14 ноември 2019 г. 19:51 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 14.11.2019 г. 19:40:57 ч.
Още снимки:
test

„Телеграф“ пита: Кой кадрува в съда?

07.05.2019 13.50

Трябва да се анализират само някои от съдебните дела, по които „Телеграф“ и „Монитор“ са страни пред Темида, за да се разбере, че за съжаление на задкулисието, мантрата им за Делян Пеевски, че „кадрувал“ в системата, не работи, пише в. "Телеграф" в пространен коментар. Вестниците на депутата са осъдени по дела, заведени от олигарсите Иво Прокопиев и Сашо Дончев, което едва ли би се случило, ако в съдебната система кадруваше издателят им Пеевски, привеждат аргументи от "Телеграф".

Коментарът е по повод „декларация“ до Висшия съдебен съвет (ВСС) на НПО „Съюз на съдиите в България“, потребител на доста грантове. Тя е публикувана в „Дневник“, „Клуб Зет“, „Фрог“ и „Медиапул. Съюзът на съдиите, оглавяван от съдия Калин Калпакчиев, оправдал подсъдимите по делото „САПАРД“, пита: „Кадрува ли Пеевски в съдебната система?“

Крайната идея е подчиненият на задкулисието председател на ВКС Лозан Панов да вкара декларацията за обсъждане още тази седмица, на заседанието на съдийската колегия, твърди "Телеграф" и нарича тези действия "класическо активно мероприятие". Ето какви аргументи се привеждат в коментара: Преди седмица бе проведена конференция „Независим съд – свободна държава! За правото и справедливостта“, организатори на която бяха сдружение „Боец“ - което е на ръчно управление на избягалия в Сърбия екс-банкер Цветан Василев, както и от НПО-то „Правосъдие за всеки“, свързано с друг подсъдим олигарх – Иво Прокопиев. На сектантската сбирка са допуснати само медиите на кръга „Капитал“ и „журналисти“ като Люба Кулезич (водеща задушевни разговори с Цветан Василев на живо и по скайп в защита на налудничавите му брътвежи по казуса КТБ) и Арман Бабикян, разкрит като собственик на мрежа от сайтове за фалшиви новини. Естествено, няма как лекция да не прочете и „почетният гост“ - председателят на ВКС Лозан Панов, който заложи на високопарни фрази за това, че бил „борец за право“, правейки сравнения на съдебната ни система с тази на нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер.

На същата конференция реч е държал и хвърлилият оставка като председател на Софийски районен съд Методи Лалов, като е споделил, че имал договорка с „лошите“, за да стане шеф на съда - визирайки среща с тогавашния председател на ВАС Георги Колев и шефката на Софийски градски съд Владимира Янева. Но докато словото на Панов беше напоително отразено от медиите на Прокопиев, Василев, Сашо Дончев и Огнян Донев още в същия ден, думите на Лалов бяха запазени за по-удобен момент, очевидно на принципа „на час по лъжичка“, твърди "Телеграф". Седмица по-късно сайтът на български език на радио „Свободна Европа“, който приюти бивши кадри на Прокопиев и Донев като Иван Бедров, Полина Паунова и Борис Митов, пусна материал със заглавие „Да не се отметне това момче“. Пеевски и влиянието му над Темида, което ВСС не проверява“, към което беше прикачен и клип с изказването на Лалов на въпросната сектантска сбирка. Няколко дни след това логично „цъфна“ и декларацията до ВСС на Съюза на съдиите, пише вестникът.

Според него както декларацията, така и думите на Лалов, не съдържат изобщо името Пеевски, но за сметка на това изобилстват от инсинуации и зле скалъпени фалшификации, в духа на бившата Държавна сигурност. Интересно е и как Методи Лалов изведнъж, след седем години се е сетил, че „лошите“ му били помогнали да стане шеф, при положение, че никога не се е оплаквал някой някога да му е оказвал какъвто и да било натиск. Сигурно изведнъж е „прогледнал“, по подобие на скандалната „гнила ябълка“ Румяна Ченалова, която от символ на корупцията в съдебната ни система (изобличена именно чрез „Капитал“), след като започна да бълва фейкове против Пеевски изведнъж беше припозната от Прокопиев като … борец против корупцията, пише "Телеграф".

Другият замесен в декларацията е Веселин Пенгезов, който бе освободен от началническото му място в апелативния съд още през 2011 г. заради уронване престижа на съдебната власт. Тогава се разкри и аферата на дъщеря му с отстъпеното й право на строеж в Приморско за 563 кв.м., срещу смешната сума от 2 хил. лева. През 2014г. прокуратурата повдигна обвинения на Пенгезов и за злоупотреба с евросредства в размер на 700 000 лева, като делото и към момента е висящо. За разлика от позакъснялата изповед на Лалов, Пенгезов не е заявил публично съпричастността си с въпросната декларация. Съюзът на съдиите използва името му, явно за да предаде повече драматизъм на сценария, твърди "Телеграф".

Според него "поредната завера срещу Делян Пеевски е организирана от медиите на подсъдимите олигарси Иво Прокопиев, Огнян Донев и Цветан Василев.

Кой е истинският „кадровик“ в съдебната система, пита вестникът и отговаря - Иво Прокопиев.

Факти за кадруване на Пеевски в съдебната система няма и не може да има, защото не Пеевски е човекът, който има за приятели съдии. Не той е и лицето, което е свързано с висши магистрати, нито пък има десетки НПО-та на хранилката на Сорос, с които да организира „конференции“, „кръгли маси“ и „протести“, за да влияе върху общественото мнение и да извива ръцете на съда, аргументира се "Телеграф".

