Още снимки:
test

Повторните избори в Истанбул може да забавят икономическите реформи в Турция

09.05.2019 13.44

Дългият път на Турция към икономически реформи може би стана по-неравен тази седмица, след като изборните власти наредиха повторно гласуване на изборите за кмет на Истанбул, подлагайки на ново изпитание търпението на инвеститорите, желаещи да бъдат прекъснати политиките, които задействаха миналогодишната валутна криза.

След седмици на жалби и натиск от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, която с малка разлика загуби кметския пост в града на изборите на 31 март, турската избирателна комисия обяви резултатите за невалидни и насрочи нов вот за 23 юни.

Лирата отслабна с 2,5 процента след решението в понеделник, отразявайки безпокойствата, че по време на предстоящата изборна кампания правителството може отново да прибегне към краткосрочни стимулиращи мерки като орязване на данъци и скъпоструващи стъпки в подкрепа на националната валута.

Лирата загуби 30 процента от стойността си миналата година, когато Турция изпадна в рецесия, а досега тази година е загубила още 16 процента. Намаляващото доверие, частично предизвикано от оспорването на изборите от ПСР, е най-голямата пречка пред съживяването на една икономика, белязана от висока инфлация и задлъжнялост на компаниите в чужда валута.

"Повторението на изборите е негативно развитие от гледна точка на това, че увеличава този период на несигурност", казва Едуард Паркър, управляващ директор, отговарящ за Турция, във Фич рейтингс, която миналата седмица потвърди кредитния рейтинг на Турция на равнище "боклук" ВВ (лат. букви).

Същата гледна точка споделя и Волфганго Пиколи, съпредседател на консултантската компания за политически рискове Тенео, който заяви: "Перспективите за реформи бяха слаби преди и са дори по-слаби сега, след отмяната на кметските избори в Истанбул".

В същината на турските икономически затруднения е продължилото с години евтино финансиране от чужбина, което доведе до бум, генериран от строителния сектор, при управлението на Ердоган. След като лирата се срина миналата година, фирмите не бяха способни да връщат дълговете си, което постави на риск кредиторите и служителите им.

ПЛАН ЗА РЕФОРМИ

След като ПСР понесе болезнени изборни загуби в Истанбул и столицата Анкара, финансовият министър Берат Албайрак миналия месец разкри първия етап на план за реформи, включващ инжекция от близо 5 милиарда долара за държавните банки, обременени от отпуснати лоши заеми.

Макар да стана ясно, че се фокусира върху лоши заеми на стойност десетки милиарди долари в секторите на енергетиката и недвижимото имущество, правителството не разкри кой знае колко подробности от плана.

Много анализатори, обезпокоени от неизпълнени обещания за реформи в миналото, са разочаровани, че не са направени повече конкретни ангажименти да се насърчи износът през следващите години и да се акцентира върху независимостта на централната банка, така че да се намали близо 20-процентната инфлация.

Албайрак, зет на Ердоган, отмени участието си в сряда в конференция в Сараево по темата за ребалансирането на турската икономика, като остави друг представител на държавната хазна да направи презентацията.

"Идва един момент, в който човек се пита дали в Турция постоянно ще има подобни засечки - би могло да изникнат други вътрешнополитически проблеми, очевидно има международни проблеми и много рискове там в отношенията със САЩ", казва Паркър от Фич рейтингс.

"В крайна сметка прекалено много от тези малки спънки може да се натрупат и да струват скъпо", каза той.

Фич дава "негативна" перспектива за рейтинга на Турция.

В добавка към политическата несигурност, основната опозиционна сила - Народнорепунликанската партия (НРП), чийто кандидат спечели изборите през март в Истанбул, заяви вчера, че официално е поискала анулирането на президентския мандат на Ердоган и на други изборни резултати. Тя заяви, че пропуските, които Ердоган твърди, че е имало на изборите в Истанбул, са били налице и на миналогодишните избори.

Спадът на лирата от март насам идва на фона на заплахи от САЩ да наложат санкции на съюзничката от НАТО Турция заради планираната покупка на руски отбранителни системи С-400. Доставката се очаква да бъде осъществена точно след изборите на 23 юни.

Всичко това "би могло да бъде перфектна буря" за лирата, казва Кристиан Маджо, ръководител на стратегията за нововъзникващи пазарни икономики в ТД Секюритис.

Решението за повторение на изборите "завършва по най-лошия възможен начин една изборна сага, продължила повече от месец", добавя той. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
19:22
Световен рекорд: Над 70 милиона бежанци и разселени в края на 2018 г.
15:17
Какво се стремят да постигнат Китай и Северна Корея със срещата си на върха
15:09
С Марк Еспър, Пентагонът ще бъде оглавен от ветеран от армията, отдавна фокусиран върху Китай
18 юни 2019 г.
12:46
Евродепутати в резерв
12:38
„Сабах“: Турция иска да намали зависимостта си от долара
11:27
Мълчанието на Ердоган - реверанс към Бинали Йълдъръм или застраховка
17 юни 2019 г.
11:23
Проф. Светлозар Елдъров: България трябва да заеме ясна позиция за Западните покрайнини
10:04
"Комерсант": Президентската среща между Тръмп и Путин е в киберопасност
15 юни 2019 г.
15:57
Ройтерс: Македония ще спечели подкрепа за ЕС, Албания – не
14 юни 2019 г.
15:27
Зависимостта към телефона може да доведе до психични проблеми
08:31
Проф. Уолтър Ръсел Мийд: Разделена Америка изглежда слаба пред Китай
13 юни 2019 г.
19:45
Мини Тръмп начело на Великобритания? Не, благодаря!
12 юни 2019 г.
13:52
Кой ще плаща за онлайн новините?
12:48
Климатичните промени – заплаха за световния мир през следващите 10 г.
11 юни 2019 г.
13:15
Форин полиси: Турция поема по опасен път заради руските С-400
12:29
Тежко Синодално лято – геополитически църковен сблъсък в София между интересите на Рим, Москва и Цар
10 юни 2019 г.
19:51
Църквата и правото на информиран избор
17:08
Касим-Жомарт Токаев - президент на управляващите, който обещава приемственост
16:40
Мексико удържа яростта на Тръмп, но остава уязвимо за нов натиск
14:58
Следващият канцлер на Германия – от Зелените?
13:55
Повече жени в ръководството на ЕС? Не очаквайте прекалено много!
09 юни 2019 г.
08:58
Старата любов ръжда не хваща
08 юни 2019 г.
15:40
От 5 до 12 млн. тона пластмаса отиват в световния океан годишно
09:30
ООН: 650 млн. жени и 115 млн. мъже по света сключили брак като деца
07 юни 2019 г.
18:33
Платината - най-подцененият благороден метал в момента?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора