агнешки субпродукти, пилешки бутчета, млечни продукти, в това число близо 540 кг агнешко трупно месо без здравна и идентификационна маркировка, 5 л. краве мляко, 510 бр. кокоши яйца. Изтеглени и насочени за унищожаване са и близо 37 кг храни от неживотински произход, включително козунаци, ядки и добавки в храните.

В резултат на проверките са съставени 57 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 60 предписания.

В рамките на тематичните проверки в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене инспекторите на БАБХ следяха за първи път тази година и за наличието на здравна маркировка на трупното месо в различни цветове за страната на произход – син за месото от дребни преживни животни (ДПЖ) с произход България и червен за месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход). Проверявано е още за правилно съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, коректно етикетиране и маркиране на яйца, включително за недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

Най-честите несъответствия са свързани с предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без документи за произход и некоректно етикетирани съгласно действащото законодателство. Констатирани са нарушения и за извършване на дейност в обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните, неспазване на Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти – продажба на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко заедно с млечни продукти, несъответствия на изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци – предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения.

По време на проверките са установени пропуски във водените записи в дневниците за самоконтрол (по Системата за управление безопасността на храните), липса на проследимост на предлаганите храни, лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност, неспазване на изискванията за температура при съхранение, за сграден фонд и оборудване и за лоши хигиенни условия.

Част от проверките бяха извършени съвместно с представители на Икономическа полиция към областните дирекции на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР), които се включиха в рамките на тяхната компетентност. /dariknews.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
14:48
Въздухът край ТЕЦ "Марица-изток 2" е в нормите
14:07
Порой наводни Карлово
12:45
Изгоряха 4 коли в Русе
12:12
Радев похвали България пред Съвета на ООН по правата на човека
11:31
Данъчни провериха зеленчуковата борса в Кърналово
11:09
Няма нарушения при проверките за имотите на Цветанов, Панов, Ангелкова и още 4-ма
10:07
Дават допълнително 277 млн. лв. за увеличение на пенсиите
09:31
Еньовден е
08:05
Жълт код за порой и мълнии за 19 области
23 юни 2019 г.
18:55
Местят концерта на Том Джоунс заради лошото време
18:49
Арт терапевтично ателие учи деца със специални нужди на социални умения
18:27
Отвориха международния път за „Лесово“
18:17
Опасно време в началото на седмицата: Дъжд, гръмотевици и градушки
17:23
Общината в Добрич ще прави приют за бездомни
17:08
Всеки пети ученик в Търново е опитвал дрога
15:49
Образователни инспектори влязоха с полиция в училище в Ботевград
15:07
Жителите на кюстендилско село сами си правят водопровод
13:59
Проф. Ренета Божанкова: Всеки изпит е един праг по пътя към успеха
12:58
БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматично до повече приходи в болниците
12:28
Институтът за пътна безопасност започва 24-часов мониторинг на пътищата
12:10
ВВС отново разполага с хеликоптер за гасене на горски пожари
12:00
Георги Милков: Бих направил филм за живота на Херо Мустафа в Северна Дакота
11:42
Най-опасни били кърлежите в градските градини
11:29
МВР очаква засилен трафик през ГКПП Маказа и днес
09:38
Да си спомним за Никола Гюзелев

Най-четени от Общество

Избор на редактора