Още снимки:
test

Македония и Украйна пред избори - Русия не е път за тях, а кьор сокак

20.04.2019 16.51

Александър Йорданов, специално за Faktor.bg

Утре предстоят избори в две държави, които са ни особено близки – Р Северна Македония и Украйна. И не само защото и в двете живеят много българи. Но и защото са свързани с нашата история по прекрасен, но и трагичен начин. Както Р Северна Македония, така и Украйна, нямат днес спокоен ден. В началото на новия век Р Македония бе на прага на гражданска война. През 2014 г. Украйна стана обект на открита въоръжена агресия от страна на своя източен съсед. Две важни области на страната – Донецка и Луганска, бяха трайно дестабилизирани от проруски сепаратисти и терористи. По заповед на руския президент бе окупирана, а впоследствие и анексирана украинска територия. Вярно е, че демократичният свят осъди тази агресия, осъди я естествено и България, но

битката за свободата не трябва да има почивен ден

Ние, българите, които благодарение на членството си в ЕС и НАТО се радваме на неподозирани в комунистическото ни минало възможности за развитие, не е трудно да разберем колко важни са за гражданите на двете приятелски държави тези президентски избори. Те или ще очертаят пътя им към нас, към нашата Европа, към нашия съюз НАТО, или ще ги върнат към старите им „господари”. А те – Белград и Москва, не желаят европейско и натовско бъдеще за своите бивши сателити. И това е проблем. Но няма честен българин, който да се води по акъла на Белград и Москва. Затова и искрено желаем, както в Украйна, така и в Р Северна Македония, на предстоящите президентски избори да победят проевропейските, пронатовските кандидати.
Разделението в обществото и в двете държави е много силно. Гражданите са подложени на много и разнопосочни манипулации. Но поне за умните и образованите хора в тези държави не би трябвало да има раздвоение: президентът, който ще бъде избран или ще ускори движението на държавата към интеграция в НАТО и ЕС, или ще го забави, отклонявайки общественаота енергия към второстепенни въпроси.

Както в Украйна, така и в Р Северна Македония, ще има втори тур на президентските избори. Още преди първия тур на изборите в Украйна направих вярна прогноза относно това, кои кандидати ще се срещнат на балотажа. И в неделя украинците ще трябва да избират между президента Петро Порошенко, който спря руската агресия и защити на международната сцена украинската кауза, и „новото лице” на украинската политика – Владимир Зеленски, чиято сила са популистките обещания. Обикновено такива обещания не се сбъдват, те развалят дом, за да построят колиба. Надеждата е, че конституционната система на Украйна ще издържи на популизма, така че президентът ще си президентства, но няма да може нищо да направи през главата на парламента. Много проблеми има да решава Украйна. Но не трябва да губи най-верният си ориентир – движението към членство в НАТО и ЕС. И възстановяването на териториалната си цялост чрез

прогонване на руските агресори

В Р Северна Македония и тримата кандидати за президенти – Стево Пендаровски, Гордана Силяновска и Блерим Река, обещават членство в НАТО и ЕС. Ще има втори тур на който ще спорят Пендаровски и Силяновска. Спорът им е за отношението към т.нар. Преспанско споразумение, което Р Македония и Гърция сключиха през миналата година и което доведе до промяна на името на страната, както и до други промени в конституцията. Ако спечели проф. Силяновска, която е подкрепяна главно от членовете и симпатизантите на ВМРО-ДПМНЕ, то със сигурност тя ще се опита да инициира преразглеждане на споразумението с Гърция. Това ? действие ще бъде спорно от конституционна гледна точка и ще цели да проблематизира членството на страната в НАТО. А точно това дълги години се опитваше да прави Русия – да отклони страната от членство в НАТО. Но тази политика катастрофира, макар че Кремъл, доколкото отлично го познаваме, няма да подвие опашка. Но „каузата” му е вече пердута. Бъдещето принадлежи на натовска Македония.

Що се отнася до Стево Пендаровски, когото имам честта да познавам, той е убеден евроатлантик. Познавам го като съветник по национална сигурност и външна политика на президентите Борис Трайковски и Бранко Цървенковски. Парадоксът на македонската ситуация е в това, че евроатлантическия път на страната бе на дело подкрепен от социалдемократите и от албанската политическа общност, а преминалата на крайни националистически позиции десница ВМРО-ДПМНЕ забави с десетилетие процесите на интеграция. Тя избра удобна популистка теза: защитава името на своята държава. Но името Македония присъства и в новато име на тази държава. Македонците не стават северномакедонци, а си остават македонци. Името само подчертава, че тази държава е на север от своя съсед Гърция и че няма претенции към античното елинско културноисторическо наследство. За България е важно македонците да не посягат и на българската история и културноисторическо наследство, да не ги представят само за свои.