Реалният задкулисен кадровик в съдебната власт е не друг, а подсъдимият олигарх Иво Прокопиев, който има за приятел не просто съдия, а съдия № 1 в системата – Лозан Панов. Именно на Лозан Панов и на подчинените му по веригата съдии, разчитат и Прокопиев, и Цветан Василев, и Огнян Донев (последният вече оправдан на първа инстанция за укриване на данъци), за да получат така важните оправдателни присъди за извършените от тях престъпления.

Цялото ръководство на Съюза на съдиите също е под прякото управление на Прокопиев, а явно и на Цветан Василев, след като Съюзът на съдиите участва в активни мероприятия заедно с НПО-то на избягалия фараон – сдружението „Боец“. Сам по себе си този факт е изключително компрометиращ. Рамо до рамо една съдийска организация и НПО на подсъдим и то не кой да е, а подсъдимият за най-голямата в историята на страната финансова измама. В една наистина правова и демократична държава, щеше ли този факт да мине незабелязано?

Всъщност трябва да се анализират само някои от съдебните дела, по които „Телеграф“ и „Монитор“ са страни пред Темида, за да се разбере, че за съжаление на задкулисието, мантрата им за Пеевски, че „кадрувал“ в системата, не работи, пише вестникът. Съдиите, които „правораздават“ по тези процеси всички са членове на същия Съюз на съдиите... Например „Телеграф“ беше осъден на първа инстанция, че е казал истината за забогатяването на Сашо Дончев и за ролята му в обществото на комисионер, на гърба на народа, заради печалбите му от търговията с газ. Адвокат по делото е Татяна Дончева, друга любимка на кръга „Капитал“, а съдия – членът на Съюза на съдиите Евгени Георгиев. Същият бе и подкрепен от Съюза на съдиите за председател на Софийски градски съд. Може би е случайност? Или решения против „Телеграф“, по две дела с ищец Юри Катанов, съдии по които са отново членове на Съюза на съдиите - Райна Мартинова и Милена Каменова. И тук ли е случайност? А може би отново е случайност, че ВКС – личният съд на Лозан Панов, осъди „Телеграф“ по дело заведено от Иво Прокопиев, а съдии по делото бяха Веска Райчева и Светла Бояджиева – и каква „изненада“ – отново членове на Съюза на съдиите.

Е, така ли всъщност „кадрува“ Пеевски в съдебната система, овладяна от Иво Пвокопиев, пита "Телеграф" и прогнозира, че вестниците на Пеевски ще загубят още дела. Да, така именно „кадрува“ Пеевски – като губи делата пред „независимия“ съд, а така „обективно“ отсъжда Съюзът на съдиите, докато пуска декларации против него. Всичко друго е само поредната манипулация, съшита с бели конци.

„Телеграф“ ще отправи официално запитване към Висшия съдебен съвет за това съществува ли зависимост на определени магистрати и съсловни организации от подсъдими олигарси и в частност от Иво Прокопиев, както и има ли влияние Прокопиев върху самия Висш съдебен съвет. Вестникът ще попита зависими ли са Лозан Панов и Калин Калпакчиев от разградския олигарх-приватизатор, притискани ли са съдии, членове на Съюза на съдиите, за да постановяват решения в полза на подсъдими олигарси, както и допустимо ли е председател на ВКС да е „гост-лектор“ на сбирка, организирана от НПО, представляващия на което демонстрира близост с подсъдимо и издирвано от Интерпол лице, заключава "Телеграф".

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
16:56
Руските акции станаха най-добрите в света. Защо?
14:12
Климатичните промени и корупцията потопиха Венеция
12:28
НСИ отчита повече заетост за третото тримесечие на 2019 в сравнение с 2018 г.
11:45
"Съсипаха я тази държава" - любимата фраза на българите
13 ноември 2019 г.
18:36
Най-голям е недостигът на учители по математика, физика, химия, английски език и ИТ
09:10
Макрон – безчувствен, ненадежден и обсебващ
12 ноември 2019 г.
15:20
Средната заплата през третото тримесечие спада с 1% - до 1 249 лева
11:23
"Икономист интелиджънс юнит" очаква предсрочни избори в България
11 ноември 2019 г.
18:12
Турските сериали завладяват света, популяризирайки баклавата и хамама
15:46
Новият голям медиен инвеститор ще е бизнес модел, финансиран от абонамент
14:43
Лукашенко заминава за Австрия - вече не е "последният диктатор" в Европа?
09 ноември 2019 г.
17:08
10 ноември 1989 г. и Великите сили. Виктор Шарапов изпада в бяс вежливо и тихо
08 ноември 2019 г.
13:50
Преподавател: След 90-та спадът в раждаемостта прераства в демографска катастрофа
09:50
Свобода в мрежата
09:20
Нивото на океаните се покачва по-бързо от предвижданията
07 ноември 2019 г.
17:30
Педро Санчес - политикът в перманентна предизборна кампания
15:39
Камерите няма да затворят кутията на Пандора в детските градини
06 ноември 2019 г.
13:46
Правителство на Орбан. Какво следва?
11:21
Укринформ: И в контекста, думите на Макрон не звучат добре
05 ноември 2019 г.
19:32
Колко далеч е Европа от данък "богатство"?
18:15
Истината за недействителните гласове
12:42
42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата
04 ноември 2019 г.
10:09
Гласуват вот на доверие на новото правителство на Румъния
09:35
Година преди изборите през 2020 Америка е разделена и ядосана
03 ноември 2019 г.
17:07
Сорос в интервю за "Гардиън": В Унгария се страхувам за живота си

Най-четени от Анализ

Избор на редактора