20 септември 2019 г. 23:50 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 20.9.2019 г. 20:17:11 ч.
Още снимки:
test

Повторните избори в Истанбул може да забавят икономическите реформи в Турция

09.05.2019 13.44

Дългият път на Турция към икономически реформи може би стана по-неравен тази седмица, след като изборните власти наредиха повторно гласуване на изборите за кмет на Истанбул, подлагайки на ново изпитание търпението на инвеститорите, желаещи да бъдат прекъснати политиките, които задействаха миналогодишната валутна криза.

След седмици на жалби и натиск от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, която с малка разлика загуби кметския пост в града на изборите на 31 март, турската избирателна комисия обяви резултатите за невалидни и насрочи нов вот за 23 юни.

Лирата отслабна с 2,5 процента след решението в понеделник, отразявайки безпокойствата, че по време на предстоящата изборна кампания правителството може отново да прибегне към краткосрочни стимулиращи мерки като орязване на данъци и скъпоструващи стъпки в подкрепа на националната валута.

Лирата загуби 30 процента от стойността си миналата година, когато Турция изпадна в рецесия, а досега тази година е загубила още 16 процента. Намаляващото доверие, частично предизвикано от оспорването на изборите от ПСР, е най-голямата пречка пред съживяването на една икономика, белязана от висока инфлация и задлъжнялост на компаниите в чужда валута.

"Повторението на изборите е негативно развитие от гледна точка на това, че увеличава този период на несигурност", казва Едуард Паркър, управляващ директор, отговарящ за Турция, във Фич рейтингс, която миналата седмица потвърди кредитния рейтинг на Турция на равнище "боклук" ВВ (лат. букви).

Същата гледна точка споделя и Волфганго Пиколи, съпредседател на консултантската компания за политически рискове Тенео, който заяви: "Перспективите за реформи бяха слаби преди и са дори по-слаби сега, след отмяната на кметските избори в Истанбул".

В същината на турските икономически затруднения е продължилото с години евтино финансиране от чужбина, което доведе до бум, генериран от строителния сектор, при управлението на Ердоган. След като лирата се срина миналата година, фирмите не бяха способни да връщат дълговете си, което постави на риск кредиторите и служителите им.

ПЛАН ЗА РЕФОРМИ

След като ПСР понесе болезнени изборни загуби в Истанбул и столицата Анкара, финансовият министър Берат Албайрак миналия месец разкри първия етап на план за реформи, включващ инжекция от близо 5 милиарда долара за държавните банки, обременени от отпуснати лоши заеми.

Макар да стана ясно, че се фокусира върху лоши заеми на стойност десетки милиарди долари в секторите на енергетиката и недвижимото имущество, правителството не разкри кой знае колко подробности от плана.

Много анализатори, обезпокоени от неизпълнени обещания за реформи в миналото, са разочаровани, че не са направени повече конкретни ангажименти да се насърчи износът през следващите години и да се акцентира върху независимостта на централната банка, така че да се намали близо 20-процентната инфлация.

Албайрак, зет на Ердоган, отмени участието си в сряда в конференция в Сараево по темата за ребалансирането на турската икономика, като остави друг представител на държавната хазна да направи презентацията.

"Идва един момент, в който човек се пита дали в Турция постоянно ще има подобни засечки - би могло да изникнат други вътрешнополитически проблеми, очевидно има международни проблеми и много рискове там в отношенията със САЩ", казва Паркър от Фич рейтингс.

"В крайна сметка прекалено много от тези малки спънки може да се натрупат и да струват скъпо", каза той.

Фич дава "негативна" перспектива за рейтинга на Турция.

В добавка към политическата несигурност, основната опозиционна сила - Народнорепунликанската партия (НРП), чийто кандидат спечели изборите през март в Истанбул, заяви вчера, че официално е поискала анулирането на президентския мандат на Ердоган и на други изборни резултати. Тя заяви, че пропуските, които Ердоган твърди, че е имало на изборите в Истанбул, са били налице и на миналогодишните избори.

Спадът на лирата от март насам идва на фона на заплахи от САЩ да наложат санкции на съюзничката от НАТО Турция заради планираната покупка на руски отбранителни системи С-400. Доставката се очаква да бъде осъществена точно след изборите на 23 юни.

Всичко това "би могло да бъде перфектна буря" за лирата, казва Кристиан Маджо, ръководител на стратегията за нововъзникващи пазарни икономики в ТД Секюритис.

Решението за повторение на изборите "завършва по най-лошия възможен начин една изборна сага, продължила повече от месец", добавя той. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
18:33
Пламен Димитров: Кинжален удар с дронове в най-уязвимото място на Саудитска Арабия
17:58
Проф. Нидал Шабан: В България със сигурност има ГМО-царевица
10:35
Кои са най-добрите държави за пенсиониране през 2019-а?
19 септември 2019 г.
17:54
ОИСР: Броят на бежанците в света намалява, трудовите мигранти растат
16:48
От кого да защитим нашия "европейски начин на живот" - от мигрантите или от популистите?
16:36
На испанците до гуша им е дошло от нови и нови избори
16:28
Въпреки че Тръмп говори за военната мощ на САЩ, стои настрана от международни конфликти
13:48
ОИСР прогнозира най-слабия ръст на световната икономика от финансовата криза
11:16
Депонирането на отпадъци не е най - доброто решение, смятат еколози
18 септември 2019 г.
14:47
България сред топ 10 на държавите с най-много студенти в британските университети
17 септември 2019 г.
19:28
Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?
10:56
Бени или Бенямин – решаващ вот в Израел
16 септември 2019 г.
19:46
След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?
17:25
Институт за сигурност: Москва подкрепя национализма на Балканите, за да запази статуквото
14 септември 2019 г.
15:57
САЩ губи 5G съревнованието с Китай
13:42
Иван Николов: Добросъседството. Кой пречи?
13 септември 2019 г.
16:15
Януш Бугайски: Конфликтът Русия-Китай е изгоден на Запада
16:06
Енергийната индустрия в Абу Даби: “Демонът-петрол“ и изменението на климата
10:44
България и Македония най-свободни икономически на Балканите
10:40
По 60 аборта се извършват всеки ден в България
12 септември 2019 г.
17:29
Проучване: Скок на психичните разстройства заради мръсния въздух и температурните колебания
14:42
Тротинетките!, или как държавата генерално се размина с хората
14:16
Тероризмът се загнезди в Централна Азия
11 септември 2019 г.
14:56
Ще се откаже ли Меркел от емблематичната си позиция за нулев дефицит?
13:44
Днешната демонстрация в Барселона - тест за каталунските сепаратисти

Най-четени от Анализ

Избор на редактора