 Те могат да ги ценят само като български, т.е. общи, поне до момента, в който комунистите вкараха територията на днешна Р Северна Македания в несъществуващата вече държава Югославия. Не е европейски, не е и морално, да се сменя националната и народностна самоопределеност на починали хора. Затова нека всички, които са се самоопределяли и то многократно като българи в миналото, да си останат такива и днес. Нека и онези днешни македонски граждани, които се самоопределят като българи и пазят паметта за своите предци, да си бъдат българи. Но проблемът е, че особено през последните десетина години т.нар. македонска десница прие и превърна в свое знаме всички антибългарски „опорни точки” на удобната в Югославия доктрина на македонизма, която е антибългаризъм в постоянно действие сред определени среди в Македония. Затова стискам палци на албанците да подкрепят на втория тур проатлантическата и проевропейска политика. Това е шанс и за по-добри българо-македонски отношения.

Както държавите от Югозападна Европа, така и държавите от Черноморския регион Украйна и Грузия ще имат успешно бъдеще само ако като нас българите вървят към европейското обединение, към членство в НАТО. Дойдоха времена, в които друг път просто няма.

Русия, в този смисъл, не е път, а кьор сокак

Те и затова самите руснаци бягат да живеят все в натовски и европейски държави. Ние сме добър пример в това отношение.
Това са моите мисли на Лазаровден. Желая здраве и дълголетие на всички, които носят името на Свети Лазар. Желая след изборите в неделя да поздравя нашите съседи от запад и изток – македонци и украинци, с добри дни за тяхната демокрация. Защото искаме да бъдем заедно – в по-добрия свят, в нашия европейски свят. Защото искаме и те да живеят по-сигурно – в нашия съюз НАТО. Честит Лазаровден! /faktor.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Избори
09:39
Румен Христов: Ще се търси обединение на десните срещу левите формации за местните избори
13 юни 2019 г.
12:08
Румен Христов: В България трябва да продължи дясното управление
10:58
Александър Йорданов: България няма да загуби, ако стои далеч от Русия
12 юни 2019 г.
16:48
ЕНП: Даваме всички други важни постове, но Вебер ще е премиерът на Европа
09 юни 2019 г.
12:43
Кабинетът на проф. Цанков спасява България от оранжево-червената чума и руско робство
05 юни 2019 г.
17:44
СДС: БСП за пореден път хвърля политически прах в очите на хората
15:23
Избраха Вебер за лидера на ЕНП в ЕП, Ковачев му е заместник
03 юни 2019 г.
12:37
СДС хареса коалицията с ГЕРБ и за местните избори
01 юни 2019 г.
19:16
Караянчева: Единствената противоотрова срещу жестокостите от миналото е будната памет
31 май 2019 г.
16:29
Фолклорен ансамбъл „Гергана“ – ревностен пазител на традициите
12:14
Христо Христев напуска “Да, България”
09:28
Тотален провал на партийните „еколози“ от листите на „Демократична България“
29 май 2019 г.
17:39
Иво Христов предал Румен Радев, за да стане евродепутат?
27 май 2019 г.
16:20
Окончателните резултати от изборите във Варна
12:40
Борисов: Доволен съм, щом сме победители при тоя хейт, благодаря на хората, че не се подведоха
26 май 2019 г.
23:36
Румен Христов убеден, че Александър Йорданов влиза в ЕП
20:02
ГЕРБ с убедителна победа на евровота у нас, още 4 партии с представители в Брюксел
24 май 2019 г.
13:29
Единството, вдъхновението и надеждата са основа на листата №12
10:28
Само силен десен съюз може да доведе до победата на евроизборите
23 май 2019 г.
19:36
В евролистата на ГЕРБ и СДС са най-достойните кандидати
17:44
Камен Харизанов: Не е трудно за СДС-Варна, да държи високо предизборно темпо
14:09
АЕЖ: Очакваме незабавни действия на прокуратурата срещу Костадин Костадинов и партията му
12:46
Герб изпреварва БСП, сочат нагласите на избирателите в навечерието на евровота
12:40
„Екзакта“: ГЕРБ влязоха в кампанията с близък резултат до БСП, сега са с 5% напред
10:14
Алфа рисърч: ГЕРБ води на БСП с 4,5%! Управляващата партия увеличава доверието

Най-четени от Избори

Избор на редактора